Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Eşref Bey

Necİp Fazil'ın Şiiri

Recommended Posts

Geçenlerde bir sahafı gezerken üst raflarda bir kitap dikkatimi çekti. Üzerinde büyük harflerle NECİP FAZIL yazması elime alıp karıştırmama yetti. Kitabı satın aldıktan sonra iyiki almışım dedim. İçerisinde Üstad hayattayken onun hakkında yazılan yazılardan şiirle ilgili olanları seçmiş yazarımız. Bunu kitap olarak neşretmiş 1983 yılında. Üstadla ilgili her kitabı merak etmem hasebiyle aldım karıştırdım önsözünde yazarımızın yazdığı yerlerden bazılarını seçerek burda paylaşmak istedim.

 

Üstadın vefatından sonra onunla ilgili çıkan ilk kitaplardan. Kendisi yıllarca onun davası için, Üstad'ın yanında bulunan Oğuzbaşaran kendisini Üstad'la ilgili şahıs olarak belki de en fazla kaynağa sahip insan olarak görüyor. Kitapta Nurullah Ataç'tan, Peyami Safa'ya, Fikret Adil'den Sezai Karakoç'a kadar birçok yazarın Üstad'la ilgili yazıları bulunuyor. Bazı yazılarda hata olduğunu kabul eden yazarımız o tarihte Üstad'la ilgili kitapların, onu anlamak için yapılacak araştırmaların önüne açmak istediğini vurguluyor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Önsözden bazı bölümler:

"Üstad'la ilk karşılaşmamız üniversiteye girdiğim 1966 yılına rastlasa da, eserleri ve yazılarıyla ve özellikle Büyük Doğusuyla tanışıklığımız 1960 öncesine kadar gider. Nerede onunla ilgili en küçük bir döküman bulsam onu titizlikle saklamak, korumak, kendi içinde tasnif etmek, değerlendirmek, üzerinde düşünmek de en büyük zevklerim arasındadır. Yakın dostlarımın bildiği gibi,bu yüzden elimde Üstad'la ilgili yazılmış onbinlerce sayfa materyal birikti. Bu çabamdan rahmetlik Üstad'ın da haberi vardı.Birgün kendisine bunu açtığımda 'Başkalarının yazdıklarını boşver, benim hakkımda sen yaz' demişlerdi. Toker yayınları sahibi Yalçın Toker, Üstad hakkında bir tanıtma kitabı çıkarmak istiyordu. Bunu bana da teklif etti. Fakat Üstad hakkında kitap yazmak, hele O hayatta iken bunu yapmak büyük cesaret işiydi, bir cüretti. Tabi bu korkulu işi ben de kabul edemedim. Hatta birgün Yalçın Toker bu durumu 1970'li yıllarda birgün yayınevinin yazıhanesinde Üstad'a söyledi. Kendisi hakkında yazmaktan kaçınmak neticede O'nu yokluğa mahkum etmenin dostçası olmuyor muydu? Biz gençlerin, yüzlercesinden daha enerjik ve daha aksiyon ruhu ile dolu ola Üstad, yayınevi sahibine 'Mademki benim hakkımda bir biyografi kitabı yazmayı kimse üzerine almıyor, o halde, ben yazayım.2 dedmişti. Keşke yazsaydı. Belki en büyük şaheserlerinden biri de o olurdu. Gerçi ardından çile arkadaşı, Osman Yüksel'in de dediği gibi; 'Q hiçbir boşluk bırakmadan, her tarafı ve herşeyi doldurarak gitti', 'O ve Ben' 'Babıali' adlı hatıra kitaplarıyla otobiyografik nitelikteki 'Aynadaki Yalan' ve henüz basılmamış olan ve yarım kalan 'Kafa Kağıdı' romanlarında, 'Cinnet Mustatili'nde ve öteki biyoğrafik eserlerinde maddi ve manevi hayatı hakkında bize çok değerli bilgiler bırakmamış değildi. Ama on formalık bir 'Hayatı, Sanatı ve Eserleri' kitabı herhalde edebiyatımızın en dikkate değer monografilerinden biri olurdu."

 

"Benim öteden beri bir iddiam vardır. Necip Fazıl anlaşılmadan ve yorumlanmadan ne edebiyatımızda ne de fikriyatımızda büyük bir adım gerçekleştirmek mümkün değildir. O, hayatı ve eserleri kadar uyandırdığı yankılarla da bir bütündür. Bu bakımdan, O'nun hakkında yazılan her yazı, hakkında daha önce yazılmışlar bilinmediği sürece eksik ve yarım kalmaya mahkumdur. Ki, Necip Fazıl, 1925'lerden bilhassa 1950'lere kadar Türk Edebiyatı'nda ve matbuatında belki hakkında en çok yazılan ve konuşulan kişilerin başında gelir. Hele hele O'nun şiirleri ve tiyatro eserleri üstüne yazılan yüzlerce yazı Türk Tenkid Edebiyatı'nın gelişmesine de büyük hizmetler ifa etmiştir. Şiiri, tiyatrosu, meşhur 'Ağaç' ve 'Büyük Doğu' dergileri, öteki kitapları, siyasi, ideolojik faaliyeti ile Türk toplumunda büyük bir fonksiyon icra eden Üstad , cumhuriyet dönemi Türkiyesi'nin en büyük fikir ve sanat olayıdır. Biz, bu önemli olayı bütün boyutlarıyla ele alıp incelemezsek dünya görüşü ve sanatımız açısından nereye varabiliriz? Maalesef, Türkiye'de daha Necip Fazıl çözümlenmeden zincirin daha sonraki halkası durumundaki Sezai Karakoç hakkında iki inceleme kitabı birden yayınlandı. Aslında, bu konudaki çalışmaları yeterli ve çok gördüğüm için söylemiyorum bunu. Demek istediğim, Cumhuriyet devri Türk fikir ve sanat hayatının kenet taşı Necip Fazıl incelenmeden bu dönemde yaşayan hiçbir sanatçının ve fikir adamının gerçek yerine ve değerine oturtulmayacağıdır."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...