Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
buyukdogu

Necip Fazıl Kısakürek Okuma Salonu

Recommended Posts

Trabzon'da Üstad'ın adına açılmış bir okuma salonu olduğunu öğrendim, Trabzon'lu bir arkadaşımdan. Uzun zamandır faaliyetteymiş ama öğrenmek yeni nasip oldu. Trabzon Lise'sinin yanındaymış (ya da civarında).

 

Sitede Trabzon'lu arkadaşlarımızda var ama hiç bahsedilmedi. Yoksa, bahsedildi de biz mi görmedik acaba?

 

Not: Maraş'la Trabzon kardeş şehirlerdir zaten. (Her iki şehirde, Maraş ve Trabzon caddeleri var)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Bende yaklaşık 1 ay önce öğrendim Trabzon'daki okuma salonunu. Gerçi benim bildiğim yer isim olarak 'Necip Fazıl okuma evi' diye geçiyor. Avni Aker stadının civarında olduğu da söyleniyor. İnşallah 81 ilin hepsinde bu ve benzeri salonları görmekte nasip olur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu bilginin doğruluğunu teyit etmek isterdim lakin böyle bir okuma salonunun varlığından haberdar değilim. Adres için, bahsi geçen Trabzon Lisesi ve Avni Aker Stadı birbirine yakın yerler, fakat dediğim gibi bilemeyeceğim. Maalesef 1,5 aydır İstanbul'dayım, yoksa bir çırpıda gidip bakardım.

 

Şayet doğruysa ve Trabzon'da Üstad'ın adına bir okuma salonu varsa; duyduğum sevince, Avni Aker'e defaatle maç izlemeye giden biri olarak, büyük bir hicap refakat edecek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hem bilgi, hem de mekanın varlığı kesin kardeş. Trabzon'lu arkadaşlar söyledi bana; yani gidenler ve görenler var smile.gif Hem kitap okunan, hem de çay/kahve içilen bir mekanmış. Okuma salonu ya da okuma evi adı..

 

Beylerbeyi kardeşimizin dediği gibi: Bütün illerde böyle mekanlar açılır umarım.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evet efendim, Trabzon’da böyle bir okuma salonu mevcuttur. Ben, şahsen iki yıl kadar evvel bir arkadaşım tarafından haberdar edilmiş, uzun bir dönem o yeri ziyaret etmeyi arzulamış, (bu arzumu bir süre sonra gerçekleştirmiş) merkeze pek aşina olmadığımdan kaynaklanan ilkel tavrımla, adresi nasıl bulurum, nerededir, stadı geçince mi, Trabzon Lisesi nerde yahu? gibi sorularla halkı canından bezdirmiş; fakat en sonunda o güzel mekanı ziyaret etmeyi başarmıştım.

 

Bulmak çok basit. Avni Aker Stadından doğu istikametine doğru 100-150 metre gittiğinizde, size göre yolun sağ tarafında küçük bir cami göreceksiniz. Bu caminin (umarım yanılmıyorumdur) adı Hatuncuk Camii olması lazım. İşte bu caminin karşısında da Trabzon Lisesi, yani yolun size göre sol tarafında (istikametimiz hep doğu) bulunmaktadır. Neyse.. Camii dedik, camiyi geçince hemen sağda, yüzü küçük bir çay bahçesine bakan ve alnında ‘NECİP FAZIL KISAKÜREK OKUMA SALONU’ yazan, her geçtiğimde bakakaldığım o yeri görebilirsiniz. Çay bahçesine girişle aynı hizada ve okuma salonunun hemen ilerisinde türbemsi küçük bir mimari örneğine rastladığınızda, onun üstünde yazan ve Üstadın ‘Muhasebe’ adlı harika şiirinin püf noktası cümlelerinden olan,

 

-İşte bütün meselem, her meselenin başı, Ben bir genç arıyorum gençlikle köprübaşı..

Satırlarını okuyabilirsiniz.

 

“Lafazanlığı bırak, bu salonun içine girdin mi, girdiysen neler gördün? Yaşadıklarını anlat!” diye sorar gibi olduğunuzu tahmin ediyor ve hemen cevap veriyorum. Evet efendim, bu salona girdim. Hatta önündeki çay bahçesinde defaatle açık çay içtim. Salonda Üstadın kitaplarının bulunduğu bir bölüm var.. (Sanırım 60’a yakın kitabını gördüğümü hatırlıyorum) Bu kitaplar, okumak için talep edenlere belli bir süre için veriliyor. Birgün raftan ‘Öfke ve Hiciv’i almış, (kitaplığımda bulunmadığından muzdaripimdir) bir masaya oturmuş, Üstadın o keskin kalemiyle düşünceli bir gülümsemeye daldığımı hatırlıyorum. Epey zaman geçirmiştim, çıkarken orada bulunan ve 30’unda gösteren bir adam, bana “eğer okumak istersen kitap verebiliriz” demişti. Bende ayağım tökezlemeden önce (salona giriş kapısında hafif bir tümsek, aman diyeyim dikkat edin!) bu alakaya teşekkür ettim ve az öncede belirttiğim gibi ayağım tökezlese bile ayakta kalmayı başararak dışarı çıktım. Salonda Üstadın kitaplarının yanı sıra İslami kitaplar da yer alıyor. İstifade edilebilecek birçok eseri içinde barındırıyor diyebiliriz. Ayrıca salonun duvarlarında Üstadın fotoğrafı, şiirleri, biyografisi yer alıyor. Uzak kaldığım için haberim olmuyor, fakat elime konu ile alakalı güncel bilgiler geçerse burada paylaşırım inşallah. (Bunlar, ayağımın tekrar tökezlemesi ve içtiğim açık çaylar kabilinden şeyler de olabilir)

 

Önemsediğimi belli etme arzusu duyduğum bir not: Şimdi şu yukarda yazmaya çalıştığım adres tarifine baktım da “Bulmak çok basit” gibi pekte basit olmayan bir yanılgıyla başlamışım tarife. Bunu yüksek müsaadenizle, -Stadı bulduktan sonra solunun yerini bulmak çok basit- diye değiştiriyorum. Stadı bulun, yazdığım adresten hareketle, içinizi rahat tutun. 150 metre yol, sağ tarafta camii, sol tarafta lise, çay bahçesi, ensesinde okuma salonu, tümsek, tümseğe dikkat, kaldır, kaldır ayağını yahu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hafakanlar bastı yahu... Tevekkeli değil, bakar kör diyorlar bana. Sen doğma büyüme Trabzon'lu ol, Trabzon Lisesi'ni, Avni Aker Stad'ını, Cami'yi, o türbemsi küçük mimariyi bil ama o bölgenin en güzide mekanından bihaber ol. Çok utandım, çok kızdım kendime. Ceza verdim, tek ayak üstünde yazıyorum mesajımı :D

 

Bilmemek değil öğrenmemek ayıp... ımmm... zararın neresinden dönersen de kar ayrıca. 2, bilemedin 2,5 hafta sonra müdavimi oluruz mekanın inşallah...

 

Valla yakışır Trabzon'uma, Beylerbeyi'nin temennisine de iştirak ediyoruz. Darısı diğer illerin başına...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sayın cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün başlattığı Türkiye Okuyor isimli bir proje var. Bu proje kapsamında ülkemizin birçok ilinde bu tarz okuma evleri-salonları, kıraathane açılıyor. Trabzon'daki bu okuma salonu da bu proje kapsamında açılmış olabilir.

Bir kaç ay önce de Maraş'ta bu projenin bir parçası olarak ismiyle müsemma bir 'Kıraathane' açıldı. Kıraat ehli için hayli sevindirici bir haber olsa da, bu mekanda Üstad'ın külliyatından sadece Çile'ye yer verilmiş olması ve kıraat edilecek kitap sayısının da hayli az olması hasebiyle, gayri ihtiyari (fast-food'dan mülhem) fast-kıraathane ile mi karşı karşıyayız sorusunun çengeli kafamıza takıldı. Buradaki gönüldaşlarımız sayesinde Trabzon'daki okuma salonunun ise geniş bir külliyata malik olduğunu öğrenmek biraz olsun rahatlamamızı sağladı, Maraş'taki mekanın da kardeş şehir Trobzon'un okuma solanunu sollayacağı günü sabırsızlıkla bekliyoruz.

Trabzon'daki adı güzel mekanı güzel Necip Fazıl Okuma Salonu'na dönecek olursak; salonun duvarlarında Üstadın fotoğrafı, şiirleri, biyografisi yer aldığına göre, salonun ismine yakışır bir yer oluşturmak için cehd gösterilmiş olsa gerek. Üstad'ın Trabzon günleri ve Bu Yağmur şiirini orada yazdığını göz önünde bulunduracak olursak, Trabzon'da Üstad'a dair işler yapılması çok güzel ve manidar oluyor. 60'a yakın Üstad kitabının arasına yerleştirmek için Trabzon'daki okuma salonuna sitemiz için bastırdığımız ayraçlardan mekan yetkili ve görevlilerinin izni dahilinde gönderebiliriz belki. Trabzon'daki arkadaşlarımız bunun olabilirliğini araştırabilirlerse ve bizim de ayraç stoğumuzda yeterli miktar varsa böyle bir mekanın içinde yer alan Üstad kitaplarına sitemizin Üstad temalı ayraçları çok yakışacaktır. Okuma salonuna yolu düşen arkadaşlarımızdan bu hususta hem bilgi hem de mekanın fotoğraflarını rica ediyoruz.

 

 

Maraş'taki Kıraathane

resim_523516417.JPG

İlgili haber: http://www.kanal46.com/haber.php?h=21956

Share this post


Link to post
Share on other sites

yıl 2006 idi yanlış hatırlamıyorsam

bir çizim ihalesi için gitmiştim

herhalde dolmuşla önünden geçerken dikkatimi çekmişti

görünmez kardeşimizin dediği gibi girişinde "

"İşte bütün meselem, her meselenin başı, Ben bir genç arıyorum gençlikle köprübaşı.." yazısınıda başımı 180 derece çevirerek anca okuyabilmiştim.

ancak ben;

behsettiğim gidişim kısa ve sınırlı olduğu için içerisini göremedim

geçenlerde bu salondan yine siteden bir kardeşimize bahsetmiştim

hatta bu bize vesile olsun bizde bir tane erzuruma açalım demiştik

yakın geleceğe yönelik projelerimiz içerisine (şimdilik tasarı şeklinde de olsa) bunu ekledik (Rabbim(c.c.) nasibetsin)

 

Ancak reyhan kardeşimizin dediğini hiç düşünemedik

bunula ilgilenelim inşaAllah...

Share this post


Link to post
Share on other sites

görünmez Kardeşim bir Trabzonlu gibi çok net adresi açıklamış. Aslında çok detaya girmeden kısaca adresi ; Meşhur Trabzon Lisesinin karşı tarafında ,Hatuncuk caminin yanı başında bulunmaktadır.Hemen hemen her gün önünden geçmekteyim.Fakat ziyaret etmeye, oturup çay içmeye bir türlü fırsat bulamadım.En kısa zamanda okuma salonu görevlisi ile konuşup Forumu bilgilendirebilirim.Resimlerini de becerebilirsem ekleyebilirim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

selamun aleyküm

önceki mesajımızdan sonra bahsettiğimiz mekanın telefonunu epey bir uğraşımıza rağmen bulduk

Necip Fazıl Kısakürek Okuma Salonu Trabzon Belediyesine ait özel olmayan bir mekan

Şuan için okuma salonunun sorumlusu

bir üstad sevdalısı Tamer AYAN beyefendi

 

kendisiyle görüşmemizde öncelikle kendimizden bahsettik sonra salonu sorduk ve reyhan kardeşimizin bahsettiği düşüncelerimizden bahsettik çok sevindi memnun olacağını ve zevkle kabul edebileceğini söyledi

buna ek olarak biz kendilerinden ellerindeki Üstada ait eserlerin listesini rica ettik

amacımız eksik olan varsa hediye paketimize eklemek idi...

ancak bunu ısrarlarımıza rağmen bazı sebepler beyan ederek reddetti

bizde yalnızca, böyle bir mekanda kendi birliğimizin varlığını oraya giden insanlara duyurmak adına ayraç vb. göndermekle yetinmek zorunda kaldık

 

 

ayrıca tamer beyden ricamız üzerine salonun fotoğraflarınıda tedarik ettik

bunun içinde ayrıca teşekkür etmek isteriz sitemiz adına

 

 

 

44284995.jpg

76546599.jpg

49001185.jpg

33975160.jpg

73831843.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu muhteşem ötesi güzel mekânın fotoğraflarını büyük araştırmalar ve uğraşlar neticesinde bizlere ulaştıran kardeşimize ve mekân sorumlusuna çok teşekkür ederiz. Bir okuma salonuna verilebilecek en güzel isim hiç şüphesiz okuma mefhumunun medârı olan yazarlarımızın ismidir ve o yazarlardan fikriyatı ve davasıyla en nadide isim olan Üstad Necip Fazıl'dır. Bu güzel mekânın hem ismiyle, hem muhtevasındaki Üstad kitapları ve kitapların içindeki ayraçlarla buluşanların Üstad'ı okuma, anlama ve davasını dava edinme yolunda bir vesile olmasını niyaz eder, bu tür kıymetli hizmetlerin ülkemizin her tarafına yayılmasını dileriz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Başta w-racer olmak üzere, ilgilenen bütün arkadaşlara teşekkür ederim. İnşallah mekânı ziyaret etmek nasip olur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah razı olsun w-racer kardeşim

Fotoğrafları müşahede ettiğimizde gönlümüze huzur sirayet ediyor.Birde o atmosferde Üstadımızın eserlerini okuyan Rabbimizin "Oku" emrini ifa eden kardeşlerimizi büyüklerimizi de görsek ziyadesi ile huzura ve sevince gark olurduk.

Ülkemiz Kahvehanelerinin yerini İlim ve İrfan mektebi olan böylesi güzide Kıraathanelerin almasını

Cenab-ı Mevladan niyaz ederim!

Vesileniz münasebeti ile teşekkürler!..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Böylesine sevimli ve sıcak bir mekanı Üstadımızın ismini vererek daha da kıymetlendiren emeği geçen bütün Üstad sevdalılarına ve bizim görmemizi sağlayan w-racer arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum.Trabzonlu kardeşlerimizin ve gidebilecek imkanı olan herkesin kesinlikle boş bırakmaması gereken bir ortam olmuş.Trabzon ve civar illerdeki Üstad sevdalıların bir numaralı buluşma noktası olur inşallah bu mekan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arkadaşlar, mekanı tanıtmaya yetişemedim, ama kısacık bir bilgi verebilirim.

 

Aralık 1997'de açılmıştır.Tamer abi kendileri çok cana yakın bir insan..Gerçekten vakit geçirilebilecek bir mekan. Fakat okullar tatil edileceği için bu yaz mecburi kapatılacağını öğrenince üzüldüm açıkcası.Okullar açılınca Tamer abi'nin yerine yeni bir görevli atanacak ve mekan misyonuna kaldığı yerden tüm hızıyla devam edecektir.Temennim Tamer abi kadar hoşgörülü bir insan çıkar. Haftanın 6 günü herkeze kapısı açık olan bir mekandır....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben de, uzun sayılabilecek bir sürenin ardından Trabzon’a döner dönmez -ki 2 hafta öncesine tekabül ediyor- ayağımın tozuyla Necip Fazıl Kısakürek Okuma Salonu’nu ziyaret ettim. Şehrime dönüşte ziyaret edilecek onca yer, halledilmesi gereken hayli melese vardı ama ertelemek istememiş, Trabzon’a ayak basışımın ertesi günü kısıtlı vaktime rağmen soluğu orada almıştım. Hatta 2 megapiksel kamerası bulunan telefonumla birkaç fotoğrafını bile çekmiş, koşuşturmalarım hafifleyince siteye eklerim diye de niyetlenmiştim. Fakat w-racer hızlı davrandı. Herkes gibi ben de kendisine teşekkür ediyorum.

 

Ben de ziyaretimden kalanları kısaca anlatayım. En başta ifade edeyim ki, ziyaret öncesi duyduğum heyecan ziyaretim esnasında sükût-u hayale dönüştü dersem haksızlık etmiş olurum biraz ama daha iyisini bekliyordum.

Okuma salonuna gittiğimde içeri girip girmemekte tereddüt ettim. Zira bayanların da uğradığı bir mekan havasından uzak geldi bana, ki muhabbetimiz sırasında bu intibamı görevli arkadaş da “maalesef çevresel faktörler o konuda olumsuz etkiliyor” diyerek onayladı. Ben, görüştüğüm görevli arkadaşın ismini almadım, o nedenle w-racer’in irtibat kurduğu kişi mi bilemeyeceğim. Fakat son derece samimi, alakalı ve okuma salonu için canla başla çalışan bir gönüldaş olduğu hayli aşikardı. Yıllarca hizmet vermiş salon için, sanırım Temmuz başı gibi de görevi bırakıyormuş. “Giderayak sitemlerimi de dile getireyim” cümlesiyle girizgah yaptı konuşmasına… Ondan edindiğim bilgilere göre okuma salonumuz 1997’den beri faaliyetteymiş. İlk yıllar öğrencilerle dolup taşan, oldukça faal olan salon, artık pek rağbet görmüyormuş. Camiye bitişik oluşu, kütüphane veya okuma salonundan ziyade, cemaatin namaz sonrası çay içip muhabbet ettiği bir yer hüviyetine bürümüş mekanı. Tabi aynı sebeple bayan müdavimleri de olamamış salonumuzun. Konumu ve çevresel faktörlerin menfi yönde etkilemesi yanında, yetkili mercilerin de ilgisizliğinden, gerekli özeni göstermediğinden yakındı. Siyasilerin birçok şeyi reklam olsun diye yaptığından dem vurdu.

 

Üstad’ın şiirleri duvarları süslüyordu, Gençliğe Hitabe’sini sordum. Kitaplığı genişletince kaldırmak zorunda kalmışlar. Fakat, girişteki bir bölümü göstererek, “göreve gelecek yeni arkadaşa tavsiyede bulunduk, burayı onarıp hitabeyi asmalarını, N.F.K. köşesi haline getirmelerini önerdik” dedi.

 

Salondan ayrılacağım vakit, Üstad’ın kitaplarının olduğu bölüme gittim, seçmekte zorlanınca gözlerimi kapayıp bir tanesini çektim… Kafa Kağıdı geldi elime, teslim aldım kitabı, okudum ve tekrar iade ettim.

 

İşte böyle… Trabzon Belediyesi Necip Fazıl Okuma Salonu’nun daha aktif, Üstad’ın ruhuna yaraşır günlere ulaşması temennisiyle…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okuma Salonu'nun ismiyle daha fazla müsemma olması ve kitap okumak için salona gelen kitlenin Üstad'a daha fazla ilgi duyması için, sitemiz tarafından okuma salonunun duvarlarına asılmak üzere Üstad'ın resimli şiirleri çerçeveletilerek ilgili yere gönderilmiştir. Ayrıca kitapların aralarına yerleştirilmek amacıyla da kitap ayraçları ve gelenlerin hizmetine sunulması için multimedia arşivimiz de salona gönderilmiştir. İnşallah bu küçük materyaller gençlerimizin, insanlarımızın nazarlarını, ilgilerini Üstad'ın kıymetli eserlerine çekmede bir vesile olur. Bütün bu materyallerin gönderiminde büyük emeği geçen w-racer kardeşimize çok teşekkür ediyoruz.

 

dsc00509k.jpg

 

dsc00510j.jpg

 

dsc00511p.jpg

 

dsc00512bg.jpg

 

dsc00513gy.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

İnşallah teşvik edici vede faydalı olur. Üstadın şiirleri ve veciz ifadelerini gören arkadaşlar bu denli diline ve kalemine hakim olan insan kimbilir daha neler yazmıştır diyerek eserlerede meyledebilir bendede aynı durum zuhur etmişti.Çalışmalar çok mantıklı vede makul çercevede devam ediyor Allah razı olsun öncü olanlardan vede katkılarını esirgemeyen kardeşlerimizden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...