Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

İşte Türkiye'nin En Modern Camisi

Recommended Posts

cami.jpg

 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yerleşkesi içinde yapılan, Türkiye'nin ''en modern'' camisinin kaba inşaatı tamamlanırken, iç mimarisi için uygulanacak proje ise temmuz ayında belirlenecek.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Dini ve Sosyal Hizmet Vakfı işbirliğiyle 2008 yılında yapımına başlanan cami, Eskişehir yolu üzerindeki 23 bin 125 metrekarelik alana inşa ediliyor.

 

Türkiye'de ''4 fil ayağı üzerine oturan en büyük kubbeye sahip'' olan caminin kapalı alanında 6 bin kişi namaz kılabilecek. Açık ve kapalı alanlarla birlikte aynı anda namaz kılabileceklerin sayısı ise 30 bini bulacak.

 

6 katlı caminin yer altında inşa edilen 4 katında, 2 bin araçlık otopark, sergi ve kültürel eserlerin satış alanları, restoran ve çocuk oyun sahası ile içinde balıkların yüzeceği, üzeri camla kapatılacak olan dev bir havuz bulunacak.

 

Caminin tamamlanan kaba inşaatında 63'er metre yüksekliğe sahip 4 minaresi traverten mermerlerle, kubbesi ise kurşunla kaplandı. 6 ayrı giriş kapısının bulunduğu camide, 373'ü erkek, 69'u kadın olmak üzere aynı anda 442 kişinin sıcak suyla abdest alabilecek ve bu bölümünde 80 tuvalet yer alacak.

 

Güvenlik kameralarının yanı sıra elektronik aydınlatma, ısıtma, havalandırma ve ses sistemlerinin yer alacağı camide alttan ısıtma sistemi uygulanacak.

 

Bu arada caminin ibadete açılmasıyla birlikte bugüne kadar Kocatepe Camisi'nde düzenlenen protokol cenaze törenleri de güvenlik ve ulaşımda sağladığı avantajlar nedeniyle Diyanet Camisi'nde yapılacak. Camide cenaze namazlarının kılınacağı alana alt kattan tabutun asansörle taşınması ve tören sonrası tekrar alt katta bulunan cenaze arabasına nakli mümkün olacak. Yetkililer, caminin iç mimarisiyle ilgili firmalardan alınan proje tekliflerinin Diyanet İşleri Başkanlığı yönetimince yapılacak bir değerlendirme sonucu temmuz ayında belirleneceği bilgisini verirken, inşaatın 1.5 yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

 

Zaman

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umarım içi cuma ve cenaze namazları haricinde de tıklım tıklım olur. Dışı cilalı, boyalı olmasıı elbet elzem ama içi dolsun arkadaşım, kalbi ihsan ile çarpan adam lazım bize. Cilalı duvarlara itibar etmiyor Allah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yahu bu gibi işlerde olumsuz konuşmamak icaberder ama bu haberin bir benzeri Erzincan'da yapılan camii için söylenmişti. Bir an önce gidip görmek istemiş ancak epey sonra içerisinde namaz nasibolmuştu. Uzay teknolojisi kullanılarak yapıldığı imajını veren bu yapılar malesef yarım işmerkezi niteliğinde oluyor ve bu iş merkezi içerisindeki ticarethaneler için pek seçici davranılmıyor.

Zaten tarihi camilerdeki manevi atmosferin yokluğuna değinmeye bile gerek yok...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...