Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
AhıskaLı

Üstad'ın Büyük Doğu Dergileri Tekrar Yayınlanıyor.

Recommended Posts

ustadin_buyuk_dogu_dergileri_tekrar_yayinlaniyor_h512.jpg

 

 

 

Türkiye'ye damgasını vuran Üstad Necip Fazıl'ın çıkardığı Büyük Doğu Dergisi tekrar gün yüzüne çıkıyor. Tıpkı-basımlarını yayınlayacak olan dergiyi Star Gazetesi her cumartesi ücretsiz olarak dağıtacak.

 

 

BÜYÜK DOĞU, ÜSTAD'IN ÖRGÜLEŞTİRDİĞİ İDEALİN ADIYDI

 

Malum devrimlerin Türk ruhunu aç ve susuz bırakan halin dâvacısı olarak ortaya atılan Büyük Doğu, Türk'ün ruh köküne bağlı ve tüm insanoğlunu kuşatıcı ideal bayrağını 1943 'te açmıştı.

 

16 devre çıkan dergi dönemin iktidarları tarafından defalarca kapatılmış, Üstad hakkında soruşturmalar açılmış, hakkında yüzlerce sene hapis cezası istenmiş ve mahkumiyetleride olmuştu.

 

Günlük, haftalık ve aylık olarak yayın yapan Büyük Doğu toplamda 558 sayı olarak çıkmıştı.

Son sayısı 5 Haziran 1978'de çıkan dergi Necip Fazıl tarafından devam ettirilmeyerek yerine 13 kitaba ulaşan Raporlar yayınlanmıştı.

 

DERGİ DEFALARCA TOPLATILMIŞTI

 

Üstad Necip Fazıl 1954 yılında çıkardığı 2 Temmuz tarihli Büyük Doğu Dergisi'nin 9. sayısının kapağında, Osmanlı arması işlemeli sanat eseri bir kumaş resmini yayınlayınca, "padişahlık propagandası yapmak " gerekçesiyle derginin o sayısı toplatılıyor ve kendisi de suçlanarak mahkemeye sevkediliyor.

 

Necip Fazıl mahkemede kendisini suçlayan savcıya gayet ibretli bir şekilde şu cevabı veriyor:

 

"İçinde adalet işlerine bakılan bu binanın tepesinde aynı Osmanlı arması var siz de mi padişahlık propagandası yapıyorsunuz?"

 

BÜYÜK DOĞU NEDEN SUSMUŞTU?

 

Üstad Rapor 1'de bu durumu şöyle izah etmişti;

 

"Büyük Doğu çıkamaz!

 

Memleket ve meydan, Büyük Doğu gibi, 30 küsur yaşımda ele alıp 60 küsur yaşıma kadar sürdürdüğüm mekteplik çapta ve tarihî değerde bir (organ) a lâyıkşartların topuna birden veda etmiş bulunuyor. Bundan böyle sadece kitap yayınlarına devam etmek, iç ve dış halimizin korkunç bir (Kakofoni) ve (anarşi) belirtici, düşük altı düşük seviyesinden korunmuş ve arınmış kalmak, başlıca şart... Büyük Doğu'nun şânı böyle gerektirmekte...

 

İslâmî Altun Ordu nizamının büyük kurmayı Büyük Doğu, günümüzün, silâh, teknik, (strateji) , ilim ve fikir yoksunu çapulcular furyası içinde boy gösteremez! Ortalık duruluncaya, selim akıl vahitleri, bir parçacık olsun, yerli yerine oturuncaya, içtimaî bünye cerrahî müdahele ve meydan dayağına tahammül kazanıncaya kadar Büyük Doğu susmalıdır!

 

Bugünkü vasat, mücadelenin değil, kıvranma ve can çekişmenin zeminidir; ve bu ana-baba günü zemininde Büyük Doğu, görünmeye tenezzül edemez."

 

Büyük Doğu Haber

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hayırlı olmuş... Star gazetesi (yönetimi) neden böyle birşey yaptı ya da kim yaptırdı bilmiyorum ama hayırlı olmuş, evet. Aslında tahmin yürütüp birilerinin ismini vermek isterdim ama tahmin işte :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çok teşekkür ederiz sayın yöneticim haberdar ettiğiniz için. Çok kıymetli bir haber bu. Uzun zamandır Büyük Doğu Haber'i takip edemiyordum. Inşallah takipçisi olacağım. Elimde sadece bir nushasi bulunuyor. Yanına daha ilave edecek olmak muhteşem bir his. Bu işi düşünenlerden,yola çıkanlardan Allah razı olsun. Dilerim ki bir uyanışa sebep olur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harika bir haber bu.İnşallah bizim neslimizde eline büyük doğuyu alıp okuyabilecek.Bir de ne zamandan itibararen dergiler verilmeye başlanılacak bilen var mı?

Share this post


Link to post
Share on other sites

gazete alan biri değilim ama mevzubahis Üstad olunca bu durum feragat edeceğim bir husus. güzel bir koleksiyon olacak, hem maddi hem de manevi değeri olan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bende biriktirmek istiyorum bu koleksiyonu, inşallah her cumartesi gazeteyi alacağım. 558 sayının da elimde olmasını isterdim. Teker teker okunacak bir kaynak ve tarihi belge niteliği taşıyor.

Ne diyeyim, ne kadar toplayabilirsen iyidir.

Star gazetesini bu çalışmasından dolayı tebrik ediyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alalım Cumartesileri Star gazetesini...

 

Tanıyalım zamanın ve tüm zamanın bit yavrularını...

 

 

Not:

bit yavrusu: yavşak

Share this post


Link to post
Share on other sites

dergiyi alıp gazeteyi çöpe atacam inşeALLAH

 

Hayırdır sevgili kardeşim neden böyle birşey yapıyorsun demeyeyim, büyük ihtimalle tahmin ettiğim nedenden dolayı

 

:yes: :yes:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

iğrenç gazete...arkadaşlarada utanarak bir sayfasını gösterip: "işte bu gazete dağıtacak maalesef" dediğim gazete... akit dururken neden star anlayabilmiş değilim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

güzel ama bugünkü gazetede 1946 daki baskısını veriyorlar.1943 ten itibaren vermemişler kardeş.keşke öyle olsaydı.toplatılan baskıları (başımıza kulak istiyoruz vs.)verseler keşke. ama genede Allah razı olsun tabi yoksa bu sayıları nerden görecektik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şöyle derinlemesine düşünüyorum da şu gelinen radde harika. Ya vakti zamanında ekmek kuyruğu gibi sıralar oluşan Büyük Doğu elimizin altında. Bugün elim değdiğinde o kadar tuhaf hissettim ki.. Sanki Üstad'in elinden basimdan henüz çıkmış gibi.. O zamanlarda bilfiil olamadık fakat Allah bu günleri gösterdi. İstanbul'da hangi gazete bayiine gittiyse kalmamış demiş amcalar benim arkadaşa. Bu rağbet müthiş. Hani Star'in buna vesile olması da bayağı eleştiriliyor valla hizmet ettiği şeye bakılırsa ben pek kerih düşünemiyorum. Bu hangi gazetenin aklına geldi ya da Büyük Doğu kurumu bizzat başlattı mi? Beşir Atalay'in Bülent Arınç'in övgüleri var gazetede kocaman sayfa. E madem o kadar fikri olarak istifade etmişsin bugün neden devlet eliyle açılmış resmi bir bina yok? Ne bileyim bir müze,enstitü bir akademi falan.. Aman şu siyasetten de usandım. Neyse biz verilen emeği ele alacak olursak hangi niyetle yapılmış olursa olsun bir daha Allah razı olsun diyelim. Ne akit ne zaman ne yeni şafak hiçbiri kalkışmadı bu işe. Ki zamanın boş boş hafta sonu ekleri bit pazarı gibi. Adam akıllı alsana şu işi ele. Milyonu bulun okurun var. Acayip bir şey olurdu. Yok yok beklenti boşa. Bırak onu meclisin resmi gazetecilik rolünü yürütsün. Biz inşallah takipçisi olalım gittiği yere kadar artık. Bu arada Ahmet Kekeç'in köşe yazısı okunmaya değerdi. Gazeteyi tamamen atmayın yahu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Star gazatesinin ciddi anlamda satışında bir artış olduğu kesin..Saat 12:30 civarı gazate bayine gidiyorum bir star gazatesi istiyorum.Bayide ki amca :Kalmadı yine diyor ve ekliyor ne var bu star'da böyle ?

-Bir bilsen ,bir bilsen ne olduğunu sormazdın böyle bir soru! ne olacak Üstad var büyük doğu var diyor ,bir başka gazate bayine doğru ilerliyorum ve nasibim olan dergimi alıyorum...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Giriyorum markete bütün Büyük Doğuları toplayıp çıkıyorum. Ta Adana'dan sipariş aldım, öyle azımsamayın beni.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben de çevreci kankam gibi her cumartesi star gazetesi alıyorum. Fakat ortada bir sorun var arkadaşlar. Malum, ben hafta içi neredeyse bin küsur kişilik iş yapıyorum. Tüm şehir uykudayken, yemek yerken, televizyon izlerken, euro 2012’yi sabırsızlıkla beklerken; ben neredeyse şehrin tüm çalışanlarının yekununun toplamının hepsinin tamamının bütününün tümünün yaptığı işten kat kat fazla bir neticeyle güne veda ediyorum. Bu yoğun temponun akabinde doğal olarak hafta sonlarını fevkalade bir dalgınlıkla, şaşkınlıkla ve mizacıma hiç uymayan bir uyuşuklukla karşılıyorum. Bu yüzden korkuyorum arkadaşlar. Ya bir cumartesi günü, star gazetesi almak için girdiğim fırından, yani gazeteciden, star gazetesi yerine all star maçına bilet alırsam ne olacak? trradomir uçak tutup, karaceket uçakta refakat edip, by_x havaalanında beni karşılayacak mı? Cevap hayır arkadaşlar, bunu bile bana çok görürler.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çevreci görüyorsun değil mi? Biz ayarsızın gıyabında nahak yere kelam etmedik. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, muhterem yanlışlıkla alacağı biletin faturasını bile bize kesmeye çalışıyor. Bu hatanın ceremesini biz niye çekelim a ayarsızım? Ayarsızım ayarsızım, sen varoldukça dinmez sızım diyen şair ne güzel terennüm buyurmuş. :) Sahi sen bize böyle bir iyilik yapar mısın yanlış bir bilet alıp şöyle fizana doğru gitsen ve bir dahi görüşemesek. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alenen hakaret. Kurtlar Vadisi'ne bir dahaki sezon geririlecek ek ismi şimdiden açıklıyorum : Kurtlar Vadisi trraceket_x. Hatta başrol oyuncuları bile değişebilir. Polat'ı, Memati'yi ve Abdülhey'i (ne tesadüf tam da üç kişi) aratmayacak arkadaşlar yok değil. Her hafta bir liralık çekirdekle müptelası olurum o dizinin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

karaceket'in, dünyanın yarısının katılacağı cenaze merasimimle alakalı söylediğine cevap verirken "alenen tehdit" yazacağıma "alenen hakaret" yazmışım. Bu nasıl dalgınlık böyle. By_x ile aynı anda konuyu okuduğumuzdan bir dalgalanma olmuş olabilir belki de. Kimbilir, o an beni çekiştiriyor olabilir trradomir de. Gıyabımda atıp tutuyor da olabilir o dakika karaceket dede. Yoksa neden bu kadar dalgın, şaşkın ve müşkül bir durumda olayım.

 

Fizana gideyim öyle mi By_x. Hadi gittim diyelim; bensiz tadı olacak mı sence bu ülkenin? Hem, şu kadar hayranım ve sevenim içinde nasıl böyle bir şey söylemeye cesaret edersin orasını da anlamış değilim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kendimden utanıyorum, bir kere bile dergiyi alamadım. Sahaflarda dolaşmak, internet sitelerini dibine kadar kurcalamak yaptığım şeylerdi halbuki. Aslında ful seri yapan biri varsa fotokopi alsak olmaz mı? Yahut yayınlanan dergileri biri tarayıp şuraya koysa da download etsek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Star gazatesi büyükdoğu dergilerini sadece bu cumartesiye kadar veriyormuş..Bundan sonra büyükdoğu dergileri verilmeyecekmiş.Gazete bayine almak için gittiğimde hayal kırıklığına uğradım... :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...