Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Basmacı

Orkun Alfabesi

Recommended Posts

orkalfabe.jpg

Orkun Alfabesi nedir?

Tam durumunun Göktürk Yazıtlarında bulunduğu, eski durumunun tâ Hunlar zamanına dek uzandığı Alfabe(sesli-sessiz gösterimi) ve Hece gösterimi(Japonların kullandığı) karışık bir yazı sistemidir.Sağdan sola yazılır.Kökeni diğer Alfabeler gibi Sami değildir.Büyük ihtimalle resimden gelmiştir.En eski durumlarında işaret sayısı fazladır.

Önemi nedir?

Orkun Yazısı Alman, Macar ve Fin Runik yazılarına çok benzer.Bilimsel olarak Göktürklerin bu yazıyı bu 3 milletten alması olanaksızdır.Bu da bu Yazının eski durumlarının Hunlar zamanından beri kullanıldığına ve Kavimler Göçüyle birlikte Avrupa milletlerine geçtiğine kanıt olmaktadır.Bu da Türklerin yazıyla çok önceden tanışmış, hatta diğer uluslar gibi başka ulusların yazı sistemlerini alarak değil, kendi yazı sistemlerini kurarak yazmağa başlamış uygar bir millet olduğuna göstergedir.Bu Alfabenin daha doğrusu yazı sisteminin bir diğer özelliğiyse Harflerin yanına ünlü almadığı zaman hece olmasıdır.Örnek vermek gerekirse; Kalın T harfi tek başına "aT" yada "Ta" hecesini vermektedir.Aynı zamanda yalnızca hece veren harfler-daha doğrusu karakterler- de bulunmaktadır.Bu durum eski Türkçenin Japonca gibi bir Hece dili olduğu ve en büyük kanıtının tek heceli sözcüklerin çokluğu olduğu tezini güçlendirmektedir.

Nasıl Yazılır?

Sağdan sola doğru yazılır.Kitabelerde sağdan sola doğru yazı eski Asya geleneklerinc Yukarıdan aşağıya doğru yatırılmıştır.Genelde taşa yada demir zırh-kılıç-yada zincirden örme elbiselere işlenen bu yazı, uygurlar zamanında kağıda da yazılmıştır.

Günümüzde Kullanılabilir mi?

Göktürk Türk lehçesi şuanki Türk Lehçelerinde bulunan birçok harfi barındırmadığından yazılamaz.Ancak yeni harfler türetilerek kullanılabilir.

Bir Yazım Örneği verebilir misiniz?

Yazımda genellikle aynı Osmanlıcadaki gibi ekler Türkçedeki dil bilgisi kurallarınca hangi ünlüyü barındırdığı anlaşılacağından ünlüsüz yazılır.İlk hecede sistemin aynı zamanda hece yazısı olmasından faydalanılarak harf hece olarak kullanılır.Türkçe dil bilgisi kurallarınca anlaşılacağından birçok ünlü yazılmaz.Mesela "Atın" kelimesi Türkçede genellikle "a"dan sonra "ı" geldiğinden "ı-i(ikiside aynı şekilde yazılır)" kullanılmadan, ve Alfabenin hece yazımı özelliğinden faydalanılarak kalın T harfini hece olarak kullanılarak yazılır.Şöyle:"Tn"

Örnekleri Nerelerdedir?

İlk bulunan örneği Orkun Kitabeleri olmasına rağmen, şuan yüzlerce örneği bulunmuştur.İlk buluntular Moğolistan'dadır.Sibirya'danda çokça çıkmaktadır.

Milli yazı olarak Kullanılabilir mi?

Yahudiler tamamen ölmüş konuşulmayan dilleriyle yazılamyan Alfabelerini dirilttiğine göre, Gürcüler-Ermeniler- Yunanlarda aynı şeyi yaptığına göre neden olmasın!Yalnız şu varki Şuanki Göktürk yazısında olmayan harfler için harf türetimi gerekmektedir.Birde Göktürk yazılarının kağıtta çok az bir geçmişi var.Kağıda daha fazla uydurulması gerekmektedir.Yalnız şuanki şartlarda bir düş gibi gözükmektedir.

 

Basmacı

8 Ocak 2010 Cum'a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tekrardan bir harf inkılabı yapılacaksa;

 

Fransız Meclisi'nde vekilin ; " Eğer, köklerimiz Latin Uygarlığına dayanamasa idi; Arap Harflerinin kullanılmasını teklif ederdim." diye gündeme gelen bir inkılap olmalı..

 

Zira; Arap Harfleri'nin basma kalıp olmaması; ve her hecede farklı şekil alışı; bilim adamları tarafından, beyin kıvrımlarını artırdığı yönünde açıklanmıştır..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu ne arkadaşım Allah aşkına ya..Paylaşacak başka şey bulamadınız mı? Ben size Hoca Nasreddin ten bir nükte anlatayım;

 

Yoksulun biri nereden bulduysa bir parça kuru ekmek bulmuş. Gitmiş bir aşçı dükkanına, geçmiş yemek tencerelerinin başına. Ekmeğini tencerelerden çıkan dumana tutup yumuşata yumuşata yemeye başlamış.

 

Ekmek bitince, aşçı gelmiş "Dumanıma akçe isterim!" demeye başlamış. Adamcağız "Kardeşim, duman bu, buna da akçe olur mu?" dediyse de kâr etmemiş aşçıya.

 

En sonunda tutmuşlar mahkemenin yolunu, varmışlar o yılların kadısı Nasreddin Hoca'nın yanına. Hoca, iki tarafı da iyice bir dinlemiş.

Sonra da kesesinden birkaç tane akçe çıkarıp şıngır şıngır sallamış. Aşçıya da "Al akçenin sesini de git!" diye seslenmiş. Aşçı "Akçenin sesi alınır mı?" deyince şöyle konuşmuş Hoca:

 

"Yemeğin buğusuna, akçenin sesi..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne tripli insanlarsınız siz ya!Özenle bir konu açtık, beğenmiyorsan çık arkadaşım!İlimden-fenden-tarihten anlamayan körler sizi!

Tek Arap harfleri birşelmez.Ayrıca Arap harflerinin hepsi birleşmez, uygur-Hind gibi alfabelerde hepsi birleşir.Arap harflerine saygımız var, ama uzun yıllar Türkçe uydurulamadı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yahu sizler her açtığınız konu arkasından bir buket çiçekle sizi tebrik etmemizi mi bekliyorsunuz?

 

Hadi; size gösterilen tepkiyi kaldıramadınız ne diye kendi eksikliklerinizi başkasına iftira ediyorsunuz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne eksikliği Arap harfleriyle tarihi bir bilginin ne alkası var?Burda ilmi bir konu açmışız kendi çabalarımızla bir sövmediğiniz kalmış, bana kılınz mı var kuzum sizin?Her mesajımın altına böyle tahirkane yorum mu yazmak zorundasınız? Bu arada nickin beni tahrik ediyor :confused1:

Merak etme konumuda kaparlar siz gibi densizler yüzünden birazdan, zaten sitedeki konuların yarısı kapalı, rekor denemesi yapılıyor herhalde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarihi bir bilgiye; tarihi bir nüktenin ne gibi bir mahsuru var?

 

Sanırım; sizi, fikirleriniz hoş bulmadığımdan; hastalığı takibe alınmış bir hasta gibi görüyor olabilirim....

 

Fikri yönünüzü görmeyi daha çok isterdim.. Nick'e takılacak olursanız sitede; nicklerin anlamları ile ilgili bir başlık var.. Oradan sukut ettiğiniz tecessüsten kurtulabilirsiniz.

 

Yok; illa ben isminize bakıp; güleceğim derseniz! Buyrunuz..

 

Gülmeye vergi kesilmiyor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merak etme kapatırlar birazdan konuyu, sende bayram edersin, git bir bilgin varsa Bu ata Alfabemizle ilgili yaz, niye gidip tahrik edici yorumlar yapıyorsun.Hoş bulmuyorsan fikirlerimi birşey demem, ama devamlı bana ters gitmene de susamam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilgiyi yalnız etnik köklerimde harcamak yadırganmaz mı?

 

Gaye İslam şuuru değil mi?

 

Sakın; İslam Türklüğe engel mi deme! Devir öyle bir devir ki; kişi aynı babadan kardeşini dahi yok görebilmek noktasına gelebiliyor? Nerede kaldı benim kaç bin yıl önceki dedem?

 

Seni tahrik edecek yalnız nickim imiş: ) nicki görmeyiver, mesele kapansın...

 

Diğer zaviyeyi soracak olursan; her daim takip etmek mecburiyetindeyim.

 

Sen mütehassıs mısın deme?

 

Önceden teşhisi ve tedavisi konmuş; hastalıkların bir nevi hatırlatıcısı de; yahut daha aşağısı...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arkadaşım milletimizin tarihiyle ilgili çok önemli, ilmi bir konu bu.Niye gidip ilgisiz-alakasız yorumlar yazıyorsun ki?Varsa bir ilmin, bir bildiğin yaz.Bak bende şu yazıtı şurda okumuştum de birşey yap.Benim için bu harfler çok önemli.Zira milletimi gerek sol kesimden gerek İslami kesimden geri bir millet olarak göstermeğe çalışanlara bir kapak.Ben kanımı her dakika öne koysadım Atsızcı olurdum.Görüyorsunki değilim.Bildiğin birşey varsa bu Alfabeyle ilgili buyur yaz.Bizde dinliyelim.İkinciside bu konu dini bir konu değil ki!İlmi bir konu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esselamun Aleyküm

 

Basmacı kardeşe fazla yüklenilmesi hoşuma gitmiyor. İslam'a aykırı ve Ehl-i Sünnet'e ters bir başlık açmadı. O beğendiği bir makaleyi taşıdı. Alakalılar biraz düşünsün. Belkide ifade kabiliyeti bakımından Türk milletine uygun olan alfabe bahsi edilen Orkun Alfabesidir. Karabaş Tecvidini okumuş olan varsa anlayacaktır ki Arap harfleriyle Türkçe okumak bir hayli zor ve bazı seslerden feragat etmek zorundasınız. Bilemiyorum belki de latin harfleriyle okumaya alıştığım için bana biraz ters gelmiştir. Olamaz demiyorum, neticede kaç yüz senelik bir tecrübe var. Ayrıca dönülmesi durumunda Arap harflerine dönülmesi tarihi bağlarımız bakımından da daha uygun olabilir. Düşünmek, kafa yormak lazım.

 

Selametle Gönüldaşlar...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu ne ya, herşeye muhalefet her şeye çamur atma. Hani bekliyorlar heralde tetikte nereden sorun çıkarabilirim diye. Adam eski türk harflerini yayınlıyor oradan tartışma çıkartmayı başarıyorlar. Yazıklar olsun.

Basmacı kardeşim Allah sabır versin sana bence muhatap olma. Bırak dağınık kalsınlar. Düzelecek gibi değiller zaten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biraz edep ya hu.

Basmacı kardeşim, böylelerine kızıp da gitmek olmaz, bu gibiler aş sinekleridir. Nerde güzel bir aş görseler, üşüşürler. Tek bildikleri, vızıldamaktır. Takma kafana...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kimseye nispet yapmak için değil ancak bende gruptan ayrılıyorum.

Bu ayrılışımın sebebi hakkımda ve paylaştıklarıma yazılanlar,çizilenler değil.

Asıl sebebe geçmeden önce bir kaç şey eklemek istiyorum.

Forum ehl-i sünnet çizgisini koruduğu sürece yaşayacak ve üstadın muazzam ve kutlu hareketine hizmet edecektir.

Ancak sitede yanlış giden bir şeyler var.

 

İntiharı ve intiharcıları savunan radikal yobaz zihniyet,Türkçülük ve turancılık sevdasındakiler v.s. tüm bu taife bu forumda iyi bir konum edinmişler.Enverin askerleriyiz diyen orkun alfabesiyle türkün küfür asrına özlem duyanlar,yasadışı örgütlerin ve onların liderlerinin propagandalarını çaktırmadan icra edenlerin sesleri gür çıkıyor maşallah.Üzülüyorum...

 

Bu zihniyetlerin taraftar toplamaya başladığını hissettiğim forumda daha fazla barınmam bana ve davaya saygısızlık olur.Ama unutmayın ki Fatih bu rezil zihniyetlerden dirilmeyecektir.

 

Başta Reyhan hanım olmak üzere saygı duyduğum ve Büyük Doğu nun sesini yükselteceklerine inandığım bir kaç kişiye teşekkür ediyor,Allaha emanet olunuz diyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gönüldaşlar!

 

Bizim forumumuzda amaç İslami amaçla paylaşımda bulunmak, Ehl-i Sünnet çevresinde muhasebe yapmak, Büyük Doğu çerçevesinde mütala etmektir. Burada iki gönüldaşın kapışması kadar saçma bir mesele yoktur. Art niyet taşınmasın yeter!

 

Burada bize son derece ters gelen bir mesele açılsa dahi, nefsimize son derece ağır gelen ithamlar ve fikirler olsa dahi İbrahim Ethem Hazretleri gibi nefsimize kendi pisliğini yedirmek için şaklabana kendimizi oyuncak etmesini bilecek, gerekirse sırf nefsimize ağır geliyor diye sakalımızı pisliğe sürmesini ona yedireceğiz!

 

Dolayısıya her ne şart altında olursa olsun vakit buldukça siteye uğrayıp malayaniye kaçmadan paylaşımlarda bulunun ve bizi bilmediklerimizden kurtarmaya çalışın. Doğrusu gönüldaşlara da bu yakışır!

 

Sitede beğenilmeyen fikirler olup ulu orta konuşmak ağır kaçıyorsa ÖM ile mütala ediniz ancak böyle kızım gitmeler yakışmaz.

 

Son birşey de basmacı Gönüldaşa diyeyim. Biz burada ne onun neferi, ne bunun tetiği, nede birilerinin güdücüsüyüz. Biz burada yalnız Büyük Doğucuyuz ve bu topraklarda bir mütefekkir tanıyorsak o da Üstad Necip Fazıl Hazretleridir. (Rahmetullahi Aleyh) Dolayısıyla burada, bir grubun yahut da bir şahsın koca koca pankartlarla reklamını yapmak hoş değil. Yarın öbür gün yaptığından pişman olabilir küçük düşebilirsin. Burada muhasebesini yapmaya kalkmayacağım ancak İslam'a ve Müslümana zıt kutuplardan beslenen tipleri -olurya bilmeden sevmişizdir- gözümüze sokarcasına reklam etmek yersiz. Kendini Mütefekkirin ellerine bırak, bir süre sonra konuşuruz inşallah.

 

Selametle Gönüldaşlar, Allah'a emanet olunuz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evet; Üstad'ın İslam İdeolacyasının altında toplanmaya çalışırken, İslam'dan bihaber tarihimizin kısımlarına hayranlık duymak; Atsızcılar'a daha çok yakışacaktır.

 

Yeniçeri38 kardeşime sonuna kadar katılıyorum. Gitmek için henüz erken; Forumun önemli yerlerindeki kişiler; bu tarz malayani grublara iltifat gösterir ise gitmek gerekir diye düşünmekteyim...

 

Hamd olsun ki; Aş sinekleri diye tabir ettikleri kısıma; forumun büyük kısmı dahil..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arkadaşlar lütfen biraz itidale riayet edelim. Birbirimizi kırmak işin en kolay kısmı. Biz zora talip olalım. Forumdan gitmek herkesin kendi tasarrufudur. Fakat gönül ister ki kimse bu güzide forumu terk etmesin. Yoksa arızalar bir şekilde giderilir. Bu forum nihayetinde sanal ortamdaki pek çok yerden kalın çizgilerle ayrılıyor. Yeni bir üyeyim ama sitenin ve forumun kalitesi dikkatimi çekti. Ben buradan istifade edilmesi taraftarıyım.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lütfen kardeşlerim,madem ortada bir konu var ve bu konu ne olursa olsun,en azından onu sitede bizimle paylaşmak isteyen kişilere teşekkür bize zor gelmemeli.Kendi adıma söylemek gerekirse gayet memnun oldum eklenmesinden;çünkü okulum için bana yardımcı olacaktır kesinlikle.Şimdiden BASMACI abimiz/kardeşimize teşekkürü bir borç bilirim.

 

Velhasıl;siteye eklenilen yazılar okunduktan sonra görüşümüz ne olursa olsun görüşümüzü yazalım ve ufak bir teşekkürü yazmasak dahi konunu eklenmesinden dolayı memnuniyetimizi dile getirelim diye düşünüyorum.

 

 

saygılarımla kardeşlerim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.Sitede kalmağa karar verdim, bundan sonra şahsımla uğraşanları kaale almıyacağım.Cevap bile verme gereği duymayacağım.

 

2.Orkun Alfabesi'ni şu fakir 4 senedir okuyup yazabilmekte.Lise son sınıftayım.Lise 1de ilk kez okumağa başladım.Tamamen ilmi ve tarihi bir konu olan bu konunun İslamla alakası yok diye silmek, eskiden bazı şahısların medreselerde fen ilimlerinin okutulmasının gereksiz-alakasız olduğunu söylemeleri, hatta uygulamaya geçirip medreselerden çıkartmalarıyla eş değerdir.

 

3.Eğer bu kafa İslâmiyette mevcûd olsaydı dînimiz çalışmamamızı, bir iş edinmememizi, mescidlere, ibâdethânelere kapanıp bir ruhânî hayat yaşamamızı emrederdi.

 

4.Kendim Ehl-i Sünnet Vel Cemaat akidesinin İmam-ı Muhammed El Maturidi "Rahımehullahu Teala" meşrebini benimsemiş, fıkıhtada İmam-u A'zam Ebu Hanife Nu'man bin Sabit El Kufî "Rahımehullahu Teala"nın mezhebini kabul etmiş biriyim.Siyâsette sırf belli siyasi görüşler kendini İslâmın temsilcisi saydığından ve İslâmın sesi bellediklerinden onların görüşlerini kabul etme zorunluluğunda değilim.

 

5.Eğer Türk'ün küfür dönemini özlemek görülüyorsa bu konuyu paylaşımım(ki tamamen kendim tarafından yazılmıştır, asla bir yerden alıntı değildir) o zaman buyrun, birlikte Üniversitelerin Tarih Bölümü Araştırma Görevlilerine e-posta çekelim, İslâm öncesi Arap Tarihini, İslâm Öncesi Fars Tarihini, İslâm öncesi Kürt tarihini, İslâm öncesi Çeçen tarihini vs. araştırmasınlar.Bize ne ilimden fenden! Bize ne bir milletin Tüm milletlerin aksine başka milletlerden alfabe almadan, yada o alfabelerden etkileşime girmeden(Ki dünyadaki Çin-Hind alfabesi harici böyledir) kendi öz Alfabelerine üstelik dillerinin Dil Bilgisi kurallarına tamamen uygun bir şekilde oluşturmasından, üstelik bu milletin kendi Milletimiz olmasından!

 

6.CIA'i Vuran Merhum olduğunu umduğumuz Arap Asıllı Beğ ve Evdeşinin üzerine gidenler acaba Esir İslâm Yurtları için cânlarını onlar gibi ortaya koyabilirler mi? Her zaman dediğim gibi niyetleri hâlis, ama yöntemleri Ehli Sünnete ters.

 

7.Eğer bir kişi İslâm ehliyse sizden farklı bir siyâsî meşrebte diye Baran isimli bir dergiyi okuyor ve ona gönül veriyor diye de dışlanamaz.Herkes birbirini çekmeği bilmek zorundadır.Eğer hala bizim siyasi görüşümüz=İslâm mantığından giderseniz, Koca islâm dünyasında yalnızca Türkiyede barınabilirsiniz.

Lütfen Siyâsî görüşler ve İslâm ınancı arasına bir çizgi çekiniz!Herkes müslüman olmak zorunda, ama ortada bir Hilafet olmadığından aynı siyâsî görüşte olmak zorunda değildir!

 

8.Bundan sonra bu konu dışında bir paylaşım yapılmamasını ricâ ediyorum.Eğer bu site illâkî B.D. Ülkülemi konuları barındırmak zorundaysa, Güncel köşesinde haberlerin yer alması da abestir!

Share this post


Link to post
Share on other sites

toplumvetarih_eskiturkyazit2.jpg

Uluğ Kem-Sülyek Yazıtı.

Bu yazıtın özelliği bildiğimiz Orkun harfleri haricinde bulundurduğu harfler çok eski, kaya resimlerine dayanıyor.Üstelik çok eski diğer toplum yazıtlarındada gözüküyor.Bu da Eski-Antik milletlerinde ne kadar Türklerle haşır neşirliğini gösteriyor.

Ayrıntılı bilgi için:

http://www.youtube.com/watch?v=4rxQRjQnw9k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aslında yazmayacaktım ama; bir kaç maddeniz beni buna mecbur kıldı..

 

2.Orkun Alfabesi'ni şu fakir 4 senedir okuyup yazabilmekte.Lise son sınıftayım.Lise 1de ilk kez okumağa başladım.Tamamen ilmi ve tarihi bir konu olan bu konunun İslamla alakası yok diye silmek, eskiden bazı şahısların medreselerde fen ilimlerinin okutulmasının gereksiz-alakasız olduğunu söylemeleri, hatta uygulamaya geçirip medreselerden çıkartmalarıyla eş değerdir.

 

3.Eğer bu kafa İslâmiyette mevcûd olsaydı dînimiz çalışmamamızı, bir iş edinmememizi, mescidlere, ibâdethânelere kapanıp bir ruhânî hayat yaşamamızı emrederdi.

 

Acaba size; tarihi bir konu açtığınız için mi sizin tabiriniz ile çattık! Sizin, Türk'ün küfür çağına olan özleminizi anlamak; müthiş bir seziş gücü istemiyor. Ki propogandasını yaptığınız zata hayranlığınızdan belli..

 

Tarihi bir konuya; benim tarihi bir nükte ile cevap vermem sizi bu noktalara getirdi ki; buda sizin amacınızı yalnız tarihi bir olayı anlatmak olmadığını ortaya serdi.

 

....

 

Şu 3. madde ne kadar içler acısı..

 

İslam'ın hizmetine verilmeyen her beceri eksiktir; her başarı hatalıdır. Düstur bu! Yalnız ibadet değil.

 

Ölçü; ilim ve hikmet Mümin'in kaybettiği malıdır..dır. Yok içinde Allah geçmeyen her şey gereksizdir, demiyoruz..

 

Ana sayfadaki ibarede ne yazıyor tekrar okuyunuz. Hadiseleri; İslam İdeolacya ölçüsünde irdelemek..

 

Orkun Alfabeleri'nin bu ideolocideki tek yeri, küfür tarihimizin temel taşlarıdır. Yok sayılamazdır.

 

Sizin has niyetinizin; bizi biz yapan bu alfabeye dönmektir, hayalini sezmek, zor değil..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...