Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
vecd_

Diş Çürükleri Artık Dert Değil

Recommended Posts

7bvpl.jpg

 

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş ve Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonunda Türkiye’de ilk kez deve kuşunun yumurta kabuğu ve zarından ağız sağlığı ve diş çürüklerinin tedavisinde kullanılabilen doğal jel üretildi.

 

Son yıllarda tüm Dünya’da yüksek oranda görülmeye başlanan diş çürükleri ve buna bağlı diş kayıplarının toplum sağlığı için ciddi tehlike oluşturması nedeniyle yaklaşık 10 yıl önce bir çalışma başlattıklarını belirten Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş, “Çalışmalarımız sonunda deve kuşu yumurtası ve zarında bulunan partiküllerden elde ettiğimiz ve temamen doğal yöntemlerle oluşturduğumuz jelin ağız sağlığı ve başlangıç halindeki diş çürüklerinin tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini tespit ettik. Ayrıca, ağız kokusunun giderilmesinde, diş eti iltihaplarının engellenmesinde, ağız içi yaraların tedavisinde, diş ve diş eti hassasiyetlerinin giderilmesi konusunda önemli faydalar sağladığını belirledik” dedi.

 

KULLANIMI HEM KOLAY, HEM EKONOMİK

 

Günümüzde ağız sağlığının öneminin giderek arttığını belirten Prof. Dr. Durmuş, ”Ağız bakımında kullanılan diş macunları, ağız gargaraları ve diş ipleri gibi ürünlere ilaveten Türkiye’de ilk kez katkı maddesiz bir jel üretilmiş oldu. Diş fırçası ile de kullanılabilen jelin fazla kullanılması ya da yutulması durumunda hiçbir yan etkisinin olmadığını tespit ettik. Üstelik 3 yaş altı çocuklarda da rahatlıkla kullanılabilen jelin, ülkemiz koşullarında üretilmesi ve piyasaya sürülmesi son derece kolay. Jelin seri üretime geçilmesi ile piyasadaki diş macunları ve benzeri tüm ürünlerden daha ekonomik olmasına kesin gözüyle bakıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Geliştirilen doğal ürünün susuz ortamda dahi gün içerisinde rahatlıkla dişlere sürülmek kaydıyla kullanılabileceğini söyleyen Durmuş, “Diş jeli diğer diş ürünlerinin aksine günün her saatinde kullanılabileceği ve kişinin kolaylıkla yanında taşıyabileceği bir ürün. Özellikle yemeklerden önce kullanıldığında dişler üzerine ince bir film tabakası oluşturarak ağız bölgesinde oluşan asidik ortamın dişlere zarar vermesini engellemede oldukça yararlı olacaktır. Yatmadan yaklaşık bir saat öncesinde ağız bakımı için kullanılan ürünlerden sonra uygulandığında başlangıç halindeki çürüklerin tedavisini ve diş etlerindeki enflamasyonların giderilmesinde faydalı olacaktır” diye konuştu.

 

KALSİYUM AÇISINDAN ÇOK ZENGİN

 

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik ise, “Yaptığımız araştırma ve deneylerde deve kuşu yumurtasının kabuğu ve zarının greft (kemik tozu) ve membran (örtü malzemesi) oluşturulmasında çok uygun olduğunu tespit ettik. Üstelik deve kuşu yumurtası, istenen büyüklükte parçacıkların elde edilmesine imkan sağlayacak kalınlığa ve sertliğe sahip. Böylece bir deve kuşu yumurtasından oldukça fazla ürün çıkartabiliriyoruz. Ayrıca deve kuşu yumurtası diğer tüm yumurtalardan daha fazla kalsiyuma sahip. Bu nedenle çalışmamızı deve kuşu yumurtasına yoğunlaştırdık” dedi.

 

 

 

İHA

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hocalarımı tebrik eder, benzer çalışmalarının devamını dilerim öncelikle. Madem diş dedik, dişe gelelim o zaman.

 

Uzun süren ızdırabın sonunda kendimi genç, sıcakkanlı ve hastasıyla gayet ilgili bir Türk hekimine emanet ettim bir süre önce.. Sağda ve solda mevcut olan birer dişimin içinin boşaldığını, işlevini yitirdiğini ve tabiri caizse kangren olduğunu söyledi. Sonra o enteresan ama gayet rahat koltuğa oturtarak ufak tefek müdahaleler yapacağını belirtti...

 

Vay gardaşım vay, ufak tefek ha ! Sanki kentsel dönüşüm startı verilircesine oymaya, kazmaya ve boşaltmaya başladı güzelim dişlerimin içini. Ha içini oydu rahatladım ama su içsen içine doluyor mübarek :) Sonra temel atma merasimine geçiliyormuş ne bilem?

 

Biraz dayan dedi geçecek ! Ardı ardına iğneleri saplamaz mı tövbeler olsun. Üç, beş, yedi... Baktım benim toprak üzerinde sarsılmalar, göz kararmaları, ateş basmaları, tansiyon düşmeleri hücum ediyor. Sanki sinirleri temizlerken beynime saplıyor o iğneleri ah !

 

Neyse temelide attı, dolgu sahası çalışmasıda bitti, tamam kalkabilirsin dedi ve can alıcı cümleyi patlattı:

 

Sen iyi dayandın, bu halde olupta bayılanlar oluyor arasıra !

 

Dişimizin kıymetini bilelim cidden. Çok düşünüp çok sıkmaya gelmiyormuş anladım.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...