Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Selahaddin

Kadir Mısıroğlu

Recommended Posts

Bu zatı TV programında gördüm konuşması hoş ama bizimle olan muhabbetini öğrenmek için buraya, dostalarıma ağbeylerime başvurayım dedim. Üstad hakkında karalayıcı yazıları olduğunu okumuştum.

 

Bu zat hakkında internette yeterince bilgi bulunurdu ama sizden öğrenmek daha halis olur diye düşündüm...

 

şimdiden Allah(c.c.) razı olsun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Kadir Mısıroğlu’nun Üstad’ın eserleri, fikirleri ve şahsiyeti hakkında bazı tenkidleri mevcut. Üstad Necip Fazıl'a Dair isimli kitabından bir kaç tanesini ele alalım. :

 

*Yeniçeri, Vahdettin gibi kitapları sırf muhayyileye dayanmanın affedilmez hataları ile malâmaldir.

 

Öncelikli hata, eserlerin (Yeniçeri, Vahdettin gibi kitapları demekle Üstadın tarih sahasında verdiği eserlerden dem vuruyor) sırf muhayyileye dayandıklarının söylenmesi. Tarih gibi muazzam bir araştırma ve inceleme gayretinin elzem olduğu bir sahada sırf muhayyileye dayanarak en basitinden bir roman yazmak bile hayli zordur. Tarihî hüviyete sahip bir kitap uyduruk, kandırık bile olsa illaki bir birikimin, malumatın, araştırma ve okuma cehdinin potasında eritilmeye mecburdur. Üstadın sırf muhayyileye dayandığını söylemek büyük haksızlıktır. Kadir Mısıroğlu ayrıca Üstad hakkında şu kanaatlere varılmıştır:

 

* Okumayı sevmeyen, esasen buna ihtiyaç hissetmeyen..

 

* Din ve tarih üzerinde el yordamı ile dolaşan..

 

* Necip Fazıl’ın araştırma ve inceleme eksikliği..

 

* Araştırma sabrından mahrum olduğu için birçok kereler yanılmıştır.

 

Üstad tarihçi değildir, amacı tarihçi olmak değil, sanat ve tefekkür adamı olmaktır. Mısıroğlu Üstadın eserlerinde tarih sahasına dair bir hatasını gördüyse nerede nasıl bir hata olduğunu, doğrusunun ne olduğunu da açıklamalıydı ki tarihçi olmak sıfatının hakkını verebilsin.

 

Bir başka iddiaya geçelim:

 

* Kimseye bir şey öğretmek ve onu yetiştirmek için kılını bile kıpırdatmaz, içindeki canavarı tatmin için konuşacak ve yazacak, siz de bunlardan kendi kendinize ne öğrenirseniz öğrenecektiniz.

 

Üstadın cemiyet hamurkârlığı yapmak için yani öğretmek, yetiştirmek, yüzyıllardır başıboş bırakılan, dininden, kültüründen mahrum bırakılan bir milleti uyandırmak, içinde bulunduğu ahvali göstermek ve bataklıktan kurtarmak için çıkardığı dergileri, gazeteleri, Türkiye’nin dört bir tarafında verdiği konferansları, son nefesine kadar kaleme aldığı eserleri gerçeğine binaen, Mısıroğlu'nun bu ifadesini haklı görmek mümkün değildir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kadir Mısıroğlu'nun ''Necip Fazıl'a Dair'' adlı kitabından aktarıldığına göre, Necip Fazıl'dan şöyle bir cümle çıkmış:

'Kumar haramdır. At yarışında bahs-i müşterek oynamakta kumardır. Ancak haramı, haram kabul ederek işlemek sadece kumardır. Allah ise gaffururrahim'dir. Bu parayla ben Veli Efendi'ye gidip at yarışlarında bahs-i müşterek oynayacağım!..'

 

Bu sözlerle Üstad'ın aslında hileyi şerriye yaptığı mı ima edilmek isteniyor? Hayret ki, ne hayret!

Yine Kadir Mısıroğlu'nun aynı eserinde Necip Fazı'ın kumarhanede basılma hadisesini ise Üstad'ın kumar zaafından kaynaklandığı şeklinde veriyor. Ben burada yazara katılmıyorum zira Necip Fazıl'ın bu mevzuu hakkındaki yazıları ortada ve onlara inanmaktan başka bir şey düşünülemez. Ayrıca Necip Fazıl'ın genclik yıllarında kumar oynadı biliniyor ama, bu hadiseyi gelip de kumar zaafına bağlamak haberin çıktığı o an için belki mazur görülebilir, yine de ne olurasa olsun böylesi büyük insanlara her zaman tuzak kurulabileceği düşünülmeliydi. Yazarın kitabında hala, kumar baskını diye gazetelerde haberleştirilen hadiseyi kumar zaafına bağlaması anlaşılması güç bir mesele.

 

Yazar, kitabının bir çok yerinde Üstad'ın en yakınlarında bulunan ender şahsiyetlerinden biri olarak gösteriyor. Hatta Babıali eserinde kendisinden övgüyle bahsetmiş.

 

Kitaptan anladığım, Üstad Mısıroğlu'nu hep övmüş o ise Üstad'ın iyi yönünden çok ve kendince kötü yönünü göstermiş.

Bu kitabın Üstad hayattayken yazılmasını çok isterdim ve ayrıca bende bu meseleleri derinlemesine düşünmeyi de salık verdi bu kitap.

Dua ile...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kadir Mısıroğlu günümüzde yakın tarih hususunda en kıymetli eserleri neşretmiş bir müelliftir.Bu yolda kendisi Üstad gibi türlü çileler çekmiş,hapishanelere girmiş ve yurtdışına sürülmüştür.

Adı geçen eseri bende bir ara okumuştum.Fakat şu hususu da dikkate almak lazım gelir ki,herkesin eleştirilecek bir yanı mutlaka vardır.Kitapta herhangi bir iftira olduğu kanaatinde değilim.Mısıroğlu,üstadın edebi şahsiyyetini eleştirmiyor,kendi alanına giren tarihçi yönünü ve bu konudaki kitaplarını eleştiriyor.

 

Yeniçerilerin kaldırılmasına muhalif olduğundan üstadın bu eserini eleştiriyor.(Üstadın eserini eleştirmesinin sebebi kitabın sert dili ve yeniçerilere olan aşırı öfke vs vs)

Vahdeddin kitabında,üstadın yola çıkış tezinin yanlış olduğunu söylüyor.Ulu Hakan kitabının bir araştırma değil,sadece edebi bir eser olduğunu,çünkü kaynak,belge ve araştırma bilgilerinden yoksun olduğunu söylüyor...

Abdülhamit Han adlı tiyatro oynunu eleştiriyor,çünkü İslam da şahıs adlarıyla tiyatro yazılması yanlıştır diyor...

 

Burada ki maksadım sadece şunu belirtmektir.Kadir Mısıroğlu,Üstad'a düşman değil,sadece onu belli yönlerde mütenasip bir şekilde eleştiren bir tarihçidir ve Üstadın yakınıdır.

Eserin diğer bölümlerinde Üstad'a duyduğu derin ihtiramı görebilirsiniz.

BU ESER SADECE BELLİ KONULARDA ÜSTADI ELEŞTİRMİŞTİR,ASLA ÜSTAD DÜŞMANLIĞI YAPMAK VE ONU KARALAMAK MAKSADI GÜDMEZ...MÜELLİFİ İYİ TANIRSANIZ DEDİKLERİMDE BANA HAK VERECEKSİNİZ...

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Bende pek kadir mısıroğlunun samimi olduğunu düşünmüyorum kendisi bir konuşmasında demişti ki:Müslüman hissiyatından olan insan müslümanın kusuru olsa bile göremez meziyetini görür demişti ve Birşeye ondan razı olarak bakan kusur görmez.Kusur görmek kastı ile bakan da meziyet görmez.Bunu kendisi demişti bir televizyon programında.Demekki Kadir bey üstada ne olarak bakıyormuş?Yorum sizin...

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu konuya mesaj yazdığım demlerde, Kadir Mısıroğlu'nun sadece Üstad'a dair yazdığı kitabı okumuştum. Kendisi hakkında hiç bir fikrim, tarih sahasında sedrettiği tahlilleri, tenkidleri, mülahazaları, muhaseberine dair de hiç bir bilgim yoktu. Üstad'a dair yazdığı kitabı okuyunca kendisi hakkında tamamen menfi bir bakış açısı oluşmuştu bende. TvNet'te yapmış olduğu sohbetleri son 4-5 aydır dinliyorum (sohbet arşivine sitesinden ulaşmak da mümkün) ve dinledikçe kendisine karşı %100 menfi olan bakışım eriyor. Neden? Kendisi öncelikle aynen Üstad gibi, Müslüman Türk milletini mahv-u perişan eden, öz kimliğinden koparan, ruh kökünü kurutma gayesi güden inkılapları, icraatleri ve bunların faillerini hakikat ölçüsüne göre tahlil ve tenkid edebiliyor. Bunu yaparken de karşı cenahın kaleminden çıkmış olan kaynakları çok akıllıca kullanıyor. Mesela bir Rıza Nur'u, Falih Rıfkı Atay'ı, Şevket Süreyya Aydemir'i, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nu kaynak göstererek devrimbaz kodamanların faaliyetlerini direkt onların müşahedesi ile sunuyor ve karşı cenahın anlatılanlar karşısında, ‘sen yalan söylüyorsun, kaynağın nedir, o kaynak gericilerin kaynağıdır, biz onlara inanmayız’ tarzı itirazları tamamen bertaraf etmiş oluyor. Tabi şu önemli bir noktadır ki, şuurlu Müslümanlar’ın gayri İslami her noktayı tenkid etmelerine karşılık, bu tür gayri İslami meseleleri büyük bir zevkle, şevkle, çağdaşlık olarak görüp anlatan bir güruh yazarımız var. Gayri İslamilik noktasından bu güruha dahil olduğu halde yapılan cinayetlerin, şecaatlerin, hıyanetlerin karşısında nutku tutulan ve hadiseleri anlatırken övmek yerine tenkid eden kalemler de yok değil (başta Rıza Nur)

 

Kadir Mısıroğlu'nun tarihçilik sahasında yer aldığı önemli basamağı işaret etmeden geçemeyeceğim, tarih sahasındaki tahlillerinden mürekkep sohbetlerini dinlemeye değer buluyorum. En son sohbetinde işlediği konu olan Osmanlıcanın kaldırılıp Latin alfabesine geçişimizin sebep olduğu inkırazlara dair anlattıkları bir hayli güzel, faydalı. Kendisinin İslam davasına hizmet hususundaki samimiyetinden doğrusu bir şüphe duymuyorum.

 

Ek olarak şunu söylemeliyim ki, Mısıroğlu'nun, Üstad hakkında yaptığı tenkidlerin bir kısmının doğru olabileceğini düşünmeye başladım. Mısıroğlu, o tenkidlerde tamamen haksız değilmiş diye düşünüyorum tarih araştırmalarımdan sonra. Tarih çok hassas bir saha olduğundan, Üstadın tarih hususunda değindiği meseleleri arşiv ışığında araştırma yapan tarihçilerin kitaplarından da okumak lazım. Padişahların içki içmesi, bazı padişahların değerlendirilmesi harem, padişah eşleri ve anneleri, kardeş katli gibi meseleleri anlatırken Üstad'ın bazı hatalı kaynakları almış olabileceğini düşünüyorum. Bu meselelerin başka tarih kitaplarıyla birlikte mukayeseli olarak okunması daha iyi olacaktır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben de son zamanlarda baya bir Kadir Mısıroğlu okuması yaptım."Üstad Necip Fazıl'a Dair" isimli eserini uzun zaman önce okumuştum.Bende de bir infial uyandırmıştı.Ama diğer kitaplarını okuyunca kasıtlı bir durumunsöz konusu olmadığını söyleyebiliriz.

 

İslamcı gençliğe okumasını tavsiye ettiği eserler arasında Üstad'ın "İdeolocya Örgüsü" de var.Yani söz konusu kitab harici hiçbir kitapta Üstad aleyhine bir cümlesine rastlamadım.

 

Şöyle bir sözü vardır Eric Hoffer'ın;

"Fikir adamlarının uyumlu bir şekilde beraber çalıştıkları nadir görülür..."

 

Yanılmıyorsam Cemil Meriç de Üstad hakkında menfi sözler söylemişti.

 

Kadir Mısıroğlu'nun da beğenilmeyen yönleri olabilir ama o davudi sesiyle ekranları titretirken söylediği gibi; Anti-kemalist, sapına kadar şeriatçi, hakiki bir Osmanlı münevveri...Büyük Doğucular olarak O'ndan öğreneceğimiz çok şey var.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.youtube.com/watch?v=LM1T2rzccBs&feature=related

 

 

Arkadaşlar yarım saattir izliyorum. Ya oturduğum yerde zıp zıp zıplıyorum resmen adama bak. Tıpçıymış, akıl ve senede dair delillermiş. Efendimiz vefat ettiklerinde geride vekil bırakmamışmış. Mısıroğlu hocam nasıl da sabrediyor ama. Adamın böyle sakin durup yılan gibi fıslaması yok mu? Az konuşur ama öz konuşurmuş beyfendi. Ay suratına bir tane Osmanlı şamarı indirmek vardı. Rica ederim vakit ayırınız. Bayağı istifade edilecektir eminim.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah razı olsun. Gerçekten kesinlikle izlenmesi gereken harika bir video bu. Tarih'in, Osmanlı'nın yanlış bilinen doğrularının aydınlanmasında kilometre taşı mesabesinde bir tartışma programı olmuş.

 

Prof. doktorun dediği, "Osmanlı'nın kanlı tarihi!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Videoyu çok beğendim valla sonuna kadar izlemek istiyordum ancak kardeşimin "ablaaaaaaaaa"nidaları üzerine 35 dakikasını izleyemedim.Şahane bir video.paylaşım hoş olmuş..şiddetle sonuna kadar izleyelim..

 

Aslında sonuna kadar izlenmeye sabredilecek bir adam değil karşıdaki tıp okumuş olan şahsiyet.Hocamıza söz vermedi hiç saygısız.Çoluk çocuk yalan yanlış şeyler izledi,öğrendi o adam yüzünden.Ama sayın Cevizoğlu'nu da taktir ettim.Ortayı bu adama rağmen iyi buldu.Hocamızı ayakta alkışlıyorum...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Birde bu adamın saydığı olaylar gibi Atatürk döneminde yapılmış binlerce şey sayabilirim.Adam sormaz mı sana "Madem öyle neden o zaman Menderes'i Şehid ettiniz?"Ya da Dersim olaylarında ne oldu?Vakti zamanında Bediuzzaman'ı ona hizmet edenleri, neden alıp hapse tıktınız,zehirlediniz?Türkiye sağcı solcu bir sürü gencini neden yitirdi?Demek ki bir şeyler sadece Osmanlı'da olmamış.Olması gereken neyse yapılmış.Tarih tekerrürden ibarettir.Tekrarladı buyurunuz Menderes, buyurunuz Yazıcıoğlu, buyurunuz sağ sol çatışması.Yaşadık gördük yaşamaya devam ediyoruz.

 

ALLAH sizin şerrinizden halas eylesin.Geçmişini hiçe sayan adam adam olur mu?Günahıyla sevabıyla bu millet senin milletin. Gavur Müslümana yapmaz Müslümanın kendine yaptığını.Geçmişinden utanan adam olur mu?Geçmişini bilmeyen ne kadar mürekkep yalasa da adam olmaz.Hele ki böyle reziller o mürekkebin damacanasına düşse gene adam olmaz gene adam olmaz.

 

Lakin adın ne reşit,kendin söyle kendin işit.Tavşan dağa küsmüş ne fayda?İmam bildiğini okumaya devam ediyor belli ki...

 

BEN HATASIYLA DA DOĞRUSUYLA DA OSMANLIYIM!..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kadir Mısıroğlunun şiddetle takip edilmesi gerekir.

Atatürk ve gerçeği hakkında kimsenin söyleyemeyeceği anektotları cesurca söyleyebilmektedir.

Gündeme,tarihe ve siyasete dair yorumları dikkat ve rikkatle takip edilmelidir.

Dini konularda gerekenleri şeriat çerçevesinde söylemeye çalışmaktadır.

Üslubu kimi zaman ters gelebilir.Örneğin ben H.z Osmanın idarecilik yönünü eleştirdiğini gördüm.Ne olursa olsun Sahabeleri hele hele Zinnureyn olan bir halifeyi eleştirmesi islami edebe yakışmasa gerek.

İşin özeti doğrusu ve yanlışıyla Müslüman Türklerin haYkıran sesidir.Allah ömrüne ömür katsın,selamet versin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamın Aleyküm, bu ilk mesajım olacak. Bu husus hakkında merakımı gidermek için, sizlerin bilgisine başvurmaktan başka çare bulamadığımdan, bu vesile ile aranıza katılmış oldum.

 

Üstad'ın meşhur 'Kumarhane Baskını' komplosuyla ilgili yazdıklarına rağmen, Kadir Mısıroğlu'nun bu komployu Necip Fazıl'ın kumar bağımlılığına yorması sizce makul mudur? Mesela bir arkadaşımız yazmış, fakat yanıt alamamış;

 

 


Kumar haramdır. At yarışında bahs-i müşterek oynamakta kumardır. Ancak haramı, haram kabul ederek işlemek sadece kumardır. Allah ise Gaffururrahim’dir. Bu parayla ben Veli Efendi’ye gidip at yarışlarında bahs-i müşterek oynayacağım!

 

 

 

 

Şayet Üstad'ın ağzından böyle bir söz çıktı ise, bu ne zaman olmuştur? Bu söz biraz havada kalmıyor mu? Kadir Mısıroğlu'nun kaynağı nedir; Üstad'ın ağzından anlattığı bir hükme varmak dururken, Kadir Mısıroğlu'nun bu sözlerinin manası nedir?

 

Ben bu olayı çözemedim, aydınlatırsanız sevinirim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mesela makul değil tabii ki gayet basit. Sayın Mısıroğlu hata etmiştir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kısakürek babalarımızın ve dedelerimizin üstadıydı mısıroğlu da bizim kimsenin haddine değil burda mısıroğluna laf söylemek her ikiside baş tacıdır kıymetlidir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamun Aleyküm!

 

Arkadaşlar kendimize baktığımız zaman kusursuzluk göremiyorsak, Necip Fazıl, Kadir Mısıroğlu gibi kişilerde de kusursuzluk göremeyiz. Necip Fazıl'ı da KAdir Mısıroğlu'nu da sevebilirsiniz. Ama bu adamları birbirini kırıyormuş gibi göstermenin lüzumu yok. Necip Fazıl'ın Yeniçeri eserinde hatalar olduğunu ben de sık sık başka kişilerden duydum. Diğer eserlerinde de hatalar olabilir. Ayrıca, araştırma ve inceleme konusunda eksik olabilir. Çünkü İslam ile şereflendikten sonra kendisini bu yola adamış ve bu yolda bildiğiniz üzere meşgul olmuştur. Batı'yı tanımış ve yaşamış biri olarak da önümüze Müslüman gözüyle sermiştir. Ama öyle bir sermiştir ki düşünceleri özgün ve sivri bir şekilde kelimelerinden fışkırmıştır. İnsanlara "Demek Batı buymuş" dedirtebilmiş... Bugün Kadir Mısıroğlu ise ders kitaplarından tarihi çıkartıp yeniden öğretmeye çalışıyor. Üslubu Necip Fazıl kadar ağır ama dillerinde yeni bir neslin özleminin olduğunu görebilirsiniz. Eleştiride bulunurken önce şunu sormak lazım: Ben ne yaptım?

 

Bu meselelerin araştırılması ya da araştırılmamasını eleştirmiyorum. Olayları Necip Fazıl böyle olsaydı bunu yaparmıydı ya da Kadir Mısıroğlu şöyle olsaydı bunu yapar mıydı diyerek birinden birini seçmek zorunda değilsiniz. Bu insanlar sadece kul, Allah'a kul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Her cumartesi uskudar dogancılar parkınin orada sebil yayinevinde sojhbeti oluyor. Cok nezih bir mekan muhakkak ugrayın dostlar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 yılı aşmış neredeyse enson fikir beyan edileli......

tartışma başlatacak asla değilim..!

fakat benim karın ağrım yeni...!

üstadı tenkit ettiğini biliyordum , eyvallah.. olabilir.. kusursuz olacak değil tabi , ancak bu derece bööğğ oldugunu bilmiyordum ... yakın zamanda izledimde harbiden midem bulandı.....zıtlandım....

25 sene yanında kaldım.............

................

.................

vay anasınıbe nebiçim bi necip fazılmış bu ya! herif bikere münafık! su durumda ....

hiç tanımayan üstada söver , mısırlıoğlunu dinlese ! kötü niyetli olmadığı kanaatindeyim ama üstadı sevmediğini biliyorum artık.

müslümanın ayıbı çıkarılmaz............

ölünün arkasından böyle konusulmaz .......ne yani sanki biri üstada peygambermi dedi, mehdimi dedi... kim ne dedide bu derece anlattın kadir bey amca... sen orda anlattında kaç kişinin kalbi bozuldu acaba üstada karşı varmı bundan haberin.... nası olcak

 

seven sevdiğinin eksikliğini alenen BUKADAR İFŞA EDEMEZ.....bunu anlatmaya çalışıyorum

 

Rabbim herkesi yarın ahirette sevdikleriyle beraber haşr etsin..

(bu konuyla alakalı yorumlara açık değilim. fikrimi ve düne kadar o saygı duyduğum, takdir ettiğim kadir beyamcanın bende bıraktığı intibayı paylaştım dostlarımla )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...