Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Kalemdar

Uzaydan Rekora Atladı, Yere Sağlam Bastı!

Recommended Posts

121014-atlayiss.v2.jpg

121014-felixhaber.standard.jpg

 

Uzaydan rekora atladı, yere sağlam bastı!

 

İnsanın en son teknolojiyi kullanarak fiziksel kapasitesini ortaya koyduğu en büyük denemelerden biri başarıyla gerçekleştirildi. Avusturyalı hava dalışçısı Baumgartner, yaklaşık 39 km yükseklikten Dünya’ya yaptığı atlayışı başarıyla tamamladı; 3 rekor geldi. Baugartner’in saatte 1.342 km hıza ulaşarak ses hızını geçtiği açıklandı.

 

Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgartner, balonla en yükseğe çıkan ve en yüksek mesafeden serbest dalış gerçekleştiren insan oldu. 'Korkusuz Felix'in, atlayıştan saatler sonra yapılan değerlendirmeler sonucunda ses duvarını geçtiği açıklandı.

İlk olarak Pazartesi günü yapılması amaçlanan ancak şiddetli rüzgar nedeniyle ertelenen tarihi atlayış, dün akşam beklenenden de yüksek bir noktadan gerçekleşti.

Baumgartner, helyum dolu balonun taşıdığı hava kapsülüyle yaptığı yaklaşık 2.5 saat süren tırmanışın ardından, TSİ 21.15’te stratosferden, yani atmosferin 50 km mesafeli ikinci katmanından Dünya’ya atladı.

 

Baumgartner, insan bünyesini daha önce hiç maruz kalmadığı şartlarda en son teknoloji ve aylar süren çalışmanın birleşmesiyle üç rekora birden imza attı.

Baumgartner, ilk olarak 39.045 metre yüksekliğe çıkarak, balonla yerden en yüksek mesafeye tırmanan insan unvanını kazandı.

‘Korkusuz Felix’ lakaplı Baumgartner, kapsülden yaptığı atlayışla, en yüksek mesafeden serbest dalış yapan insan oldu ve 52 yıl önce Joe Kittinger’in yaptığı 31 km mesafeli atlayışı tarihe gömdü.

 

SES HIZINI 'DELDİ GEÇTİ'

Avusturyalı hava dalışçısı son olarak, en hızlı serbest dalışı gerçekleştirdi. Korkusuz Felix’in atlayışı esnasında saatte 1124 km olan ses hızını aştığı belirtilse de (ilk bilgiler hızın saatte 1174 km olduğu yönündeYDİ) bu bilgi atlayışın hemen ardından doğrulanamadı. Redbull ekibi, atlayışın değerlendirmesini yaptıktan sonra bu konuda açıklama yapacağını belirtti. Uzmanlar, atlayıştan birkaç saat sonra yapılan resmi açıklamada, Baumgartner'in saatte 1.342,8 km hıza ulaştığını duyurdu.

 

İki küçük not daha; Baumgartner'ın uzaya çıkışı 2 saat 21 dakikada, tarihi atlayışı ise toplam 9 dakika 3 saniyede tamamlandı. Baumgartner'in ses duvarını geçtiği serbest dalışı ise 4 dakika 20 saniye sürdü.

 

TARİHİ GÜNDE TARİHİ ATLAYIŞ

Baumgartner’in hafta başında yapılması amaçlanan ancak ertelenen atlayışı, tesadüf eseri uzay-havacılık alanında tarihi bir olayın yıldönümüne denk geldi. ABD’li pilot Chuck Yeager, X-1 uçağı ile 14 Ekim 1947’de gerçekleştirdiği uçuşla, ses duvarını uçakla delen ilk insan olmuştu.

Baumgartner’in atlayışı, YouTube üzerinden 7.1 milyon kişi tarafından izlendi. İki saati aşkın hava tırmanışı boyunca kapsüldeki yüzde 100 oksijeni tüketen ve yerdeki komuta merkezinde kendisine yardımcı olan Joe Kittinger ile telsizden kontroller yapan Baumgartner, aynı zamanda Twitter’dan mesaj atmayı da ihmal etmedi.

Baumgartner, 15 km mesafede -67 dereceye ulaşan hava sıcaklığına rahatlıkla karşı koyan kapsülüyle, beklendiği gibi 36.500 metreye değil, tam 39.045 bin metreye çıktı. Baumgartner, Kittinger’in talimatlarıyla son kontrollerini yaptı. Ana ve yedek paraşütün açma kollarını kontrol eden Baumgartner, kapsülün kapısını açmadan önce kapsül ile dış ortamın hava basıncını eşitledi.

Korkusuz Felix daha sonra basınç giysisini şişirdi kapsülün kapısını açtı. Son olarak oksijen borularını kontrol eden Baumgartner, Kittinger’in atlayış için hazır olduğunu belirtmesinin ardından atlama pozisyonunu aldı.

 

‘MELEĞİM SENİ İZLEYECEK’

Kittinger, atlamasından saniyeler önce Baumgartner’e telsizden, "Seni izleyen bir meleğim olacak" dedi.

Baumgartner, Haziran ve Temmuz aylarında 20 ve 28 bin metreden gerçekleştirdiği atlayışlarda elde ettiği güvenin ardından aylar süren hazırlığını ortaya koydu ve boşluğa atladı.

Yaklaşık bir dakika sonra en hızlı serbest dalış rekorunu kıran Baumgartner’in ses duvarını delmeyi de başardı. Atlayışı esnasında telsizle komuta merkeziyle irtibatta olan Baumgartner, en hızlı serbest dalış rekorunu kırmasının birkaç dakika sonrasında paraşütünü açtı ve çöl araziye sağ salim indi.

Baumgartner'in kariyerinde 2 bin 500'den fazla paraşütle atlayış tecrübesi bulunuyor. Geçmişte Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki 451.9 metre yüksekliğindeki Petronas Towers ve Tayvan’daki 509 metre yüksekliğindeki Taipei 101 adlı gökdelenlerden atlayışlar yapan Baumgartner'in, Temmuz ayındaki 28 bin metrelik atlayışı 10 dakika 36 saniye sürmüştü.

 

Kaynak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taşı gediğine koyalım . üstadın bin yıl evvelki keremeti ile :)

 

Sen aya çıkan kıçı motorlu kaçık,

Gücün yeterse eline ayağınla basta çık.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...