Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
onüç

Üstadı Anlatabilmek...

Recommended Posts

Üstadı Anlatabilmek...

Albert Einstein'a fizikçi arkadaşları: "Şu İzafiyet Nazariyesini anlat da öğrenelim" demişler. Einstein da onlara şöyle cevap vermiş:

"Geçenlerde anadan doğma kör bir dostumla parkta oturuyorduk. Oradan sütçü geçiyordu. Dostuma: "Süt içer misin?" dedim. "Süt nedir?" diye sordu. "Beyaz bir sıvı" cevabını verdim. "Sıvıyı anladım da beyaz nedir?" dedi. "Kuğu kuşunun rengidir" karşılığını verince, o tekrar: "Kuşu anladım ama, kuğu nedir?" dedi. Ben de: "Canım hani göllerde yüzen eğri boyunlu kuş var ya!" dedim. Bu defa dostum: "Boynunu anladım da eğri nedir?" dedi. Bunun üzerine arkadaşımın elini tuttum ve omuzundan itibaren, bükülmüş dirseğimin üzerinden geçirerek: "İşte eğri budur!" dediğimde, muhatabım "Haa, sütün ne olduğunu şimdi anladım!" cevabını verdi. İşte ben İzafiyet Nazariyesini izah edersem, siz de onu ancak gözleri hiç görmeyen arkadaşımın sütü anladığı kadar anlayabilirsiniz!.."

Bugün biz de, Necip Fazıl'ı, eserlerini sindire sindire okumamış olanlara anlatmaya kalkarsak, Einstein'la aynı neticeye varırız. Bu sebepledir ki, edebiyat tarihçileri Üstadı gelecek nesillere anlatmakta çok güçlük çekeceklerdir.

 

 

Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çok yerinde bir tespit olmuş. aynen öyle Üstadı anlamak zor zanaat. onu anlayanlarda kendi saflarında bayraklaştırma cehdindeler maalesef ki, evet belki bir bayraktır Üstad, ama onun yanı,tarafı, İslam safıdır. o, inandığı gibi yaşamaya özen göstermiş bir büyük şair, söz ve fikir ustası daha da ötesi mütefekkirdir.

 

Allah (c.c.) ruhunu şad eylesin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Einstein en azından izah edebilmiş. Ya Üstad'a karşı olan ülkemizdeki körler... Einstein'in anlattığı kişinin sadece gözleri kördü, anlayabilmiş. Ya burdakiler nasıl kör...

Share this post


Link to post
Share on other sites

üstadın bir adam yaratmak piyesinde geçen şu cümle:tanrı neymiş yaratmaya kalkışınca anladım (mealen) bu söz ışığında söylenmesi gereken; anlatamayan adamın " o anlatılamaz" demesi ile nefs emniyetine kavuşma gibi bir sahteliğe bürünmesi ve aynı cümleyi anlayan ! adamın söylemesi arasında ne fark var sorusuna cevap şu:onun anlatılmaz oluşunu anlatmaya başlayınca anladım olmalı.yoksa gerisi kuru sıkı pohpoh.pay kapılması gereken bir ölçü:aklı gerdim gerdim KOPACAK HALE GELDİ ANLADIM PEYGAMBER TAVRI AKLIN ÖTESİNDEDİR,PEYGAMBERİN RUH FEYZİNE ? SARILDIM VE KURTULDUM.

KOPACAK HALE GETİRDİKTEN SONRA ANLAMAK,NERDE KOPMANIN NE OLDUĞUNU PAPAĞANVARİ TEKRARLAYAN BİZLERİN BUNDAN BAHSETMESİ NERDE.bu minvalde bergsonuda hatırlamalı:aklın varacağı son nokta acizliğini itiraf etmekmiş.bunun ıspatı halinde eserleri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...