Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Miralay

Üstad'ı Başarılı Kılan En Önemli Neden Nedir Sizce?

Recommended Posts

Hiç düşündünüz mü bilmiyorum, zaman zaman benim aklıma takılmıyor değil hani.

"Üstadı büyük yapan nedir?"

Bu soru ilk etapda insana, Üstada körü körüne bağlılık izlenimi verebilir.

Fakat, Üstad N.F.K'in hayatını, mücadelesini, yaptıklarını incelerseniz, şuan çoğu cemaatin ve partinin(İslami dava adına hizmet ettiğini söyleyen topluluklar) hemen hemen hepsinden daha fazla emeğininin geçtiğini görürsünüz.

Şimdi bakıyorsunuz, Müslümanların milyonluk iri bir gazetesi var, fakat gündem oluşturma bakımından ve müslümanların dertleriyle dertlenme bakımından bir Büyük Doğu'nun yarısı kadar ses getirebiliyor mu?

Aynı cemaatin, binlerce öğrenci yetiştirdiği okulları, dersaneleri, yurtları var?

Bunlar bir Üstad kadar adam gibi adam yetiştiriyorlar mı?

Hiç zannetmiyorum.

Şimdiki hükümetin birçoğunun Üstadın yolundan geçtiği göz önüne alırsak, Üstadın aslında ne kadar büyük bir fikir mücadelesi yürüttüğünü görürüz.

Elinde şimdiki imkanların çok azı olmasına rağmen!!!

Sizce günümüz Müslümanlar, bu kadar imkanlarına rağmen, Üstad gibi fikir, aksiyon, şair, yazar, düşünür, adına ne derseniz deyin, Üstad gibi bir kişi niye çıkaramıyor.

Milyonluk satan gazeteye bakın, kendi cemaatin içerisinden, kaç tane kaliteli köşe yazarı mevcut???

Kendisinin milyonlar satmasına rağmen, hiçbir etkisi olmayan gazetenin gündem belirleyecek köşe yazarı olması biraz abesle iştigaldir.

Fakat, bence günümüz Müslümanlarının en büyük problemi budur.

Yazımdan sakın ha, o cemaate mensup kişiler gocunmasın,

Kızım sana söylüyorum, geliniim sen anla, demek için birisini örnek gösterdim.

Yoksa diğer cemaatlerin de, bu en iri olduğunu, en güçlü olduğunu söyleyen cemaatten bir farkları yoktur.

Cemaatler güçlenme ve palazlanma konusunda bayağı başarılılar fakat malesef konu nitelikle Müslüman yetiştirmeye gelince, hepsi birden sınıfta kaldığını belirtmeliyiz.

Bu kadar zırvadan sonra, arkadaşlar sizlere sormak istiyorum.

Üstadı, bu kadar az gücüne rağmen, imkanına rağmen İslama ve niteliklikli adam yetiştirmede, bu cemaatlerin hemen hemen hepsinden daha başarılı olmasının nedeni nedir sizce???

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merhum Üstad Hazretleri çalışkan, zeki, sabırlı, inançlı...vs bir insanmış... Biz de onun kadar çalışırsak, çaba sarf edersek yapabiliriz. Bir gün üstad gibi büyük bir şair olacağıma inanıyorum...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belki bela belki hastalık ama Üstad gibi uyku sorunu çekenler bu hayatta göründüklerinden daha uzun yaşarlar. Günde 8 saat uyuyan birisi gibi değil. Bizden daha fazla düşünürler.... Uyku konusunda bu özelliği şans mı yoksa bela mı diye sorarsanız bence büyük şans. Evvela çok uyku uyuyanlar (bizler gibi) iradesiz olur. Çalışamazlar. (Genel olarak). İradesizlik büyük bela.

 

Diğer bir nokta da elbette edebiyatı. Sözlerinin kıymetini bilmek için edebiyatçı olmaya gerek yok. Hangi entel Üstad'ın karşısına çıkıp laf yarıştıracak? Döneme bak!

 

Tabi bunlardan önce dönemin şartlarına rağmen yaptığı faaliyetler ona Üstad demek için yeterli. Toplumda ezilmiş karakterleri ve dini millete tekrar göstermesi... Muazzam şeyler.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstadı üstad yapan herşeyi ; zekası, konuşmaları , nükteleri , şiirleri ve belki de en önemlisi o şartlarda dinimiz millete bu kadar yozlaştırılmışken türkiye dinsizleştirilmeye çalışılırken ve bunu yapanların da devlet erkanı olduğunu düşünürsek herşeye rağmen yılmadan dini için mücadele etmesidir herhalde...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstad'ı farklı ve başarılı kılan en önemli iki özelliği Efendi Hazretlerinin de buyurduğu gibi ifrat derecesinde olan zekası ve muhabbeti, ihlası yani. Geri kalan diğer özelliklerinin sonuna vs. de ekleyerek sonsuz döngü içerisine sokabiliriz. Fakat yine arda kalan, bu iki özelliği olacaktır. Ona o şiirleri yazdıran zekası, aksiyonerliğinin ana maya kaynağı ihlası. Kelime oyunlarının sırrı zekası, fikir adamlığına götüren zekası ve ihlası. Hangi yönüne bakarsam bakayım ana kaynak hep bu ikisi.

 

Bir de Necip Fazıl Şaheseri adlı şu yazıda onu başarısının sırrı olan birkaç püf noktaya rastlayabilirsiniz.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstad'ın başarısının en önemli nedenini? iki kelimeyle dile getirecek olursam: ihlas ve çocukluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Güzel soru. Bu sitede çoktan sorulmuş olması gereken bir soru. Ama buna tek kelimeyle cevap vermek mümkün değil. Burada hangi özellikten bahsedersek bahsedelim, o özelliği teker teker kendi üzerinde barındıran milyonlarca başarısız insan buluruz. Üstad'ı başarılı kılan özellik onun 'komple adam' olması. Yani herkesin söylediği gibi zeki bir adam, ama zeki olan herhangi biri gibi değil, atılganlığı ve mücadeleciliği de var. Yetmez, samimiyeti, yani ihlası da var. Kesmez, insanı kendine bağlayan kaliteli bir üslubu var. Duramayız, nerede ne yapması gerektiğini öngörebilen bir sağduyusu var. Gerektiğinde hapse düşeceğini bile bile hamle yapabilmesine yardım eden cesareti, gerektiğinde de çıkaracağı dergiye para bulabilmek için yalvarmayı göze alan fedakarlığı var. Bunlar kadar önemli, çile çeke çeke edindiği olgunluğu, insanları tesiri altına alan karizmatik kişiliği, ataletten uzak bir gayreti var... Bir tanesini aldığınızda Üstad'ı Üstad olmaktan çıkaracak bir sürü özellik sayabilirim. İşte bu yüzden çift kelimeyle 'komple adam' diyor ve huzurlarınızdan ayrılıyorum efendim. Esen kalın. Niye kimse artık esen kalın demiyo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...