Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Maslahatgüzâr

Necip Fazıl'la Başbaşa | S.mirzabeyoğlu

Recommended Posts

"Hakkımda yazılmış tek harika kitap."
Necip Fazıl Kısakürek

"...
Umumiyetle bilinmeyen ve adabına mâlik olunmayan bir hususiyettir ki, bir mütefekkirin yanına eğlenmek ve zevk duymak için değil, kurtaran ızdırabı yüklenmek için gidilir; zevk bu zevk olursa ne âlâ!... Bu “âlâ”dan payımın ne olduğunu, eserin başlığındaki mânâya denk İbda kütüphanesi söylesin!..

Lâf değil, hakikat hâlinde, pek genç yaşımda ruhumun idrak ettiğini, seneler boyu açık hava ve güneşe hasret şartlarda kelâmla zarfladım; ve zamanın tecelli zarureti olan hadiseler serisinin vesileleri üzerinde eserimi örgüleştirdim... Demem o ki, Necip Fazıl’ın yanına gidip gelmek gövdeyi taşımaksa, gittim ve geldim... Eğer bir ruh ve keyfiyet davası ise, ne gittim ve ne de geldim; dirsek temasının ne öncesi ve ne de sonrasında, ondan hiç ayrı omadım ki!.. Öyleyse, tamamlık ve kifayet davası, bu esere mahsus!..

Necip Fazıl’la başbaşa... En has ve hususi ve yalnız ona ait mânâsıyla, ömrümün memuriyet ve mesuliyet bileti!.."

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

- "Paskal’ın bir sözü var, çok severim. Der ki; “yapayalnız ölürüz!”... Aslında yapayalnız da yaşıyoruz... Evet, yalnız yaşıyoruz ve dünyaya insan olma memuriyetinin gereğini yerine getirmek için gelen her insan, tek tek bu imtihanı verecek... Hiç kimse diğerinin yerini alamaz; onun insan olma adına yüklendiği mesuliyeti, onun yerine ifa edemez... Bütün dış bahanelerin ötesinde, kendi kendinin aksiyon mevzuu olarak, sefillerin en sefili bir aleme gönderilmiş olan insan, “ruh” ve “nefs” kutuplarından birinden birini gerçekleştirecek ve hesap alemine buranın hasadıyla gidecek... Herkes tek tek... Hiç benim yediğim yemeği sen hazmedebiliyor musun?..”

(Üstaddan naklediliyor)

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Burada bir incelik var: Her insana, yaptığı her işi yüce bir "vazife" duygusuyla yaptıracak ve yerken, içerken, uyurken, çalışırken, öğrenirken, düşünürken hatta nefes alırken "bütün bunlar niçin" sorusunun cevabını veren "Mutlak Fikir" şartı anlaşılmadıkça bu hakikatin dışında kalan manaya uzak cehennem hayatı cehenneme giden yol olarak yaşanacaktır...

(syf:40, üstaddan naklediyor)

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Bir tekerlemedir gidiyor: İslam gelmeli, onun için çalışıyoruz, getireceğiz falan... Nasıl getireceksin? Bu senden tecrid olmuş birşey, senin dışındaki birşey, bir araba değil ki, ruh ve fikir istemez bir getiriş olsun! Kendine bak, niçin gelmediğini anla ve yalancıktan nefsinden şikayet etme alçaklığı yerine de alçaklığını gör ve insan içine çıkamayacak kadar utan... Utanmak; o da unutulmuş birşey! İman davası, dünyaya bağlanmışlık içinde hayatın bir çeşnisi olmuş. İman olsa tezahürleri olur yahu!.."


(syf 71, üstaddan nakil)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eli inmeli, dili düğümlü, kalbi buruk, edası pısırık, sermayesi korkak, işi ürkek, ahlakı katlanmak, ibadeti saklanmak... BU MU MÜSLÜMAN??? Velinin sahabiler üzerindeki hükmü malum: -Siz onları görseydiniz deli derdiniz; onlar da sizi görselerdi "Bunlar müslüman değil!" derlerdi. MÜSLÜMANLIK İDDİACILARI! NE GÜN DİVANELEŞECEKSİNİZ??? nfk

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Sizi bekleyen tehlikelerin ikincisi... Fikir piliçliklerine bakmadan bir taş üzerine çıkıp baba horoz taklidi yapmaya yeltenenler gibi, olmadan olmuş görünme, daha da kötüsü çevrenin sizi öyle kabul etmesi ve sizin bundan doygunluğa kapılmanız... Muhatabınız ve ölçünüz çevre değil, hep "olmanız gereken" ve daha ileri basamaklar olmalı. Neleri bildiğinizi değil, yaptığınız işlerde neleri blmediğinizi bilmek ve aramak borcu...

 

(Üsdaddan nakille, syf 45)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Aydın kendi eliyle dünyayı kendine zindan edendir! Fethedilen yerlerde fetihçilik oynayan değil, her an mevcudun ötesindeki meçhule atılan büyük kahramanlığın çilesini yaşayan insan!"

(Üstaddan nakil. 71)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Yobaz hakikate gerisiyle bakan adamdır; Bunun küfür yobazı tipi de var, din yobazı tipi de. Nefs muhasebesinden anlamaz, kendini izaha yanaşmaz, anlamadan karşı çıkar, anlamadığından kaçar, kelimelerin geliş-gidişinden sahte manalar üretir, ağzından çıkan lafın nereden gelip nereye gittiğini düşünmez, lafı oluruna getirir, kendi tezadını görmez."

syf ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Serseri, ortaya çıkıp '1400 sene önceki kanunlarla mı' diyor... Senin aklın kadarını bilmeyen Allah'a iman olur mu? Bu kendi yonttuğuna tapmaktan farksız bir putperestlik değil mi?"

syf 286

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...