Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
ulkuyolu

Necip Fazıl Kısakürek'in "kaldırımlar" Şiirinin Tahlil Edilmesi

Recommended Posts

Necip Fazıl Kısakürek'in "Kaldırımlar" şiirinin tahlil edilmesi

Yıllık ödev olarak bunu aldım araştırdım ama bulamadım. Umarım sizler yardımcı olursunuz arkadaşlar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sayın ulkuyolu öncelikle aramıza hoşgeldiniz. :D Konuyu açmanız,yardım istemeniz çok güzel. Ama şiire dair önce sitede şöyle bir arama yapsanız belki elinize birçok döküman geçirirsiniz. Mesela ben size bir tanesinin linkini vereyim. buraya tıklayın Bu adreste işinize yarayacak bazı bilgiler bulunuyor. Yine formun muhtelif yerlerinde adı geçen şiir(ler)e dair bazı bilgiler bulunuyor. Hepsini araştırıp okuduktan sonra eğer eldeki bilgilerin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız açmış olduğunuz başlıkta tekrardan site müdavimlerinden yardım isteyebilirsiniz. Aslında sitemizin "üstad sınıfı" da çalışmalar yapmakta,bunlar içerisinde şiir tahlilleri de var. Ama bahsi geçen şiirin tahlili şu ana kadar yapılmadı heralde. Bu anlamda üstad sınıfının üyelerinden de yardım isteyebilirsiniz. Eğer üstad sınıfının kimlerden olduğunu da soracak olursanız :D duyurular bölümünden bu bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Ben de öncelikle hoş geldiniz diyorum.

 

Yazının başında hemen beyan edeyim ki, maarif ve onun artık çamura saplanmış, bataklıklarda sürünen, paslanmış sistemine bir tenkid ve bir vaveyla kıvılcımı, beni aşağıdaki yazıyı yazmaya yöneltmiştir. Yani tamamen enfüsidir. Sizin şahsınızla alakası yoktur. Ödeviniz vesilesiyle gelip yardım istediğiniz mevzunun ehemmiyetine binaen, tefessüh etmiş olan eğitim-öğretim camiasına tevcih ettirilen bir kritiktir.

 

Bir ödevin muhtevasını teşekkül ettirebilmek için öncelikle verilen mevzuya dair geniş bir malumat toplamak, bunları sindirmek ve elde edilen özü şiir gibi edebiyatın hassas sahalarından olan bir dala ihata ettirerek geniş bir buud üzerinden ele almak gerekmektedir. Yıllık ödev dediğinize göre muhtemelen lise talebesisiniz. Liselerimizde verilen yıllık ödevler genellikle, bilgisayar jargonuyla tabir edecek olursak, kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlamakta. Talebenin kendi zihninden pek de bir şey katamadığı bu ödevlerde, zaten umumi olarak da maarifin fikir üretmekten çok, ezberlemek üzerine bina edilen sistemi ile de bunu yapmak mümkün olamayabiliyor, bir nevi formalite. ( Bu menfilikleri aşarak talebelerini fikri, zihni, ilmi yönden eğitebilen kurumları tenzih ederim )

 

Şimdi bir öğrenciye Üstadın bir şiirinin tahlili ödevi verilmişse, o öğrencinin öncelikle şair, yazar, mütefekkir hususiyetlerini taşıyan bir insan hakkında ve onun sanat anlayışı hakkında sathi de olsa malumata, birikime ihtiyacı vardır. Üstadın her şiirinde olduğu gibi Kaldırımlar şiirini yazmasında da temel müessir olan haleti ruhiyesini öğrenmek, iç dünyasına aşinalık kazanmak zaman isteyen bir iş olsa gerek. Öğrenci böyle bir ödevi aldığı vakit, ödevini teslim edeceği âna kadar araştırmalarını sürdürmeli, bilgisini artırmalı ve yazarın kendi eserlerinden okuyacağı mülahazalar eşliğinde tahlilini yapmalı.

 

Gene gelelim okullarımızın durumuna. Üstadın topyekûn her manada her cephesini şekillendiren hakikat okul sıralarında ve adı edebiyat olan derslerde muhataplara öğretilmediği gibi, onun bir şiirinin tahlilinin yapılmasına yönelik verilen ödev acaba öğrenciyi edebiyat, sanat, şiir, lisan gibi mefhumlar çerçevesinde bir terakkiye, inkişafa götürebilecek midir? Ödevin amacı bu değil midir? Sıralarda yıllarını harcayan insanlar mefhumlar adına ne öğrenebiliyor? At gözlüğüyle bakılan ve o gözlükle temaşa ettirilen bir fikir, sanat, aksiyon adamının şiirini tahlil etme ödevi, böyle bir sistemin çarkında sıkışıp kalmış talebe için gerçekten fikrini ve zihnini tenvir edici mahiyette mi olacak, yoksa bir sıkıntı, bir angarya mı olacak? Şiir tahlili yapmak için elzem olan cihazları siz maarif yetkilileri, talebelerinize enjekte ediyor musunuz? Sualleri çoğaltmak mümkün, ancak asıl mevzuya yani yardım isteğinize gelecek olursak; yazanel kardeşimizin dediği gibi sitenin muhtelif yerlerinde Kaldırımlar şiirine dair bir çok malumata ve üye yorumlarına ulaşabilirsiniz. İnşallah yazacağınız tahlilde size faydası dokunacaktır bunların. Üstad hakkında sormak istediğiniz ve merak ettiğiniz her türlü malumata da site ve üyeleri aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Umarım sizler yardımcı olursunuz arkadaşlar."

Bu cümlede 'yardımcı olmak' fiili bünyesinde 'bana bir zahmet şu şiirin tahlilini verebilirmisiniz?' sorusunun yer aldığı malum.Diğer site üyelerinin dediği gibi eğer gerçekten bir tahlil yapmak niyetinde olunsaydı,forum sayfalarında,bir dönem ödevi için fazlasıyla bilgi var zaten.Tabi iş bunları okuyup, harmanlayıp ortaya bir tahlil çıkartmakta .İşte bizden istenende bu.

Bu başlığı görünce birşey yazmadan geçemememin yegane sebebi; şu dönem ödevleriyle ilgili aklıma gelen birşeyi yazmak istemem.Yanlış hatırlamıyorsam hazırlık sınıfındaydım.Edebiyat hocamız her birimize bir Türk Klasiği verip, bu eserleri okuyup özet çıkartmamızı istemişti.Bunun üzerine kitapları almak için bir kaç arkadaşımızla kütüphaneye gitmiştik(tabi ben kitapları almak için gittiğimizi sanıyordum) ben oradaki kitaplara bakarken arkadaşlarımdan birisi tamam işimiz bitti gidebiliriz dedi.Şaşırdım kaldım tabi.Çünkü daha kitap falan bulmamıştık.Meğer zamanında o kitapların hepsi okunup "sadece bizlere yararlı olabilmek için" özet haline getirilmiş.Sonrada üstüne üstlük birde bu özetleri üşenmeyip kitaplaştırmışlar (ne gibi bir yararı olacağını düşündüyseler!!!) işte benim zeki arkadaşlarım meğer kütüphaneye kitapları almaya değil özet kitabını almaya gelmişler.

Tabi bardağa dolu tarafından bakmak istersek, eskiden en azından kütüphaneye yolu düşüyordu ödev araştıran herkesin.Şimdiyse artık google amca var.Kim bilir daha ne günler bekliyor bizleri....

Share this post


Link to post
Share on other sites

sayın üstadların hocaların hepinize teker teker cewaplarınız için teşekkür ederim. valla bu edebi konuşmalara hastayım. o güzel kelimeleri biraraya getirip birbirinden güzel cümleler kurduğunuz için hepinize teker teker teşekkür ederim. lise 4. sınıf öğrencisiyim. necip fazıl kısakürek in milliyetçi kişiliğini bilmeme binayen bu ödevi kendim seçtim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...