Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
afk07

İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü

Recommended Posts

Selamun Aleyküm!

 

Bir hedfiye olarak elime gelen bu kitap ilk başta çok aşırı sadece kapağıyla içeriği bakımından hiç ilgimi çekmedi diyebilirim. Tek tesellim Sezai Karakoç'un yazmış olmasıydı.

 

Kitap bölümlerden oluşuyor. Daha ilk bölümü okuduğum zaman bir şok etkisi yaşadım. Belki yazan şeylerin çoğunu biliyordum ama bunları hiç bir araya getirmediğimi fark ettim. Sosyalizm ve komunizm; Liberalizm ve Kapitalizm arasındaki ilişkileri öz bir şekilde anlatıyor. Ayrıca birbirleri ile fakrlarını ve ortak noktalarını birleştiriyor. Elbette kitabın asıl meselesi ve İslam ekonomisinin duruşunu, fakrlılıklarını her ikisiyle de karşılaştırıyor.

 

Kitap hakkında söyleyecek çok şey var. Not almaya kalkıştım ama hemen hemen her yerin altını çizdim. İnce ve dolu bir kitap. Sadece ekonomi ile ilgilenenler değil tüm Müslüman gençliğinin okuması gereken bir yapıt.

 

Kitaptan alıntı

 

Batı iktisat yapısını ve kavramalarını temel alan bazı düşünür ve yazarlar kendi iktisadi doktrin eğilimine ve islam hakkındaki hükmüne göre, islam iktisat yapısını, liberal veya sosyalist bir yapı gibi görmüş ve göstermişlerdir. Yazar, liberalist veya kapitalist bir iktisat düzenine sahip olarak çizmiştir. Tersine, islama düşman bir yazar antiliberalist ve pre komünist bir yapıda göstermekte çekinmemiştir onu. Aynı şemayı, sosyalistlerde de görüyoruz: İslam düşmanı bir sosyalist, islamı hemeninden, bir derebeylik rejimi, en ileri bir halde de bir burjuva medeniyeti gibi tanımış ve tanıtmıştır. Tersine, islamdan propagandaları için yararlanmak isteyen sosyalistler ise onu, kapitalizme baş kaldırmış, tam bilinçlenememiş pre-marksist bir hareket gibi tasvir ederler.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...