Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
bozkurt

Star Necip Fazıl Ödülü Veriyor

Recommended Posts

Konuyla ilgili gazete haberi ve linki http://haber.stargazete.com/sanat/star-necip-fazil-odulu-veriyor/haber-891737 ..... Hayırlısı olur inşallah ....

STAR SANAT

Cumhuriyet dönemi kültür ve edebiyat hayatımızda üzerinde en çok yazılıp çizilen isimlerden biri olan Sultanüşşüera Necip Fazıl Kısakürek için Star Medya ‘Necip Fazıl Kısakürek’ ödülü ihdas ediyor. Şiirlerinin yanı sıra, denemeden tiyatroya, biyografiden anıya pek çok türde kaleme aldığı eserlerle edebiyat ve düşünce dünyamızda çığır açan Kısakürek, bir fikir ve aksiyon adamı olarak da nesillerin üstadı oldu. Çilelerle dolu 40 yıllık mücadelenin sonucu olarak 600 sayılık Büyük Doğu koleksiyonu, onun adıyla özdeş en büyük eseri oldu. 100’den fazla kitap, hakkında yazılmış eserler, doktora çalışmaları, inceleme eserleri ve binlerce makalede onun fikirlerinin izi sürüldü.

Edebiyat dünyası memnun

Yeni Türkiye’nin gazetesi Star, tarihi bir misyon üstlenerek, düşünce ve edebiyat dünyasına damga vuran Necip Fazıl Kısakürek adına ilk kez bir edebiyat ödülü ihdas edilmesine öncülük ediyor. Haziran sonunda açıklanacak olan ödül için bir araya gelen Büyük Jüri üyeleri dün Star Medya binasında bir araya gelerek, ödül takviminin işleyişi hakkında görüş alışverişinde bulundu. Biz de Necip Fazıl Ödülleri’ni edebiyat dünyamızın önde gelen isimlerine sorduk.

Büyük Doğu’nun ardından

Daha önce Necip Fazıl’ın Büyük Doğu külliyatını okurlarla buluşturan Star Gazetesi şimdi de büyük şairin kültürel ve manevi mirasını sürdürmek amacıyla her yıl sanat, edebiyat ve fikir alanında Necip Fazıl Ödülleri verecek.

Ödül için STAR’ı kutluyorum

SELİM İLERİ YAZAR

Bu ödülü fırsat bilerek şunu söylemek isterim: Şair Necip Fazıl’ın yanıbaşında bir de büyük düzyazı ustası Necip Fazıl var. Onun dilde, anlatımdaki emeği ne yazık ki pek değerlendirilmiyor. Tiyatroları, anıları, biyografileri keşke şimdi yeniden gündeme getirilebilse... Star Gazetesi’ni böyle bir ödülü bize kazandırdığı için kutluyorum.

Takdir ve sevinçle karşılıyorum

İSA KOCAKAPLAN ÖĞR. ÜYESİ - YAZAR

Star gazetesinin roman, şiir ve hikâye dallarında Necip Fazıl Kısakürek ödülü ihdas edeceğini sevinerek öğrendim. Bu haber, basınımızın günlük kargaşadan sıyrılarak kültür ve edebiyat konusuna tekrar önem vermesi açısından önemlidir. İnşallah diğer gazetelere de örnek olur. Ödül ismi olarak Necip Fazıl’ın seçilmesi de son derece isabetlidir. Merhum üstad ödülün ihdas edileceği dallarda kaliteli eserler ortaya koymuş ve Cumhuriyet dönemi Türkiye’sinin kültür, edebiyat ve fikir hayatına yön vermiş bir fikir ve edebiyat adamıdır. Hatırasını yaşatacak böyle bir teşebbüsü takdir ve sevinçle karşılıyorum.

STAR bu ödülle bir ihmali gideriyor

NECATİ MERT YAZAR

Necip Fazıl Kısakürek adına edebiyat ödülleri ihdas eden “Star” bir ihmali gideriyor böylece. Yapılması gerekeni hatırlatıyor. Ancak şaire ilgi şiire ilgiyi de getirmeli. Bunun yolu diğer kutup şairler adına da ödüller konulması mıdır bilemiyorum. Umarım ve dilerim “Star”ın hamlesi böylesi güzelliklere kışkırtır.

Necip Fazıl ödülü çok anlamlı olur

ALİ HAYDAR HAKSAL YAZAR

Üstat Necip Fazıl adına, düzenlenecek, kalıcı olacak olan kurumsal bir ödül elbette anlamlı olur. Bunun bir heves olmaktan öte, hakkıyla ve süreklileşen bir ödül olması gelecek kuşaklar ile olan bağlantıyı sağlaması anlamına gelir. Bu da geçmiş ile gelecek arasında bir bağ olmayı sağlar. Üstat, geleceğe bakıyordu, yüzü geleceğe dönüktü. Bütün çabası, ömrü bunun içindi. Geleceğin gençliğinin de yüzünü geleceğe çevirmesi, ileriye dönük büyük yürüyüşünü sürdürmesi elbette önemli. Aslolan da budur. Ödüllerle birini onurlandırmaktan çok gençlik düzleminde bir uyarı, bir dirilme sağlamaya dönük olursa bu karşılık bulur. Üstat ile ilgili yapılan her çalışma önemlidir. Zor dönemin çile insanının hayata yeniden sunulmasıdır. Büyük yürüyüşte bugüne gelinen süreci yeniden anımsatıştır. Ve bu yolun ne kadar önemli olduğu, zor olduğunun bilinmesi bakımından değerlidir.

Temennimiz sürekli olması

D. MEHMET DOĞAN YAZAR

Necip Fazıl, adına ödül tesis edilecek değerde büyük bir şahsiyetimizdir. Hem onun hatırasını yaşatmak, hem de yeni nesillerin onunla anılacak değerde isimlerini ortaya çıkarmak önemli bir başlangıç olacaktır. Ne yazık ki bu ödülün mahiyeti hakkında bir bilgiye sahip değilim.

Yeni bir ödül ihdas edilirken bütün boyutlarıyla düşünülmeli ve doğru bir çerçeve çizilmelidir. Eğer söz konusu olan Necip Fazıl ise, daha da hassas hareket edilmesi gerekir. Edebiyat ve fikir Necip Fazıl’ın iki vechesidir. Elbette ödüllendirmede bu dikkate alınacaktır. Kişi mi ödüllendirilecek, esere mi ödül verilecek, bunları bilmiyoruz. Eğer esere verilecekse, yayınlanmış eserler mi değerlendirmeye alınacak, yayınlanmamış olanlar mı? Necip Fazıl adına tesis edilecek ödül, sıradan bir ödül olmamalı. Bu belirlenen muhtevadan, seçici kurula ve verilecek meblağa kadar dikkate alınması gereken bir husustur.

Bir ödüllendirmeyi etkili kılan unsurlardan biri de sürekliliğidir. İnşaallah Necip Fazıl ödülü, bir defaya veya birkaç defaya mahsus bir ödül olmaz.

050620140227197478503_3.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

mehmet doğanın bakış açısı gayet şahane olmuş... ödülün ne olması ayrı birseyken , kimin alıcağı apayrı !!

inşallah layıkı ile yerine getirirler bu çalışmayı !

sevindirici bi haber bu bana göre sabahın erkeninde. koftiden bi merasim olmamasını umuyorum. hayırlısı inşallah_

Share this post


Link to post
Share on other sites

müthiş ve gecikmiş bir adım. umarım ben de birgün sahibi olurum :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...