Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Üstadın Tamamlanmamış Oyunları

Recommended Posts

26586.jpg

 

Üstadın tamamlanmamış oyunlarıÜstad'ın bilmediğimiz, okumadığımız iki oyunu daha var: Kumandan ve Sır. 25 Mayıs 2011 Çarşamba 17:00

 

Necip Fazıl Kısakürek.. Birkaç sözle anlatılamayacak fikir ve aksiyon insanı. Üstad'ın oyunları denilince, şüphesiz ilk aklımıza gelenler Bir Adam Yaratmak, Püf Noktası gibi birbirinden değerli oyunlar. Ama onun, ömrü vefa etmediği için yahut farklı nedenlerle yarım bıraktığı oyunları var. Oldukça ilginç bir öykü üzerine kurulmuş, farklı sahneleme teknikleri gerektiren, şüphesiz yine çok kıymetli oyunlar bunlar.

 

Kumandan o denizaltından hiç çıkmadı

 

Bu oyunlaran birincisi “Kumandan”. Bu oyunda olay, bir denizaltında geçer. Ana karakterler ise, sağlam karakteri ve ağırbaşlı hareketleri ile çevresinden takdir toplayan Yüzbaşı ve her zaman Yüzbaşı'nın gölgesinde kalmış, zaaflarından kurtulamamış olan Teğmen. Bir görev esnasında, denizaltı bozulur. Yardım çabaları her defasında sonuçsuz kalmıştır. Artık sadece 3 saatlik oksijene sahip olan denizaltındaki görevliler panik olurlar. Yüzbaşı onları sakinleştirmeye çalışır. Teğmen ise, ölüm karşısında sağlam bir duruş sergileyemez. Üstelik Yüzbaşı'nın bu durumda daha sakin olmasını sağlayan Allah inancı konusunda da daha önce neredeyse hiç düşünmemiştir. Oyun esnasında, bir önceki gün yaşananlara da parça parça tanık olur seyirci. Teğmen'in nişanlısı ve kız kardeşi Yüzbaşı'na hayrandırlar. Öyle ki, nişanlısı nişanı atar, Yüzbaşı'na olan aşkını itiraf eder.

 

Bu yönüyle Kumandan, bir yandan olay örgüsüyle izleyiciyi meraklandıran, bir yandan da insan olmanın getirdiği zaaflarla dalga geçen bir oyun.

 

Müjde, Allah var!

 

Denizaltında adım adım ölüme giden insanlar yardım haberi beklerken, Yüzbaşı kadere iman etmiş bir halde, isyandan ve panikten uzaktır. Yanında “Allah! Allah!” sözleriyle çaresizliğini dile getiren insanları uyarır. Gündelik yaşamda bu kadar içten söylenmeyen “Allah” sözü, Yüzbaşı'na göre bir müjde niteliğindedir. “Müjde!” der insanlara. O anda en büyük müjdeyi kurtulma haberi sayan insanların şaşkın bakışları arasında ekler: “Allah var! Bu! Dünyanın en eski ve en yeni haberi! Kavrayamadınız mı? Her ân yeniden öğrenmişçesine öğrenin: Allah var! Hâlâ mı kavrayamadınız? Allah var diyorum! Şimdi öğrenmiş gibi öğrenin! Müjde Allah var!..”

 

Oyun, flashbacklerde Teğmen'in nişanlısının Yüzbaşı'na aşkını itiraf ettiği yerde kalır. Son sahnede Teğmen, Yüzbaşı, Teğmen'in kızkardeşi ve nişanlısı bir odada, hesaplaşma halindedirler. Dolayısıyla, denizaltındakiler kurtulacak mı, nişanlının hali ne olacak, Yüzbaşı ve Teğmen'in kızkardeşi arasında başlayan ilişki nasıl bir nihayete erecek, bilmeyiz.

 

26587.jpg

 

Sırrın sırrı

 

İkinci yarım kalmış oyun olan “Sır” ise, tam anlamıyla bir sır. Oyunda, bir Başyücelik Devleti ve bu devletin Başkomutanı görülür. Başkomutan, çok gizli bir iş için, aynı zamanda damadı olan Yüzbaşı'yı uzaklara göndermek üzeredir. Geride kendi öz kızını ve henüz doğmamış olan torununu bırakma pahasına damadını yollayacağı bu görev, devletin bekası için gereklidir. Üstad, bu oyunda farklı bir tarz da denemiş. Oyunun başında gördüğümüz Koro, Yeşiller gibi sembolik anlatımların dışında, kesik baş gibi seyirciyi sarsacak iddialı görseller de mevcut. Oyunun sonu hakkında bir fikir yürütmek oldukça zor.

 

Bu görev hepimize

 

Üstad'ın gençliğe bir emanet olarak bıraktığı yazılarını biliyoruz. Ama biraz da bilinmeyen yazıları görmek olsa gayemiz. Üstad'ı sadece birkaç şiiriyle anmasak, vasiyetinin detaylarındaki gizli kaygısını görsek örneğin... Ya da Üstad'ın oyunları deyince akla sadece birkaç oyun gelmese… Tamamlanmamış oyunlar, arada kaybolup gitmese. Basılsa bu oyunlar, dramaturgisi yapılsa. İşin ehli isimler toplansa ve tamamlamaya çalışsalar bu oyunları... Üstad'ın söyledikleri bir değil, beş değil. Biz, az duyulmuş, ama kıymeti asla az olmayan diğer sözlerini de görsek.

 

Dünyabizim.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...