Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]

Recommended Posts

Allah Gaybı Bilir mi

Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde epey gündemde olan bir tartışma. Bir ilahiyat profesörünün (Abdulaziz BAYINDIR) “Allah benim kiminle evleneceğimi bilmez “ demesi üzerine başlayan tartışmalar hakkında hemen herkes bir şeyler yazdı.

İddiayı söz konusu kişinin Ebubekir SİFİL hoca efendi ile yaptığı tartışmada ifade ettiği şekil üzere ele alarak bazı sorular soracağım inşallah. İddianın son hali şöyle:“Allah geleceği bilir ancak Mükellefiyet ile alakalı konularda kullarının ne yapacağını bilmez”

Müşarünileyh söz konusu kayıtta“Allah kiminle evleneceğimi bilemez” dediğine göre evliliği ubudiyet başlığı altında sayıyor ve evlilik hakkında bazı teklifi hükümler olduğunu kabul ediyor demektir. Bunu sadece Müslümanlar için söylediğini varsayıyor ve kendisine “Allah ‘kâfirlerin kiminle evleneceğini’” biliyor mu?” diye soruyoruz.

Eğer cevabı “evet” ise evliliği kâfirler için ubudiyet meselesi olarak görmediği anlaşılır. Bu durumda yeni bir soruyu sormak ihtiyacı hissederiz. Mesela Hıristiyan veya Yahudi bir kadın bir Müslüman ile evlenecek olsa Allah bunu bilir mi bilmez mi? Eğer bilirse Müslüman erkeğin kiminle evleneceğini de bilmiş olmaz mı? Eğer bilmezse bu kâfirin evliliği hakkında Allah’a cehalet isnat etmemizin dayanağı nedir?

Müslüman erkek için ubudiyet meselesi olan bir mes’ele hakkındaki bilgisinin hocanın ifadesiyle “abes” bir şey olması dolayısıyla Allah’ın bu kâfirin kiminle evleneceğini bilmediğini varsayalım. Bu sefer diğer kâfirlerin hangisinin bekâr kalacağı, hangisinin hangi kâfirle evleneceği hakkındaki bilgisinden en azından bu kâfirlerin Müslüman şahıslarla evlenecekleri bilgisi çıkmaz mı? Bu da bizi dolaylı olarak bazı müslümanların kâfirlerle evlenecekleri bilgisine ulaştırmaz mı?

Hocanın evliliği kâfirler için de ubudiyet meselesi olarak gördüğünü varsaysak bile Allah’ın en azından bekâr kalacakları bilmesi gerekmez mi? Peki bu bilgi kimlerin evleneceği bilgisini gerektirmez mi?

Yine başka bir açıdan bakarsak bir fiil hakkındaki bilgi bir yönden kişinin mükellefiyetiyle alakalı olurken diğer bir yönden mükellefiyetle alakasız bir şeye de delalet edebilir. Mesela kişinin ne zaman evleneceği bekâr birisi için teklifi hüküm içermezken yeni boşanmış kadın için iddeti bitene kadar evlenmemek yönünden teklifi hüküm içerir. Bu durumda, Allah kişinin ne zaman evleneceğini bilir mi?

Allah’ın insanın ne zaman evleneceğini asla bilmemesinin bir gerekçesi olmadığına göre en azından özel durumu olmayan insanların ne zaman evleneceklerini bildiğini kabul etmek gerekir. Zamanla mekân iç içe olduğuna, ayrı düşünülemeyeceğine göre nerede evleneceklerini de bilmesi gerekir.

Peki 12.10.2015 tarihinde saat 15.30 da Üsküdar belediyesi nikâh dairesinin A no’lu nikah salonunda evleneceği bilinen iki kişinin birbiriyle evleneceğini 7 yaşındaki bir çocuk bile rahatlıkla söyleyebilecekken, Allah’ın bunu bilmeyeceğini iddia etmenin tutarlı bir yanı var mıdır?

Müşarünileyh “Allah’ın bazı müslümanların kafirlerle evleneceklerini bildiği” noktasında tahminen şöyle bir itiraz da bulunacaktır:” Allah’ın genel olarak insanların bir kısmının emirlerine itaat edeceğini bir kısmının ise isyankâr olacağını bilmesinde abes bir şey yoktur. Abes olan fert fert mükelleflerin fiilleri hakkında bilgi sahibi olmasıdır .”

Bu durumda hocaya farz-ı kifaye’leri sorarız: Malum olduğu üzere bu fiiller bir toplumdan birkaç kişinin yapmasıyla diğerlerinin üzerinden mükellefiyeti düşen fiillerdir. Eğer hiç kimse yapmazsa toplumun tamamı günahkâr olur. Cenaze namazı gibi...

Hiç kimsenin cenaze namazı kılmadığı bir köy düşünelim. Allah’ın bu köyde cenaze namazı kılınmayacağı hakkındaki bilgisi, o köyden hiç kimsenin cenaze namazı kılmayacağı bilgisini gerektirmez mi? Peki bu fert fert o köyde yaşayan hiç kimsenin cenaze namazı kılmayacağının bilgisi demek değil midir?

Peki, niçin Allah’ın binlerce kişinin bu fiili yapacağını bilerek“birbirinizi haksız yere öldürmeyin” diye emretmesi ve binlerce kişiyi yapamayacaklarını bildiği bir emirle muhatap kılması abes değil de, tek bir şahsı yapamayacağını bildiği bir emirle muhatap kılması abes?

Son olarak Sayın BAYINDIR’a şunu sormak istiyorum: “Peygamberler Allah’tan aldıkları vahyi eksiksiz bir şekilde ve değiştirmeden insanlara aktarmakla mükellef midirler?” Cevabınız “evet” ise ”Allah onları bununla mükellef kılmadan onların vahyi eksiksiz bir şekilde insanlara ulaştırıp ulaştırmayacaklarını biliyor muydu? Cevabınız “evet” ise bu durumda size göre Allah “abes” bir şey yapmış olmuyor mu? Eğer cevabınız hayır ise bu durumda Peygamberlerin vahyi bize dosdoğru bir şekilde naklettiğini nereden bileceğiz. Bu durumda Kur’an’ın güvenilirliği şüpheye düşmüş olmuyor mu?

emîr

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hedefi iman olan böyle konular üzerinden böylesini garip, saçma şeyler bulup milletin önüne servis ederler...

 

Ehli Sünnet inancına 'geleneksel İslam' da derler böyleleri, bilirim... Yunus Emre 'kara cahil' bunlar için, yakından bilirim... İmam Gazali de 'yobaz'... Mevlana ise 'ahlaksız'... Mezheplere de gerek yok zaten... İçtihat kapısı da açık hem... Mucize yok, Miraç yok ve hatta şefaat bile yok... Kabir azaba desen, hak getire... Hem zaten bunlar için ruh bile yok, evet evet ruh bile yok... Şaşırmayın, yakından bilirim, inanın bana... Ha bak unutuyordum az daha, bunlar için salavat da yok, inanın bana... Ellerinden gelse hasta gözünü yumduğu an, hastayı toprağa yetiştirirler... Bunlar, alemlere rahmet Peygamber Efendimiz'den bahsederken, sanki askerlik anılarını anlatıyor sanırsın...

 

Nedir ki aklına geldi, zihnine yerleşti; o Allah değildir...

 

Allah'ın bilmediği bir şey olabilir mi? O Allah! O' nun bilgisi dışında hiçbir şey yoktur! O ki yaratıyor, o zaman O'nun bilmediği bir şey varsa, o bilmediği şeyi kim yaratıyor? Allah ki okyanusun o karanlık zeminindeki bir taşın içindeki böceğin bile rızkını temin ediyor ve gaybi bilmeyecek, öyle mi? Allah'ın gaybi bilip bilmediğinden geçelim, O'nun nurlu dostları bile gayb bilgileri vermiştir, Allah'ın izin verdiği kadarı ile... O Allah ki, bütün noksanlıklardan beridir. Eğer Allah gaybi bilmiyorsa, bu durum Allah için haşa noksanlık demek değil mi? Tartışmaya bile değmez!!!

 

Bu işin sonu kader meselesine kadar gider, efendiler... Bir kesim öyle inanıyor ya, Allah kulunun ne yapacağını bilmez, diye fikre sahipler ya... Bu akım kimlerden oluşuyordu yahu???

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...