Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Vakıf Ahmet

Başörtüsüyle Kendimi Daha Özgür Hissettim

Recommended Posts

Amerikalı feminist yazar Naomi Wolf'dan ses getirecek bir makale, Wolf, “Die Welt” gazetesinde yayınlanan makalesinde‚ başörtüsünü ve ‘müslüman kadını’ değerlendirdi.

 

Pazartesi, 13 Ekim 2008 00:42

 

 

Emine K. Arslaner / TIMETURK / Almanya

 

Amerikalı feminist yazar Naomi Wolf'tan çok konuşulacak bir makale. Wolf, Alman "Die Welt" gazetesinden yayımlanan makalesinde başörtüsünü ve 'müslüman kadını' konu edindi.

 

Başörtüsünün Batı’da, kadınlar üzerinde kurulan tahakkümün bir işareti olarak algılandığını ifade eden yazar, bunun yanlış olduğunu, bilakis başörtüsünün bir cazibe aracı olduğunu iddia etti. İslam ülkelerine yaptığı yolculuklarda edindiği izlenimleri nakleden Wolf, çarpıcı mesajlarla dolu yazısında, “Fas’da Şalvar giydim ve başörtüsü taktım. Çarşıda göğüslerimin biçimini göstermeyen, bacaklarımın formunu belli etmeyen kıyafetler içinde ve saçlarım omuzlarımda dalgalanmadan dolaşırken, o güne kadar hiç tanımadığım, huzurlu ve dingin bir duygu kapladı içimi. Kendimi gerçekten özgür hissediyordum“ dedi.

 

Müslümanlar cinselliklerini sokakta yaşamıyorlar

 

İslam ülkelerine yaptığı bu yolculuklarda hep müslüman kadınlarla birlikte olduğunu belirttiği yazısında, müslüman kadınların hiç de sanıldıkları gibi sinik ve köle ruhlu olmadıklarını dile getiren Amerikalı yazar; “Müslüman kadınlar şehvete yabancı değiller ama, cinsel hayatlarını banallığa dökmüyorlar ve her fırsatta, en yıpratıcı şekilde teşhir etmiyorlar” dedi.

 

Batılı erkekler epidemi hastası ve libidoları düşük

 

Naomi Wolf, yazısında Batı’nın müslüman kadınlarla ilgili önyargılı yaklaşımını da şiddetle yerdi. “Avrupa’da; her sokak başında, köşesinde bucağında pornografi ve cinsel tahrik içerikli resimlerle büyüyen genç delikanlılar arasında epidemi hızla ilerliyor ve bu gençler arasında libido düşüklüklerine rastlanıyor” diyen feminist yazar, geleneklerine bağlı kültürlerde cinsel gücün doğasına çok daha uygun şekilde korunduğunu öne sürdü.

 

Naomi Wolf kimdir?

 

1962 doğumlu Amerikalı feminist yazar; US-Demokrasi Birliği ve Amerikan Barış Hareketi’nin kurucularından ve üçüncü dalga feminist hareketin öncülerindendir. 1991 yılında yayınlanan “The Beauty Myth” adlı kitabı uzun süre çok satanlar listesinden düşmedi. Kadınların moda ve güzellik endüstrileri tarafından nasıl sömürüldüğünü analiz eden bu kapsamlı çalışması 90’ların en önemli feminist yayınlarından biri olarak kabul edilir. 1993 yılında “Fire With Fire”, 1997’de ergenlik ve kadın cinselliği üzerine “Promiscuities”, 2001’de ise “Misconception” adlı kitapları yayınlandı. 1996'da Clinton'ın, 2000’de ise Al Gore'un seçim kampanyalarında kadın seçmenlere ulaşmak üzere çalışmalar yapmış ve Camilla Paglia tarafından “yuppie feminist” olarak tanımlanmıştır. 2005 yılında "The tree house: eccentric wisdom from my father on how to live, love, and see" adlı çalışmasını yayınlayan Wolf, orta yaş krizini yaratıcılığa dönüştürme yöntemlerinden bahsederken, daha önce “The Beauty Myth” ile kendisini destekleyen feministler tarafından karşı çıktığı ataerkil yapıyı kabullenmiş olmakla tenkit edilmiştir. Naomi Wolf, kısa süre önce yayınlanan “Give me Liberty: How to Become an American Revolutionary” isimli enteresan çalışmasıyla da yine adından söz ettirmeyi başarmıştır.

 

 

Alman medyasında uzun süre konuşulan ve özellikle feminist çevrelerden yoğun tepkiler alan bu ilginç yazıyı sizler için Türkçeye çevirdik.

........

Kaynak: http://www.timeturk.com/Basortuluyken-kend...875-haberi.html

Yazarın Makalesinin Tamamı: http://www.timeturk.com/Alimli-bir-aksesua...870-haberi.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...