Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
mumin

İstisnalar Kaideyi Bozar!

Recommended Posts

yahya-kemal-beyatli-1.jpg

 

 

İstisnaların kaideyi bozduğunun resmidir.. Ömer Aksay’ın kitabı, bu toprakların muhteşem yalnızlarını anlatıyor. Peki kitapta hangi ‘istisnalar’ var?

 

Uzun zamandır okuduğum kitaplar beni heyecanlandırmıyor. Belki öğrenmenin ve farklı kelime dizimlerinin verdiği bir şevkle okuyorum okuduklarımı. Ama ilk okumalarım, heyecanla sahaf sahaf kitap aramalarım neredeyse yok artık. Bu, okunacak kitap kalmadığından ya da kitaplarda aradıklarımı bulamayacağımın verdiği beyhudelik hissinden değil. Zira her kitabın ayrı bir bakirliği olduğuna hâlâ inanıyorum. Mesele, elime aldığım kitabın, heyecanı ve coşkuyu daha ilk satırlarda veren özgeliği…

Neredeyse bir “flash-biyografi” elimizdekikaideyi-bozan-istisnalar-131147-1.jpg

Bu kitap uzun zamandır hissedemediğim o coşkuyu ve heyecanı tekrar hissettirdi: Kaideyi Bozan İstisnalar. Bir İnsan’ı kitapçılarda aradığım, El Greco’ya Mektuplar’ı onca yıl sonra Moda’da bir sahafta bulma anımın coşkusu, Bir Yazarın Notları’nı fotokopi baskı olarak hediye alışım… Kaideyi Bozan İstisnalar’ı da elime ilk eskizleri ulaştığında aynı hislerle okudum.

Stefan Zweig, “bir insanı tanımanın yolu, acılarına, ayrılıklarına, zaaflarına; tüm çelişkilerine ve erdemlerine ışık tutmakla mümkündür” der. Biyografi yazarları içerisinde fevkalade bir yeri vardır Zweig’in. Kaideyi Bozanlar İstisnalar’ı yazan Ömer Aksay da ele aldığı “şairlerin” eskiz çalışmasını yaparken, zaaflarından erdemlerine, mahremiyetlerine çizik atmadan yazmış. Zaten kaleme aldığı isimlere baktığımızda ister istemez özgün bir bakış kendini davet ediyor. Yazarın disiplinli ve şair diliyle yazdıklarının “duruşları”, kitabın karşımıza fişeklerini göğsüne çapraz kuşatmış erler gibi dikilmesini sağlıyor. Kitaptaki biyografiler bildik ölçülerin çok dışında ele alınmış. Hatta kronoloji, özel anlar, dikkat çeken yönlerden ziyade; sözlerinin ve duruşlarının resmi çekilerek bir “flash-biyografi” çalışması çıkmış karşımıza.

Omurgalı sözcükler ve tavırlar var kitapta ele alınan şairlerde

“Nuri Pakdil’in yalnızlığı, irfanî bir derinliğe sahip olmakla, Türkiye’nin maruz kaldığı modernleşme hareketleri sonucu yaşanan kültürel şizofreniyle birlikte entelektüellerin içine düştüğü yalnızlığın sığlığından ayrılır.” … ”Nuri Pakdil, irfanî boyuta sahip yalnızlığıyla seleflerinden ayrılan bir entelektüeldir.” Kısa sözcüklere ihtiyacım var. Gölgeleri değil, kendileri daha büyük olan insanlardan bahsediyor yazar; sözcükleri uzatmakla onlara şan katamam.

Omurgalı sözcükler ve tavırlar var Ömer Aksay’ın anlattığı “şairlerde”. Çağa karşı duruşu olan, sözleri ve eylemleriyle kendilerinden sonra gelenleri yaşadıkları zaman içerisinde etkileyen ender aydınlar onlar. Kayıtsız kalmayan, kökleri hatırlatan, sözleri yıkanmış ve durulanmış insanlar…

 

Müslüman bir şair dilinden kendi kelimelerini siler

İsmet Özel, Müslüman olduktan sonra sürekli ‘yalnızlığı aşma’ çabası içindedir ama ‘safiyâne yaklaşımlarına rağmen’ bir türlü aşamaz Müslüman yalnızlığını. Müslümanız ve yalnızız!” Yazarın tahlilleri umutsuz mudur? Hayır, yalnızlığın bir kader oluşu, Müslümanların “garip” oluşlarının neresi kötüdür?!

“Yalnızlığı(nı) şiirinde dile getirmedi Sezai Karakoç. Yalnızlığı(nı) yaşadı, yalnızlığı(na) büründü; ama şiirinde kalabalık vardı, yalnızlık yoktu. Kendinden söz etmeyi sevmedi; kendi yalnızlığından, kendi benliğinden bir şiir söylemi geliştirmedi. ‘Mona Roza’da bile kendini gizledi, örttü, sevdiğini izhar etti.” Bu cümleler çok net: Müslüman bir şair dilinden kendi kelimelerini siler! Nefsini değil, dirilişin dilini konuşturan şairin metafizik gölgesini net biçimde gösteriyor yazar. Ve yine yalnızlık.

Büyük yalnızlar

Belki de şunu demek daha doğru olur: Büyük muzdariplerin kalem izlerini çıkarmış Ömer Aksay. Kalem izi ki ruhumuzu deşifre eder. Büyük yalnızlar; inandıkları için kültür-sanat- edebiyat alanında yalnız kalan muzdaripler onlar.erdem-beyazit.jpg

“Âlemlerin tam ortasında” durup yazan Necip Fazıl Kısakürek,

“Nefes alıp verir gibi şiir yazan” Cahit Zarifoğlu,

“Gizli şair” olan Rasim Özdenören,

“Militanın dervişle ritmik dansını” yapan Erdem Bayazıt,

“Hayatım katır ahırında seranat vermekle geçti. Domuzları kutsal kitaplarla besledim ve itleri kalbimle” diyen, mağaradan dışarı çıkmaya cüret eden büyük yalnız Cemil Meriç,

Asrın idrakine seslenen camideki şair Mehmed Akif Ersoy,

Ve kökü mazide olan bir ati, Yahya Kemal Beyatlı

Kaideyi Bozan İstisnalar’ın ta kendileri. Münevver, aydın, entelektüel ve kalplerini dillerinin üzerine bir kor ateş gibi koymuş şairler. Modernizmle fena kavgalı; ilmin ve irfanın yerine, malumatfüruşluğun ve kuru gürültünün hâkim olduğu zamanlarda ortaya çıkarak Hızır nefesi gibi tam da karşımızda duran kanlı canlı resimler. Muhteşem yalnızlar. Ömer Aksay, yukarıdaki isimlere değer veren, onların kavgalarını önemseyenlerin idrakine yakışır bir dille kaleme almış çalışmasını. Bir dönem yayınlanmasında ciddi emeği olan İkindiyazıları denli özge bir çalışma olmuş.

20.yy Türkiye İslamcılığının şiir adalarını-adamlarını görmek, köşebaşlarının tutulduğu zamanlarda Müslüman olmanın ne cüretkâr ve haklı bir kavga olduğunu düşüne taşına okumak ve kaidelerin nasıl bozulduğunu bir daha hatırlamak isterseniz eğer, Ömer Aksay’ın tahlillerine bakmakta yarar var sanırım…

Kaideyi Bozan İstisnalar, Ömer Aksay, Hayy Kitap, Şubat 2012, 184 sf.

*Peter Weeis/Che Guavera’nın ölümü üzerine yazdığı şiirin adıdır.

 

Zeki Bulduk,

 

dünyabizim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Böyle eserleri okumayı seviyorum, daha derinden tanımamamızı sağlıyor büyüklerimizi. Hatıratlar da hakeza öyle. İnşallah kısa zamanda temin edeyim. İsmet Özel'in bu karede yer alması ilgimi çekti. Bence de hak ediyor. Kırk Hadis diye eseri var, bir şair nazarıyla hadislere bakış. Ben iyi dönüş yaptığı kanaatindeyim. Mazi atiye çelme olmamalı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...