Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
mumin

Amerika Bırahmir Ki Kitap Ohiyah!

Recommended Posts

Başlığa oldukça tebessüm ettim :) İnşallah bizler de bu amaca eşlik etmekten sebep memnunuz. Rabbim hareketimizi daim eylesin.

Erzurum - Kendimizi kandırmak için bulduğumuz en kolay yol bahanelere sığınmaktır. Mazeret üretmek psikolojik olarak rahatlatsa da çok temelsiz bir teselli yöntemi.

Kutsal kitabımız “oku” diye başlamasına rağmen kitaba bu kadar uzak oluşumuz başka nasıl açıklanır? TRT Haber’de yayınlanan Kuklagiller’in, okumayı teşvik için ‘First Lady’ Hayrünnisa Gül’ün himayesindeki ‘Konuşan Kitap Şöleni’ programı için hazırladıkları skeç, boş mazeretlere sığınma özelliğimizi çok iyi özetliyordu. Hayalî sokak röportajı yapan muhabirin, “niçin kitap okumuyorsun” sorusuna, Erzurumlu vatandaş cevabı yapıştırıyordu: Amerika bırahmir ki ohiyah.

Doğrusu, iradesizliğimiz dışında okumaya hiçbir engel yok. Kitap okumayı teşvik için şimdiye kadar 5 şehirde etkinliklere katılan Gül’ün ve Vali Sebahattin Öztürk’ün de dikkat çektiği gibi durum kötü. Nüfusu 5 milyon olan Finlandiya’da bin 202 kütüphane varken 75 milyonluk Türkiye’de bu rakam sadece bin 434. Uluslararası standartlara göre halk kütüphanelerimizde 123 milyondan fazla kitap bulunması gerekirken şu anki sayı sadece 13 milyon. Kütüphanelere kayıtlı insan sayısı 254 bin. İnsani Gelişmişlik Endeksi’ne göre kitap okuma açısından 86’ncı sıradayız. İhtiyaçlar listemizde kitap 235’inci sırada.

Kendi tarihimize kıyasla da çok gerideyiz. Âlimlerin mürekkebinin, şehit kanına denk görüldüğü medeniyetimiz, ömrünü okumaya adamış kahramanlarla dolu. Gecelerini okuma ve yazmayla geçiren, El Kanun fi’t Tıp isimli eseri 6 yüzyıl boyunca Batı’da ders kitabı olarak okutulan İbn-i Sina’nın, sabahlara kadar kitap okuyan, 19 yaşında 6 dil öğrenen Fatih’in, Mısır seferine giderken beraberinde okumak için üç katır yükü kitap götüren Yavuz’un ne kadar torunu olduğumuz ciddi soru işareti.

Epey zamandır hepimizi üzen bu sorunla ilgili sadece dertlenmek elbette çare değil. Ülke olarak tarihte olduğu gibi milletlerarası güç dengesinde bir ağırlık kazanmak ve medeni milletler arasına girmek istiyorsak bu sorunu aşmak için ciddi, pratik adımlara ihtiyaç var. Cumhurbaşkanlığı’nın öncülüğünde yapılan bu tür kampanyalar, okullardan yerel yönetimlere, velilerden öğrencilere kitap okumayı teşvik bakımından çok faydalı. Etkinlik çerçevesinde valiler, milli eğitim yöneticileri kendi aralarında kitap okuma konusunda yarışmak için teşvik edilirken, programa katılan ünlüler de hem hayat hikâyelerinde kitabın, okumanın yerini anlatıyor hem de seçtikleri bir kitaptan okuma yapıyorlar.

Gül’ün okumak için seçtiği kitap, Erzurum’da bir dönem edebiyat öğretmenliği de yapan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir’iydi. Tanpınar, biri Malazgirt, diğeri Milli Mücadele olmak üzere milletimizin iki büyük kuruluşunda Erzurum’un oynadığı tarihî role dikkat çekiyordu. Bölgede geleneksel âşık atışmasını canlandıran Rahim Sağlam ve İhsan Yavuzer’in bu programdaki teması okumanın önemiydi. Erzurum’un yetiştirdiği yaşayan büyük şairlerden Nurullah Genç, çile dolu tahsil hayatı ve okuduğu “Seni yaşamadan ölmeyeceğim” şiiriyle büyüledi. Oyuncu, yazar İclal Aydın ve dünya çapında dağcımız Nasuh Mahruki, başarı hikâyelerini paylaşıp kitaplarından birer bölüm okudu. Erzurum’da 35 yıl öğrencilik ve hocalık yapan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, hem hatıralarını hem de şehrin yetiştirdiği şairlerin klasik edebiyatımızdaki önemini anlattı. Dadaşlar diyarı, divan edebiyatına kazandırdığı şairler yönüyle 23. sıradaymış. Okumayıp ilkokul mezunu olarak kalmanın uzun süre sıkıntısını yaşayan ünlü radyocu Gezegen Mehmet’ten, ders kitabı dışında okuduğu ilk kitabın Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin Marifetnâme’si olduğunu öğrendik. Seksenler dizisinin sevilen Bekçi Bekir’i, konuyu “Ohuyun, adam olun” diye kestirmeden özetledi. Alvarlı Efe Hazretleri’nin Erzurum’unun ruhunu anlatan “Mevla’ya emanet olsun Erzurum” şiirinden bestelenen türküyü Nurullah Akçayır seslendirdi.

Kitap ve okuma merkezli yarım günlük bu çok güzel programdan çıkan 2 sonuç: Kitaba uzak durmak için Amerika’yı bahane etmeyin. Memleketim Erzurum; tarihi, kültür ve manevî derinliğiyle medeniyetimizin nefis bir özeti.

 

 

http://www.zaman.com.tr/abdulhamit-bilici/amerika-birahmir-ki-kitap-ohiyah_2091974.html

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

bu yara çok derin, nasıl kapanır?

 

en büyük meselelerimizden birisi "okumama" mızdır. İşte üstünde kafa yorulacak bir mevzu. İnsanlar nasıl kitapla buluşturulur?

 

Toplumun büyük çoğunluğunun "okumaya tahammülü yok". "Ömrümde hiç kitap okumam" diyen bir adamla bütün ilişiğimi kesmek istediğim zamanlar olmuştur.

 

son derece acı bir örnek veriyorum size, bir vesileyle ilimizde ziyaret ettiğim bir müzenin kütüphane bölümü var. Çok büyük olmasa da kendi çapında iş görecek seviyede bir kütüphane. Oranın görevlisi olan arkadaşlardan birisi müzeyi ilk olarak benimle gezdi ve aşağı yukarı 2 yıldır kütüphanede olmasına rağmen hiç kitap okumadığını söyledi.

 

Gel de çıldırma!

 

Nerde işi ehline verme hassasiyeti?

 

Kütüphaneleri bir nevi sürgün yeri olarak görme algımız değişmediği müddetçe hangi halka kitap okutabileceksin?

 

Lafla hiçbir gemi yürümez! İcraat lazım ve bunun en yukardan tabana yayılması lazım!

 

Biz olayların kabuğunda yitip gidiyoruz. Özüne vakıf olma gibi bir hassasiyetimiz kalmamış. Gayemiz de yok!

 

Bunun en belirgin örneğine ne yazık ki Üstadı anma etkinliklerine katılan bir arkadaşın ağzından duydum. Sempozyumda katkıları olanlara Üstadın "mini heykelini" veriyorlar.

 

Bu nasıl akıllara ziyan bir olaydır. Hem Üstad Necip Fazıl Kısakürek diyorsun hem de yapılan harekete bak. İşte Üstadı vefatı üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına rağmen anlayamadığımızın ibretlik numunesi.

 

Üstadın heykel hassasiyetini burada bilmeyen yoktur kanımca. Böyle bir garabet karşısında günlerdir Üstadı anlatan kişilerden hiç mi itiraz gelmedi?

 

Dedim ya, herşeyimiz kışırda yani kabukta kalıyor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...