Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
mzbayrak

Üstadımızın İçtiği Sigara Markaları Hangileri ?

Recommended Posts

Dava Arkadaslarim yanlis hatirlamiyorsam birisi bafra digerlerini bilen varsa siralarsa sevinirim ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vala bende pek bilmiyorum, Üstad zamanında yabancı sigara yasakmış.Hep türk sigaraları varmış.Babam anlatır Özal serbestleştirmiş.Babam gemiciyken koliyle yabancı sigara alırlar burda Gizlice satarlarmış.Bikaç sigar varmış işte Birinci Bafra falan.Bende merak ettim şimdi :) Nefrazdeye cevabımsa biz buarada Alkolden vs.den konuşmuyoruz bilgi alışverişi yapıyoruz iyi deseniz tamadı ama hayr demeniz bizi üzdü şer miki bu?Şer Alkol Uyuşturucu gibi şeylerdir.

Share this post


Link to post
Share on other sites
biz buarada Alkolden vs.den konuşmuyoruz bilgi alışverişi yapıyoruz iyi deseniz tamadı ama hayr demeniz bizi üzdü şer miki bu?Şer Alkol Uyuşturucu gibi şeylerdir.

 

Aslında söylenecek o kadar çok şey var ki... Ama bu lafınızın üzerine nutkum tutuldu, yazmaya elim varmıyor boşa gidecek diye. Zira şu yukarıdaki satırlardaki mantıkla işleyen bir akla karşı ne desem aynı razyonalizasyonla telef edilecek.

 

Neyse onu bunu bırakalım da, ben asıl üstad boxer giyer miydi onu çok merak ediyorum. Acaba bu bilgiye nerden ulaşabilirim? (Dikkat ağır ironi içerir)

Share this post


Link to post
Share on other sites

sigarayla ilgili olarak: ben ki sigaranın haram olmadığını düşünenlerdenim, ama sigara içmeyen biri olarak sigarayı şer olarak tanımlarken (aslında tam olarak öyle dememiştim ama şimdi diyorum), sigaranın tüm o hayat tüketici tesirini bir kenara bırakarak "hayır o şer değil" şeklinde bir argümanla karşılaşabiliyorum.

 

Sigara şerdir. Sırf birilerini bu şekilde konuşmaya sevk ettiği için bile şerdir. Dumanından da nefret ederim ayrıca, beni hasta eder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ithamınızla ilgili olarak da: ben biliyordum yazdığımın boşa gideceğini. Acaba 20 puntoyla yazsaydım o "dikkat ağır ironi içerir" yazısını, yine aynı tepkiyi verir miydiniz?

 

Ben bu tartışmayı terkediyorum. Sizin gibi biriyle aşık atamam. Siz ki üstadın fikirlerini, davasını son zerresine kadar idrak etmiş birisiniz. Bu konuda o kadar ileridesiniz ki üstadı, içtiği sigaranın markasına kadar iyi tanımışsınız. Ben ne yazık ki henüz daha fikirlerini kayda değer derecede idrak edebilmiş ya da aksiyona dökebilmiş değilim. Siz benden fersah fersah ilerdesiniz. Artık bu başlık altında size cevap atmaya ne lisanım, ne de ahlak takometreniz müsade etmez.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sigara şerdir. Sırf birilerini bu şekilde konuşmaya sevk ettiği için bile şerdir. Dumanından da nefret ederim ayrıca, beni hasta eder ....arkadas seni serre yonelttiysem sende bu serden cok eminsen vebali de benim usdume hakkini helal et ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kültür ve bir insanı tanımakla, magazine girmenin farkını kavrayabilmek lazım. Fuzuli bir sual bence. Yani tamam Üstad'ın sigara içtiğini bilmek hoştur fakat sigara satıcısı filan değilseniz markasını sormak da biraz magazin kaçıyor. 'Şer' yorumuna da katılmıyorum, sigara meselesi bayacak kadar tartışıldığı ve artık tahammül edilemeyerek yasaklandığı için tekrardan bu mevzuun içine girmekten imtina ediyorum. Ha vesilesi gelir, Üstad'ı tanıyan birisi yazar markasını, o da bir bilgi olur da bunun peşinden koşmak, bence vaktimizi ve merakımızı telef ettiğimizin resmidir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bir arkadaş bir anısını anlatmıştı bana. O'nun ağzından anlatıyorum.

 

Yurttayım. Camel marka sigara içiyordum 1 aylığına filan. İnternet cafe nin önünde sıra beklerken biri dedi Camel Alparslan Türkeş'in içtiği sigara markasıdır. Dedim yanlış biliyorsun Deniz Gezmiş bunu içerdi.

 

"Vay kardeşim" diyerek bana sarıldı büyük Bozkurt. Ben içimden kıs kıs gülerken sıramın geldiğini gördüm. Sonra görüşmek üzere ayrıldım yeni kardeşimden :D

 

Not: Kendisi koyu bir sol görüşlüdür.

 

 

İşte sigara markaları böyle garip olaylarda yaşatabiliyormuş :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bakın burada Şer ve Hayr kavramlarının diniliğini tartışıyoruz, ha tabiî diyorsanız Şerdir muhakkak ama bu kavramla tabiî değil şer'î olarak kullanılır.Şer'î olarak bir şeyin Şer olması için neler mevcut olması gerektiğini biliyorsunuzdur.Alimlerin görüşü tabiî mekruhdur, şer'î değildir, şeklindedir, yani Şeriatimiz ile ilgili değil Tabiatimizle ilgili.Sizin yaptığınız fetva vermeğe girer, ya'ni şer'î mevzularda hükum çıkarmağa.Şer'î mevzularda görüş değil hüküm vardır, şuan arkasından koşulan bazı Cemaat liderleri dahî bir ehl-i sünnet müftîsi kadar bile ilimli değildir.Bakalım şer'î hükümler ehl-i sünnete göre nasıl verilir:

Mutlak Müctehid----Mezheb İmamına denir.

Mezheb içi Müctehid----Mensûb olduğu mezheb içinde ictihad etme yetkisine sahibdir.Hanefi mezhebinde ilk sırada İmâmeyn(Rahmetullahi Teala Aleyhimâ) gelir.Ayrıyetten bazı alimlerde mezheb içi müctehidlik seviyesine ermiştir.İmam-ı Rabbani Kuddise Sirruh Hanefî mezhebinde, şu garibin biricik sevdiklerinden İmâm-ı Gazali Kuddise Sirruh Şâfiî mezhebinde, Muhyiddîn-i Arabi Kuddise Sirruh Malîkî mezhebinde gibi...

Mukallid âlim:Mensûb olduğu mezhebin mutlak müctehidinin ve Mezheb içi Müctehidlerinin ictihadlarını toplayıp derleyip halka bildiren alim.İnanmıyacaksınız ama o bir kitabı ciltlerle olan İbn-i Abidin Rahmetullahi Teala Aleyh hazretleri Mukallid alimdir.

Müftî: o şehirdeki şerî meseleleri Mukallid alimlerin kitaplarındaki ictihad rivayetlerine göre halleden alim.

Kâdî:Adlî şer'î meseleleri yine mensub olduğu ve o yörenin mensub oldugu mezhebine göre halleden zat.

Fâkîh:Sâir bir fıkıh alimi.(Bir zatın dediğine göre şuan bir fâkîh dahi Türkiyede yok.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sigaraya verilen para:İsraf(Denizde bile abdest alırken fazla su harcamak israf iken buna karşı çıkmak manasız.)

 

İsraf: Haram.

 

bu açıdan düşünelim, doğrudan olmasa bile dolaylı yoldan haramdır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yoo, eğer adamın parası varsa ve sigaraya yatırdığı para sebebiyle çoluğunun çocuğunun rızkını çalmıyorsa, israf olduğundan bahsedilemez. Davulun sesinin uzaktan hoş gelişi malum, içmeyene lüks gibi görünür, öyle olduğunu kabul etsek bile çikolata yemek de bir lükstür. Ona haram demeye yanaşmazsınız, öyle değil mi? Ha adam sigaraya para yatırdığı için belini doğrultmaya kuvvet yetiremiyordur, evine ekmek götüremiyor, borcunu ödeyemiyordur, o zaman israfın kralı olur evet. 'O haram, bu haram' diye genelleye genelleye konuşurken biraz daha dikkat edelim. Bu arada dolaylı olarak haram da enteresan bi tabir olmuş :) He sigarayı da hiç sevmem, yanımda biri içse dokunuyor bana zaten. Çok narin, çok nazik bir bünyem vardır söylemesi ayıp.

 

olay yine 'haramdı-değildi'ye dönmeye başlıyor, yönetici arkadaşları iş başına davet ediyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben fıkhi mevzuları mezheb alimlerinden kaynak göstermeden konuşmam, bu tartışmanın bitmesini rica ediyorum, çünkü sigara risalesi bilmemne gibi daha fakih bile olamamış(bir mezhebin içinde) kişilerin İCTİHAD(!) lerini buraya koyacaklar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...