Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
khrmnmhmt

Bir Sorum Var Cevap Verebilirmisiniz?

Recommended Posts

Örtüsüz Kadın Perdesiz Eve Benzer ; Perdesiz ev ise ya SatılıktıR ! Ya da KiralıK ! ( Necip Fazıl Kısakürek )

 

arkadaşlar bu söz Facebookta bayadır bi dolaşıyo biri yorum yapmış hangi kitabında veya nerde geçiyor diye

bende merak ettim size soruyorum

 

lütfen bu konuda bi bilginiz varsa cevabınızı en kısa zamanda bekliyorum :)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

1-Üstadımız, böyle bir cümleyi neden kursun ki. Üstadımız, bir kadın düşmanı değildi. Hatta Neslihan Annemiz (eşi) de başı açık bir hanımefendi idi.

 

2-Sanmıyorum lakin, Üstadımız, böyle bir cümle kurmuşsa şayet, mutlaka bu cümlenin bir önü-ardı vardır. Şayet bu cümlenin önü-ardı var ise, bu cümle, cımbızlama bir cümleden öteye geçmez. Bütününü görmek lazım.

 

Ortalıkta, kuru laf olarak dolaşan bu cümle, Üstadımızın ruhuna eziyettir. Her duyulana inanmamamız gerekir.

Bu cümleyi Üstad'ın söylediğini kanıtlayan herhangi bir belge yok. En azından, külliyatında rastlamadım. Rastlayan arkadaşlar var ise, daha doğru tesbitte bulunabilirler...

 

 

Allah'a emanet olunuz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daha önce forumda bu söz ile alakalı gerekli açıklama yapılmıştı: tıklayınız

 

Kitaplarının hiçbirisinde bu söz mevcut değil. Konferans ve sohbetlerinde de böyle bir söz sarfettiğine dair hiçbir vesika yok.

 

Ki üstadın bu sözü söylemiş olması imkansız gibidir. Bunun en bariz delili, üstadın muhterem eşi... Ve, evet örtü Allah'ın kati emridir, ancak üstadın günahkarı hakir görücü bir ifade kullanması düşünülemez. Bakınız "Çöle İnen Nur" eserinden, günah ve günahkar hususunda küçük bir anekdot:

 

...

Ham ve kaba softa, günahı hikmet cephesiyle görmeden şiddet cephesiyle ele alıp kalbleri tılsımamanın sanatından anlamaz, rahmete nazar etmez; üstelik günah uydurur, ibâdet kibri içinde kesip kavurur ve bütün bu ölçüleri dinden değil, kör nefsinden devşirir.

 

***

 

Bir velî şöyle dedi:

 

« -Hiçbir günah, günahsızlık gururundan, günahsızlık iddiasından daha büyük olamaz.»

 

Bir başkası da şöyle dedi:

 

« -Günahkâra kibir gözü ile bakmaktan ve günahkârı hakir görmekten büyük günah yoktur.»

 

Ve İslâm büyükleri şu ölçüyü şiirle heykelleştirdiler

 

«Günah ki, sahibine, nefsini hor görme ve Allah'a sığınma hissini verir;

Nefse izzet ve kibir veren ibâdetten daha hayırlıdır.»

....

 

Günahkarı hakir görüp, onu hafife almak ve bunu dillendirmek dahi, kalbimizdeki benlik, kibir, riya yaralarının bir göstergesidir. Zira bunda gizli bir, "Ben şu şu günahı işlemiyorum, sen işliyorsun" edası vardır.

 

Fakat bu eda ile, üstadın şahsiyeti taban tabana zıttır.

 

Yani müsterih olunuz, bu söz yüzde doksandokuz ihtimal ile üstada ait değil.

 

____

Anlaşılan o ki, bu soru gündeme gelmeye devam edecek. Ben de vaktizamanında bu söz ile karşılaştığımda pek şaşırmış, aslını öğrenmek için burada bir konu açmıştım. Neticesinde, üstada ait olmadığına kani oldum.

 

Ancak, 'bre provakatör' tepkisi sebebi ile, konunun silinmesini rica ettim. Gerçi, rumuzunuz ve sorunuz, provakatif bir ruh ihtiva etmiyor olsa da; forumumuzda bulunan sezgileri(!) kuvvetli biri tarafından 'provakasyon'la suçlanmanız işten bile değil, söylemiş olayım..

Share this post


Link to post
Share on other sites

öncelikli olarak teşekkür ediyorum cevapladığınız için

 

dediğiniz gibiyse boş yere bir tatrışmaya girdim az önce

 

sözün anlam genişliği ve manasına bakarak şüphesiz demiştim ama dediğiniz gibiyse kötü bi duruma düşmüşün hakikaten..

 

Necip Fazıl Kısakürek en sevdiğim yazarlardan biridir bi kaç kitabını okudum fakat böyle bi sözle karşılaşmadım ve dediğiniz gibi üstadın şahsiyeti bu söze taban tabana zıttır.

 

Benim derdim daha çok şu şu günahı işledin demek değilde daha çok buda Allah (c.c) nin yasaklarından biridir. Aklınızı başınıza toplayın demek için söylenmiş bir söz. Bazıları bunu çok ters görüp ters yorumlar yazsada onların yaptıkları yanında hiç birşey kalıyor yani kapalı bi bayanı, sakal bırakmış bir erkeği şeriatçi diye yorumlayıp, yobaz diye toplumdan soyutlayıp gençlere kötü olarak gösteren nice insanlar var..

 

Bu kadar basit bi söze bile celallenip siz örümcek beyinlisiniz diyen okadar çok insan varki şaştım.

 

Daha doğrusu şöyle birşey geldi başıma toplumda gördüğüm bi tartışmaya müdahale edip "çarşaflı bir bayana siz ne biçim insansız bu kadarda kapanılmazki" diyen adama sanane kadının giyimine neden karışıyosun dediğimde Amerikan casusu yorumu yapılmıştı ve resmen şok geçirdim orda..

İnsanlara unutturulmuş gibi. Sanki buda Allah'ın(c.c) emri değilmiş farklı bi anlayışmış gibi görülmekte bi çok insan tarafından.

 

Kısacası benim bu sözü beğenip paylaşmamın en büyük sebebi altında NFK yazmasıydı fakat olmadığını öğrendiğim halde söz benim için hala güzel bir söz bunun sebebi "Allah (c.c) nin yasaklarından biridir" gibi bi hatırlatma yapması..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konu taşınmıştır.

 

İlgili sözün ise üstada ait olmadığını önceden belirttiğimiz gibi şimdi de yinelemiş olduk.

 

Saygılarımızla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu hususta Suat Ak'ın yorumu da sadece şu oldu.

 

'Üstad'ın öyle bir söz söylemesine imkan yok ki?'..

 

Ben de 'he valla' dedim. Sonra bi daha düşününce fark ettim, sanırım hazretle iletişimin zirvesini yirmi bin fersah aşağıda bırakıp iletişmeden anlaşır olmuşuz. İlim bir zerre değil midir zaten erenler?:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Facebook ve twitter üzerinden, bu sözün Başbakn Erdoğan'a ait olduğu iftirası kasti olarak yayıldı. İçki ve "ucube" tartışmalarının üzerine tuz biber olması ise gayet manidar.

 

Bu sözü pişirip pişirip birileri internet paylaşım sitelerine sunuyor. Ve meselenin ne derece tehlikeli ve can sıkıcı bir hal aldığını görmek için, google'a bu sözü yazabilirsiniz. Geniş çaplı internetsözlük sayfalarında ve sosyal paylaşım sitelerinde gözünüze çarpan saçma sapan yorumlar sinirlerinizi tepenize çıkartmaya yeter nitelikte.

 

 

Hatta internet haber sitelerine konu oldu:

 

"Facebook´ta ve Twitter´da Başbakan Erdoğan´a ait olduğu iddia edilen bu sözler inanılmaz bir kara propaganda örneği teşkil ediyor. İşte Erdoğan´a atılan o büyük iftira! Sosyal paylaşım ağları Twitter ve Facebook şu sıralar inanılmaz bir iddiayla çalkalanıyor. İddiaya göre Erdoğan örtünmeyle ilgili bir konuşmasında, "Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer, perdesiz ev ise ya satılıktır ya da kiralık!" diyerek örtünmeyen kadınları kiralık ya da satılık olarak niteliyor.. Ancak bu sözün Erdoğan´ın ağzından çıktığına şahit olan ne bir canlı var, ne bir gazete kupürü ne de TV haberi.. Sözler tamamen hayali olmasına rağmen Facebook ve Twitter´da bu sözleri okuyanlar Başbakan´a hakaretler yağdırıyor.

 

Kars´taki bir heykel için kullandığı "Ucube sözü" nedeniyle günlerdir tartışma konusu olan Başbakan Erdoğan, bu kez de ağzından çıkmayan bir söz yüzünden küfür ve hakaretlerin hedefine oturtuldu.. Sosyal paylaşım sitelerinde bazı art niyetli kişilerin fısıltı şeklinde duyurduğu "Erdoğan örtüsüz kadınları perdesiz eve benzetti ve ´Perdesiz ev ya satılıktır, ya da kiralıktır´ dedi sözleri adeta deprem etkisi yarattı..

 

Dalga dalga yayılan bu sözlere tepkiler gecikmedi. Olayın aslını araştırma gereği dahi duymayan bazı Facebook kullanıcıları, bir grup açarak onlarca kişiyi bu gruba üye yaptı. O üyelere bu hayali sözler jet hızıyla ulaştırıldı ve Erdoğan ağzından çıkmayan bu sözlerden dolayı adeta sanal ortamda linç edildi. Galiz küfür ve hakaretlerin birbiri ardına sıralandığı grupta, kapalı kadınlara da ağır hakaret içeren bir benzetmede bulundu."

 

...

 

Zannediyorum artık bir önlem alınması gerekiyor. Malesef bu ve bunun gibi durumlara büyük ölçüde sebep olan şey; dini içerikli yayın yapan -hayran sayısını artırmaya endeksli- sosyal paylaşım sitelerinin lakayt ve uyduruk paylaşımları ile, başlarında duran yönetici kılıklılar!

 

Bir şekilde -en azından üstad adına yayın yapan ve yayın kitleleri sadece şimdilik 700 binleri bulan- bu sayfalarla irtibata geçilmeli; yöneticilerine ne derece nazik bir mevkide bulundukları hatırlatılmalı, gerekirse gönüllü ve yeterli kimselerin yardımcı olmasının sağlanması gerekli.

 

Ve keşke mümkün olsa da bu sayfalar birleştirilebilse.

 

Bu meselenin ne kadar mühim olduğuna misalen.. En basitinden, 90.000 küsur hayranı olan bir facebook "Necip Fazıl" sayfasında "Saç dökülmesi genetik testi" şeklinde bir paylşımda bulunabiliyor. Yönetici, kendi sayfasının reklamını yapabiliyor. Yahut bu tür sayfalarda, üstadla hiç alakası mevcut olmayan edebiyatçıların sözleri paylaşılabiliyor. Paylaşımların altına konulan resimler ise daha bir içler acısı.

 

Her nekadar önemsemesek de, bu paylaşımları binlerce kişi görebiliyor.

 

Yönetim bu konuya ciddiyetle eğiliyordur inşallah.

 

Bir de zannediyorum bu konunun Facebook'ta Paylaşılan Üstada Ait Sözler adlı konu ile birleştirilmesi uygun olacaktır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...