Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Gülistan Dergisi Sınıf Çalışmamızı Yayımladı

Recommended Posts

Üstad'a dair çalışmaların daha fazla kişiye ulaşması gayesiyle; dini, ilmi, edebi, milli-manevi değerler çerçevesinde yayın yapan dergiler ile iletişim kurarak atmış olduğumuz adıma Gülistan Dergisi'nden müspet cevap geldi ve Gülistan Dergisi, kendi okur kitlelerine Üstad'ı ulaştırmak adına bulunduğumuz girişimde, sitemizin çalışmalarından olan Aralık Kapı şiir incelemesi çalışmamızı 'Üstad Necip Fazılda sonsuzluk özlemi' başlığı ile bir miktar kısaltarak haziran sayısında yayımladı.

Gülistan Dergisi'ne teşekkür ediyor ve yayım hayatındaki başarının devamını diliyoruz.

 

Yazıya ulaşmak için tıklayınız: http://www.gulistandergisi.com/yazi_oku.php?id=296

 

Haziran 2010 Sayısı (No: 114)

Basın Bülteni

 

dkkr.jpg

 

Ya Rabbi!

Bütün günahlarımdan PİŞMANIM.

 

Bir dergiden okurunun beklediği, onu bilgilendirirken, hızla akan hayat yolunda gözden kaçırmaması gerekenleri hatırlatmasıdır.

 

İşte, Gülistan Dergisi de gündelik İslâmî hayata getirdiği farklı bakış açısıyla, insanoğlunu âdeta gölge gibi takip eden günahı ele almış. Fakat dergi, günah işlemenin kötülüğünü anlatmıyor; günahına pişman olabilmenin güzelliğine ve önemine dikkat çekiyor.

 

Dergide yer alan önemli bir yazı 'Günahkarım, suçluyum ama ümitliyim!' başlığını taşıyor. Hatice Kübra Ergin imzalı yazı, toplum ve Müslümanlar olarak, günahı normal karşılama eğilimine girdiğimiz tehlikesini dile getiriliyor. Diğer bir tehlike de günah işleyen insanın ümitsizliğe düşmesi. Bu tehlikeden uzak kalmak için bir günaha düşüldüğünde, hemen tövbeye ve ibadete sarılmak gerektiği ifade ediliyor:

 

"Müslümanlar tövbeyi asla ertelememelidir. Velev ki tövbeye sadık kalmak mümkün olmasa bile yine de tövbe edilmelidir."

 

Dergi yazarlarından Muhammed Z. Yıldız, "Ah! Keşke toprak olsaydım." adlı yazısında, 'son pişmanlığın' ancak ölüm anı gelmeden fayda vereceğini, bundan sonra ise pişmanlığın da fayda vermeyeceğini hatırlatıyor. 'Keşke' dememek için hiçbir zamanın geç olmadığı vurgulanan yazıda, önemli olanın günahına pişman olabilmek olduğu belirtiliyor:

 

"Bir insan, günlük hayatında sürekli zikzaklar çizerek kâh günah işliyor kâh tövbe ediyorsa yine Allah Teâlâ o insanı affedecektir inşaallah. Çünkü pişmanlık göstermek, fıtratın tefessüh etmediğine ve kalbin katılaşmadığına delâlettir."

 

"Küçük Günah Nasıl Büyür?" adlı yazı, derginin en ilginç başlıklarından bir tanesi. 'Bundan bir şey olmaz' diye geçiştirerek yapılmaya devam edilen günahların, sırf hafife alındığı için Allah katında 'büyük günah' sayıldığı dile getiriliyor.

 

"Günahkar Cennetlikler" başlığını taşıyan yazısında Süleyman Karakaş, meselenin farklı bir boyutunu ortaya koyuyor. Günahın özellikle yaygınlaştırılmaya çalışıldığını ve bunun bir silâh gibi kullanılarak Müslümanların uyuşukluğa, şuursuzluğa ve ahlâkî bozulmaya sürüklenmek istendiğine dikkat çekiyor:

 

"Bütün zahiri ve asıl batıni araçlarla saldırılan şey, bugün maneviyatımızdır. İmana, mukaddesata saldırıldı, yok edilmeye; İslâm yeryüzünden silinmeye çalışıldı. Hamd olsun başaramadılar. Fikriyatımıza, kültürümüze, medeniyetimize saldırdılar. Tam başaramadılar. Silemediler İslâm mirasını yeryüzünden. Ya şimdi! Şimdi ise ruhumuza, kalbimize saldırıyorlar. Şeytanî iksirleri maneviyatımıza zerk etmeye çalışıyorlar."

 

Her ne kadar bu sözler, kesin ispatlanabilir bir noktaya parmak basmıyorsa da gabya iman etmiş gönüller için çok şey ifade edeceği kesin. Özellikle şu ifadeler, olayın can alıcı yönünü gösteriyor: "Ya kirin, pisliğin içerisinde cehenneme doğru akıp gideceğiz; ya nurun içine dalıp cennete akacağız."

 

Haziran sayısı, Üç Aylar'ın başlangıcı müjdesini de beraberinde getiriyor. Bu mübarek rahmet aylarına nasıl girilmesi gerektiğine de yer veriliyor.

 

Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in "Sonsuzluk Özlemi"nin ele alındığı şiir tahlili, dergiyi idealist gençlerin odağı yapma yönünde önemli bir adım. www.n-f-k.com'un genç editörlerinden Reyhan Maraşlı'nın kaleme aldığı yazı, Üstad'ın inanç dünyasının enginliğinde bir yolculuğa çıkarıyor okuyucusunu.

 

www.gulistandergisi.com

 

Çalışmanın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.n-f-k.com/nfkforum/index.php?showtopic=4745

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstad Necip Fazılı çok daha iyi tanımamı ve hayatımda bu sayede önemli değişiklikler yapmamı sağlayan sitemizden bir şiir incelemesinin Gülistan dergisinde yer alması beni çok sevindirdi.Artık takip edeceğim güzel bir yayın organın daha olması da sevincimi ikiye katlıyor ayrıca.Rabbim muvaffakiyetinizin devamını nasip eylesin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...