Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Kalemdar

Aman Bu Tuzağa Düşmeyin!

Recommended Posts

34553.jpg

 

Aman Bu Tuzağa Düşmeyin!

 

İnternet üzerinde çok sayıda dolandırıcılık ve sahtekarlık yöntemi mevcut. Bunların başında ise, tabii ki e-postalarla yapılan dolandırıcılık girişimleri geliyor.

 

 

Peki ama en çok kullanılan e-posta tuzaklarını hiç merak ettiniz mi?

 

İşte interneti işgal eden, en popüler 3 e-posta tuzakları:

 

Online siparişler: Örneğin Adobe’un CS4 yazılımının lisansı mail’inize geldi. Ancak hemen aldanmayın. Spammer’ların en çok denediği yöntemlerden biri paralı yazılımların ücretsiz lisansını veriyor gibi görünmek.

 

Sahte para cezaları: Trafikte ceza yediğinize dair size gelen mail’lere de aldırış etmeyin. Bu şekilde cezasını öğrenmek isteyen kullanıcıları hedefleyen birçok spam mail bulunuyor.

 

Çalışan adresler için test: Daha çok bir yazılımın veya oyunun güncelleme bahanesiyle ortaya çıkan bir spam türü. Mail adresinizi doğrulamanızı isteyen bu tür spam’lerden de uzak durmanız gerekiyor.

 

K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fake mail belki de 15 yıldır etkinliğini koruyor. Piyasada 'ben hacker'ım' diye gezen adamlar bile bazen yiyebiliyor bunları. İnsanoğlunun dalgınlığı, dikkatsizliği ve bilgi eksikliği var oldukça bu tarz işler devam edecek. Hususi yöntemlerin ne olduğunu bilmektense işin genel mantığını bilip ona göre dikkatli olmak lazım.

Yalnız şimdi aklıma geldi de o olayı yad etmeden geçemeyeceğim. Cyber-Warrior'lı yıllarımda, sitenin kurucusu CWDoktoray'a gelen bir fake vardı ve bu mail'le epeyce bir dalga geçmiştik. Yıl 2003, o sıralar -hala yaşıyorsa Allah uzun ömürler versin- Yahoo çok kullanılan bir siteydi. Fakat biz Türkklere, kendi dilimizde o sayfayı inceleme hakkını tanıyacak kadar saygı duymuyordu. Biraz burnu büyüktü. İçkisini altın kadehte içer, varoş sokaklarda Audi ile gezerdi. Cami kapılarının önünden geçerken sesini açtığı metal müziğin cemaate verdiği huzursuzluk içini acıtmıyordu o sıralar. Dünyanın pek çok bölgesinde meleklerden masum çocuklar soğuktan tir tir titrerken; o gözünü kırpmadan pire için yorgan yakar, çayını yün ateşinde demlerdi. Bir keresinde sevgilisinin sarı saçlarını zevk için kesmiş, onu sadece parası için seven zavallı kızcağızın billur misali gözyaşları ay yüzünde parlamaya başladığında dayanamayarak her saç teline en az onlar kadar sarı birer çeyrek altın takmış ve kıza iade etmişti. Galiba bütün kötüler gibi özünde iyi biri olmalıydı. Okul müdürü onun bu sorumsuz davranışlarına daha fazla tahammül edememiş ve çocuğunun davranışları hakkında kendisini ikaz etmek üzere babası Hotmail Öztürk'ü bir ders çıkışı okula davet etmişti. Gel gelelim, yok bence burada duralım. Her neyse, o sıralar Yahoo dediğim gibi İngilizce değildi. Öküzün biri CWDoktoray'a bozuk bir Türkçe'yle bir mail atıp özetle diyordu ki 'Sistemimize bir virüs bulaştı, bu yüzden mail adresinize antivirüs programı kuracağız Bize şifrenizi gönderin. Saygılarımızla, Yahoo A.Ş.'...

Yahoo A.Ş. sözü bizi koparmıştı, hatta olayı daha da trajikomik yapan şey 'ş' harfini sistem o sıra tanımadığı için yazının aslında 'Saygylarymyzla, Yahoo A.?' şeklinde görünmesiydi. Çok hoştu vesselam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...