Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Necip Fazıl Nerdeyse Biz De Ordayız

Recommended Posts

prof-kara-muhammed-ve-muhabbeti-anlatti-1.jpg

 

Prof Dr Mustafa Kara Hocamıza kültür dünyamızın iki yıldızı Necip Fazıl ve Nurettin Topçu'yu karşılaştırması yapmasını istedik. Ve sorduk:

 

 

Nurettin Topçu da Necip Fazıl da aynı tasavvufi damardan beslenmelerine rağmen farklı bir portre çiziyorlar. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Evet, aradaki meşrep farklılığını anlatması açısından bir hatıramı paylaşayım. Bir gün duyuru yaptılar, 'N. Fazıl filan yerde konuşacak.' diye. Tabi biz o zamanlarda onun takipçisiyiz; N.Fazıl nerdeyse biz de ordayız. Gittik o gün; salondaki bütün sıralar doluydu. Necip Fazıl geldi, dedi ki, "Nerde bu millet?" Aslında millet orda ve bütün sıralar dolu fakat onun istediği, sıralardan da ziyade salonun tamamen dolması. Dedi ki, "Ben bu kişilere konuşmam, haftaya doldurup geleceksiniz." Bir hafta sonra tekrar gittik; hakikaten her yer tıka basa doluydu. Ve o da oturdu, gönlünce konuştu. Şimdi bu fotoğrafın bir tarafı. Nurettin Topçu da sohbetler, seminerler yapıyordu. Fakat bırakın öyle izdihamı aramak falan, alkışlamasınlar diye cümlesini bitirir bitirmez hemen diğer cümleye geçiyordu. Bu kadar rahatsız oluyordu alkışlanmaktan. İşte bu iki fotoğrafa baktığımızda ikisi de farklı bir mizac. İşte fıtrat denilen şey bu; aynı bilgiyi dahi alsanız, o sizin fıtratınıza göre şekilleniyor. Yani, bu iki mizacın da mürşitleri ayrı; biri Abdulhakim Arvasi, biri Abdulaziz Bekkine. Bu ikisinin mürşitleri dahi aynı olsaydı; mizacları yine farklı olacaktı.

 

Mahmut Bıyıklı

HaberKültür.Net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...