Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
zuhurat

Öfke Ve Hiciv Üzerine...

Recommended Posts

Büyük Doğu Yayınları e-maillerimize yanıt vermiyor, belki siz verirsiniz.

 

Eğer siz de tatmin edici bir cevap ver(e)mezseniz, bir daha Üstad Necip Fazıl'a dair olan bu sitede vaktimizi çar çur etmeyeceğiz! Hatta üstadın kusura bakmayın amma kitaplarını dahi okumayacağız. Sebebini delilleriyle aşikar edeceğiz birazdan…

 

Öncelikle; biz üstad gibi mümtaz, münevver bir mütefekkire haddinden fazla değer veriyorsak, üstadın kitablarını basan yayınevinin -ve onun adına forum açan gönüldaşların- bize daha fazla değer vermesini isteriz... Eğer biz varsak siz varsınız. Biz olmasak kim okuyacak üstadın kitaplarını? Kim para kazandıracak size?

 

Şimdi, bu sitede şiirler paylaşılıyor, iyi, güzel, hatta bana kalsa üstadın kitapları da çok cüz’i fiyatlarla satılsın –bedava olsun desem ayıp olacak- derim amma madem indirim yapılmıyor ve üzerimizden büyük paralar kazanılıyor; ben de derim ki o zaman; “Biz üstadın bir kitabına kaç liraverdik, haberiniz var mı?”

 

Tuzumuz kuru olsa hiç mühim değil! Külliyatını edinirim üstadın! Bir de kitapların baskı kalitesi kötü olunca, gel de isyan etme. Bu yazıyı boşuna kaleme almadık. Bu konu üzerine bir hicviyye dahi yazılırdı ya, her neyse…

 

Yaşadıklarımızı anlatalım da dinleyin, bizim kimseden gizlimiz saklımız yok.

 

Sözümüz meclisten dışarı amma fazla para kazanmak adına kul hakkı yemek büyük bir vebaldir diye düşünmekteyiz. Ve biz, hakkımızın yendiğini düşünüyoruz. Ve bizim gibi nicelerinin hakkı yeniyor. Nasıl yeniyor? Hep birlikte görelim...

 

Büyük Doğu Yayınlarına gönderdiğimiz maili (yazımın bazı yerlerinde değişiklik yaptım amma eski mesajla arasında fazla fark yoktur efendim!) burada da aşikare paylaşalım ki ibretlik olur belki!

 

Merhaba efendim, ben Kayseri’de ikamet eden bir üniversite talebesiyim. Ailesinin eline bakan bir gencim.

 

Merhum Üstadın “Öfke ve Hiciv” kitabını bir internet sitesinden 17 TL’ye satın almıştım -ki kargo parasıyla 22 TL ye maloldu. Bu fahiş çok zoruma gitti açıkçası.

 

İnternetten bu kitabı aldığım için zaten pişmanım amma bu kitabı normal olarak ucuz bir fiyata da alsam yine ikinci bir pişmanlığımolurdu,çünkü kitabın dörtte üçü boşluktan ibarettir! Yani, resmen kağıt israfı yapmış mübarekler!

 

Olan oldu bir kerre. Üstadı çok sevdiğim için katlandım bu maddi ve manevi çileye..

 

Aradan biraz zaman geçti, Öfke ve Hiciv’in eski bir baskısını bir yerde incelemek nasib oldu. Tevafuk işte, Allah kalbimizi biliyor inşallah!

 

Kitabın elimdeki yeni baskısıyla diğer eski baskısı arasındaki dağlar kadar farkları, hataları...vs görünce resmen dut yemiş bülbüle döndüm!

 

İncelediğim eski baskı, Temmuz 1988 baskısıdır ve benim aldığım yeni baskıdan daha kalitelidir.

Bir kerre; eski baskının yazı puntoları daha net! Bazı şiirlerde eski kelimelerin manaları verilmiş. Hem Arabi kelimelerin, hem de Fransızca kelimelerin! Ayrıca bir şiirde -eski baskıdan bahsediyorum- mücerred şahsiyyet diye özel bilgi verilmiş. Şiirlerin sırası bile farklı yahu, bu ne böyle?! Belki bazı şiirler yeni baskıya alınmadı, nereden bileceğim ki?

 

Benim elimdeki baskı, Ağustos 2008 (7. Basım) ve çok basit, sıradan bir basım... Yukarıda neden sıradan olduğunu açıkladım. Üstadın hece veznine uymayan şiirleri var. Hatta bazı şiirlerin puntosu o kadar silik çıkmış ki yeni baskıda, tam çıkmayan harfler dahi var!

 

Hem, biz Siyasi hicivleri -o dönemlerde yaşamadığımız için- anlayamıyoruz? Acaba hangi olaya istinaden bu anlık öfke mahsulü olan şiirler yazıldı? Bunlar hakkında da kısa bilgiler verilebilirdi o güzelim sayfaların bomboş kalan üst kısımlarında, öyle değil mi?

 

İncelediğim eski baskının ilk sahifelerinde Öfke ve Hiciv’in ilk defa hangi yıl yayınlandığı da yazmakta (Şubat 1986) ama elimdeki yeni neşirde yazmamakta. Neden?

 

Bu kitap 272 sayfadan müteşekkil ama yarısından fazlası, hatta dörtte üçü boş yukarıda da belirttiğimiz üzere. Yani kağıt israfıdır bu hemşehrim!

 

Aynı şey, kütüphaneden okumak için aldığım Çile’de de mevcut. Şiirlerin mizanpajı bile hoş değil. Boş sayfaları doldursalar, kitab yarı yarıya inecek yahu. Kitap hacimli görünüyor amma zorlasanız yarıdan daha fazla inceliğe iner o kitabın her ikisi de…

 

Gerçekten bu büyük bir hayal kırıklığı oldu benim için. Kör kuyuda merdivensiz kalsam bu kadar zoruma gitmezdi.

 

Ve benim durumumda olan nice kardeşlerimizin bu vahim durumdan şikayetçi olduğuna kaniim.

 

Eğer tüm bunlara rağmen derseniz ki; “Ne bu şiddet bu celal be birader! Değer mi bir kitap için yaptıklarına?!”

 

Ben de derim ki; “Eeee, dinsizin hakkından kimin geldiğini/geleceğini bilen bilir...”

 

Sizi bu zamana kadar irşat etmedilerse, biz ederiz. Ola ki bu sayede Türkiyedeki diğer yayınevleri daha iyi kitap basmayı öğrenir!

 

Arz ederim....

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üzülerek söylemek durumundayım ki bu konuda muhattabınız biz değiliz :) Üstad'ın kitapları ile ilgili hiçbir tasarrufumuz yok, kitapları basan da, satan da Büyük Doğu Yayınevi'dir ve bizim yayınevi ile hiçbir bağımız yok.

 

Düşüncelerinize kısmen katılıyorum, kitapların fiyatları herkesin rahatlıkla alabileceği düzeyde olmalı. Yüzlerce sayfalık dünya klasikleri (aşağı yukarı aynı kağıt kalitesinde) 3-5 liraya satılabiliyorsa Üstad'ın kitapları da satılabilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aslında arkadaş bana göre çoğu kimsenin içten içe dile getirdiği fakat, diline varmayan sözleri söylemiş.

üstadın kitaplarının daha ucuz ve kaliteli bir şekilde halka ulaşması gerekiyor.

Fakat ortada kabul edelim veya etmeyelim şöyle bir gerçek de var.

üstadı çok satan ve herkesin elinden eline dolaşan dünya klasikleriyle bir tutmamak gerekir diye düşünüyorum.

Çünkü onların satış rakamı Üstadın kitaplarından kat ve kat fazladır.

Bu işler kapitalist dünyada malesef arz ve talep dengesine göre endekslidir.

Üstadın kitapları ne kadar çok okunursa, o kadar ucuzlayacağını düşünüyorum.

Zaten yönetici de bu sitenin B.D. yayınlarıyla hiçbir ilgisininin olmadığın belirtmiş.

Benim söylediklerime gelince, bunlar olmadan bence Üstadın kitaplarının ucuzlamasını beklemeyin.

Malesef bizim için kötü olan realiteyi her zaman göz önünde bulundurun derim.

Saygılarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bir öfke ve hiciv de N.T mağazalarına ben söylemek istiyorum, benim durumum biraz farklı.

Normalde piyasa fiyatı 15 TL olan, fiyatını bilmediğimden dolayı şahsım tarafından 20 TL sözde indirimli olarak alınmıştır. :crying: :crying:

Burdan yetkililere duyurulur.

Not: Kitap Üstad'ın Çile isimli kitabıdır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zuhurat' ın yazdıklarının altına imzamı atarım. benim de eğer okuduğum kitabının sayısı elimde olan kitap sayısından fazlaysa sebebi tam olarak budur. site olarak büyük doğu yayınevine bişeyler yapmaları için müracat edebiliriz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben fiyatlar düştükçe okuyucu sayısının artacağı kanaatindeyim ve eğer bu iş bir amaç uğruna yapılıyorsa olması gereken de budur zaten. Dünya klasikleri örneği bu kitapların basımının kar amaçlı yapılmadığı taktirde, bu kitapların ucuza da satılabileceğini ifade ediyor. Nitekim başka bir yayınevi (adını hatırlayamadım) zamanında basmış daha ucuza da satmıştı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Öncelikle, işbu ihtar öyle bir hakikâttir ki bunu dillendirmek bellibaşlı insanlara nasîb olur. "Bu mesajın altına ben de imzamı atarım!" demekten utandım; zirâ bu, kendi adıma,"Niçin bu mesajı ben yollamadım?" mevzuna dönüşür.

 

Büyük Doğu yalnız yayıneviyle değil, cemiyyet ortamıyla da merhûm Üstad'tan sonra hızla bozulmaya başlamıştır. Zirâ, İstanbul'da bulunup bir kere olsun Büyük Doğu binasını ziyâret edenler bilirler ki derin bir soğukluk vardır, birçok genç de soğumaktadır.

 

Tâb mevzuna gelince!.. Az bile söylemişsiniz. Üstâd-ı merhûmun hâtırâ'yı mühîmine saygısızlığın en dip noktası anca ve ancak bu kadar olabilirdi!

 

Örneğin, üstâd-ı merhûmun "İdeolocya Örgüsü" kitabını ele alalım. Şiir olmadığı için, sayfa sayısını bahane edemesinler. Bu eser, tam 576 sahifedir. Üstelik "3. Hamur Kâğıt"tır ki, kullanılabilecek en düşük kalitedeki kâğıttır. Etiket fiyatı kaç kuruştur? 25 Lira! El-insaf...

 

Fahiş fiyatlariyle mâlûm Yapı Kredi Yayınları ise, James Joyce'un mâlûm Ulysses adlı "844 sayfalık" romanını (ki kırk küsur senede çevrilmiştir, Türkçe'deki ilk tercemedir ve şamuha kâğıttır!) 25 liraya satabiliyor.

 

Bir yanda 844 sayfalık, kırk küsur senede çevrilen (yani çevirmenin naz etmeye hakkı olan!), şamuha kâğıt ve hatta "Özel Seri"ye dahil edilen bir eser.

Bir yanda 576 sayfalık, tercümana ihtiyaç duyulmayan, 3. Hamur kâğıda basılmış başka bir eser.

 

İkisi de 25 Lira... Baylar, iyi misiniz?

 

Kaldı ki fahiş fiyatlarının yanı sıra çok büyük -tabirimi mâzur görünüz- "densizlik" yapmaktadır bu yayınevi.

 

Evvelâ Üstad'ın kitaplarından "Salih Mirzabeyoğlu" ismini kazıdılar; ona ilişkin bölümleri çıkardılar. Mesela, yine İdeolocya Örgüsünün ek kısmında (akıncı güç kadrosuna ithâf!) yazardı. Üstâd'ın el yazılarına rağmen, parantez içini kaldırdılar.

 

Daha sonra Üstâd'ın son dönemlerinde çıkardıkları "Büyük Doğu - Rapor" adlı kitapçıklardan "NECİP FAZIL VE YENİ DOSTLARI" imzasını kaldırdılar. Bunların içinde Salih Mirzabeyoğlu'nun yazdığı mak'aleleri çıkardılar.

 

Sonra bu işi daha da ileriye götürdüler!.. Üstâd'ın kendilerince beğenmedikleri fikirlerini keyfekeder makaslamaya, kitaplarından çıkarmaya başladılar. Bazı yerlerde utanmadan dipnotlar düştüler:

 

"Üstâd Necip Fazıl burada, her ne kadar bu şahıs hakkında böyle şeyler söylemişse de, bu o şahıs hakkındaki nihaî kararı değildir."

 

Sonra, bundan da ileriye giderek, dipnotları da, Üstâd'ın sözlerini de kaldırdılar. Kafalarına göre tasnif etmeye, düzenlemeye, kırpmaya, kelimenin tam mânasıyla sansürlemeye başladılar.

 

Bunu yapanlar, herhangi bir yayınevi olsa anlarım. Ancak bunları yapanlar yabancı değil!.. Üstâd'ın çocukları ve ailesi... Yanlarında bir grup İBDA kaçkını, polis işbirlikçisi falan da var. Ve güle oynaya, Büyük Doğu'ya ihânete devam ediyorlar; ihânet dedim, yine mâzur görünüz!

 

Bu satırları pervâsızca yazıyorum. Çünkü artık illallah! Siz neymişsiniz yahu? Şeytan diyor ki, tut, hangi kitapta, nereler tahrif edilmiş dök ortaya. Ama buna bile değmez!..

 

Sırf satış oranları düşmesin diye ......... ........... hakkındaki fikirlerini bile (bir İslâmcı lider) kitaplarından çıkarmaya teşebbüs etmişlerdir.

 

Ne diyelim? Allah ıslah etsin.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

İlâve:

 

Ayrıca, Üstâd'ın her kitabını fâhîş fiyata satan BD Yayınları, ne hikmetse, bir set hazırlayıp, üstâdın tüm kitaplarını (97 kitap) 852 liraya satabiliyor!...

 

97 kitap için 852 lira mükemmel bir fiyattır. Zira kitapların tanesi, her biri 8,5 TL'ye geliyor. Hani şu 25 TL'ye sattıkları Ulu Hakan II. Abdülhamid Hân eseri de dahil olmak üzre.

 

Tanesini 8,5'tan satınca dahi zarar etmedikleri kitapları (ki koskoca kitabı 8,5'a satsınlar demiyorum, yanlış anlaşılmasın, sonuçta set olduğu için indirime uğruyor) milletin önüne bu fiyatlarla sunmak... Ne büyük garabet!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Semerkand sanırım o daha ucuz şekilde basan.

 

Ben bu denli eserlerde tahrife gittiklerini bilmiyordum. Ne demek kafalarına göre makale çıkar ya da şahsi yorumunu ekle. Bu saygısızlık. Mehmed Bey'i çözebilmiş değilim hala. Belgesel bir şey yapılır, el atar beğenmedim der kafasına göre iş yapar.

 

Mümkün değilmidir alsak karşımıza O'nu, Suat Bey'i şöyle hem ideallerimizden hem bulundukları kötürüm halden dert yansak.

 

Bir mesaj hatırlıyorum,kitap dağıtım projemizde bir kaç tanecik destek sağlamışlardı sitemize. Bence bizden, buradan bihaber olmaları imkansız. E çapımızca burada bir şeyler yapmaya çalışıyor, idealler besliyoruz. Gençler ne var ne yok? Diye sorsa bile kafi gelir..Nasıl olacak, nasıl yürüyecek bu iş bilmiyorum. Başımızda bilirkişi eksik, şöyle bizi o Anadolu ruhunu üfleyecek, para değil sadece ruh üfürecek! Yok yok ortada adam yok.

 

Biz mi gidip kapılarını çalalım, Karakoç Üstad, Sayın Eygi, Miyasoğlu, Pakdil, Ökten, Muzaffer Doğan, Mehmed Niyazi Bey..

 

Bu adamlar nerededirler! Ben anlamıyorum ya. Üstad zamanında böyle miydi?

 

Hiç sanmıyorum.

 

Millet, gençlik deli gibi net başında, tv başında, cafelerde avare gibi tek yaptıkları havadan oksijen eksiltmek. Küfür küfür cehenneme akış! Bu cemiyeti aydınları nerededir?

 

Bu sosyal yara nasıl kapanır? Biz eserlerin fiyatından dert yanıyoruz hey gidi hey

Share this post


Link to post
Share on other sites

fiyat ve tahrif konusundaki tenkidlere katılmakla beraber şu söz hakkında bir şey söyleyeceğim

 

"Öncelikle; biz üstad gibi mümtaz, münevver bir mütefekkire haddinden fazla değer veriyorsak, üstadın kitablarını basan yayınevinin -ve onun adına forum açan gönüldaşların- bize daha fazla değer vermesini isteriz... Eğer biz varsak siz varsınız. Biz olmasak kim okuyacak üstadın kitaplarını? Kim para kazandıracak size?""

 

birinci itirazım üstada haddinden fazla değer vermeniz meselesidir.kimse sizden üstada "haddinden fazla" değer vermenizi istemedi.kimse üstada "haddinden fazla" değer vermenizi beklemiyor.esasen üstada haddinden fazla değer verdiğinizi söylerken üstada bir değer biçtiğiniz anlaşılıyor.üstada biçtiğiniz değer orada bahsettiğiniz "had" miktarıdır.bu durumda ona haddinden fazla değer vermek iddiası havada kalıyor.zira burada değerden bahsederken üç liralık bir mala on liira vermek gibi bir şeyden bahsetmiyoruz.

 

meseleye başka bir yönden bakacak olursak bir şeye haddinden fazla bir değer veriyorsanız bu bir hatadır, meziyet değil.yani bir şeye haddinden fazla değer vermek karşılığında herhangi birşey istenebilecek birşey değildir.

lütfen üstada haddinden fazla değer vermeyi bırakınız.ne kadar değer verilmeyi hakediyorsa o kadar değer veriniz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...