Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Toti-i Zari

Şehit Bayram Ali Öztürk Rha. Kimdir ?

Recommended Posts

Aşık Kuloğlan'ın Notu:Youtube'da Niyazi-i Mısri Azizimizin Kuddise Sirruh Derman Arardım derdime şiirinin müziksiz İlâhîsini ararken onu hem söyleyen hemde geniş tasavvufî bilgisiyle bir arının polenlerini toplaması gibi bir bal misali şerh eden Bayram Hoca'yla tanıştım.Resmen o güzel sesine o içinde olduğunu sadece ve sadece sesinden anladığım Allah-u Teala'ya ve Ariflere olan aşkına âşık oldum.Ne yazıkki öğrendiğimce geçen sene Camiide şehid edilen hoca bu zât imiş, çok ama çok üzüldüm böyle büyük bir tasavvuf insânını kaybetmek yerin üstünde hem insân bedenli olup aynı zamanda insân olanları ve bu nadîde yurdu ağlatmıştır.Allah-u Teala rahmet eylesin, tamda Mürşidimi buldum demiştim :)

 

 

 

 

 

Şehit Bayram Ali Öztürk Rha. Kimdir ?

 

 

 

Fatih'te İsmailağa Camii'nin Alimlerinden emekli imam Şehit Bayram Ali Öztürk, 1952'de Trabzon'nun Of İlçesi'nde doğdu. Çocukluğu Adapazarı'nda geçen Öztürk, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

 

 

 

 

 

 

Şehit Bayram Ali Öztürk, 1952'de Trabzon'nun Of İlçesi'nde doğdu. Çocukluğu Adapazarı'nda geçen Bayram Hoca, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Farsça, Arapça, Osmanlıca, İngilizce ve Fransızca bilen Bayram Hoca, hukuk eğitimi de aldı. Büyük İslam alimlerinden İmam Rabbani'nin mektuplarından oluşan 'Mektubat-ı Rabbani' kitabını ezbere bilen ve her pazar sabahı İsmailağa Camii'nde sohbet veren Şehit Bayram Ali Öztürk'ün bir oğlu, iki de kızı bulunuyor.

 

Bayram Hoca, muhakkik, muttaki bir ilim adamıydı. “Büyük hocalardan” ders okumuştu. Yıllarca Mahmud EfendiHz. Sadreddin Yüksel, Halil Günenç ve Mehmet Savaş gibi kudema bezmine ahirde gelen allamelerin ilim halkalarında bulunmuştu.

 

Bayram Hoca’nın ibare ve ifade vukûfiyeti ilim ehli tarafından takdirle karşılanırdı. “Kem aletle kemâlât olmayacağını” bilenler, Onda ders okumayı Allah Teala’nın bir ihsanı olarak telakki ederlerdi.

 

Muhterem Mahmut Efendi Hz.öğrencileri arasında Ona ayrı bir alaka gösterirdi. Yıllarca ders olarak okuttuğu İmam-ı Rabbani Hazretleri’nin “Mektubat”ını okuyup, şerhetme görevini Ona vermişti. Sultan Selim Camii’nde Pazar sabahları, namazdan sonra akdedilen sohbet programının bir bölümünde gür sesi ve geniş müktesebatıyla yıllarca mektupları tercüme ve şerh etti. Bir ara haftanın her günü sabah namazlarından sonra İsmailağa Camii’nde de “Mektubat” dersleri vermişti.

 

Bayram Hoca, İmam-ı Rabbani Hazretleri’nden bahsederken kendisini, Onun adını ağzına almaya layık görmez, ismini telaffuz etme yerine “Sultan” kelimesini kullanırdı. Mektubat derslerinde zamanla o derece uzmanlaştı ki bir çok hocanın okumaya dahi cesaret edemediği mektupları kürsüde şerhetti. Bu yönü “Mektubatçı Bayram Hoca” diye tanımasına yol açtı.

 

Bayram Hoca “Mektubat” dışındaki kitapları okutma noktasında da “müşarun bi’l-benan/parmakla gösterilen” bir ilim adamıydı. Zira İstanbul medreselerinde takip edilen klasik eserlerin yanı sıra doğu-batı medreselerinde okutulan bir çok kitabıda okutmaktaydı. Yıllar önce Arapça kitap satan bir dükkanda karşılaştığım bir öğrencisine “hocanız akaitte ne okutuyor?” diye sorduğumda talebesi şöyle demişti: “Said Ramazan el-Buti’nin Kübra’l-yakîniyyâti’l-kevniyye’sini henüz bitirdik, nasip olursa Seyyid Şerif Cürcani’nin Şerhu’l-Mevakıf’ine başlayacağız.” Ne oldu, başladılar mı, başladılarsa ne kadar devam ettiler bilemiyorum. Fakat bildiğim bir şey var ki o da bu devirde Şerhu’l-Mevakıf gibi kitapları okutabilecek hocaların sayısının iki elin parmaklarını geçmeyeceğidir.

 

Bayram Hoca etraflı bir literatür bilgisine de sahipti. O, neyi, nerede bulabileceklerini araştıran hoca ve öğrencilerin müracaat kaynağıydı. Ömrünü kitaplara vakfeden muasır bir İsmail Saib Sencer’di. Devlet kütüphanelerinin bir çoğundan daha büyük bir kütüphaneye sahipti. Buna rağmen durmaz, sık sık Sultanahmet’teki İrşad Kitapevi’ni ziyaret ederdi. Kitapevinde Onunla birkaç defa karşılaşmıştım. Yeni gelen kitaplara iştiyakla bakar, ilgisini çekenleri bir tarafa ayırırdı. Orada bulunan diğer kitap taliplileri, eserlerle alakalı istifsari sorular sorduklarında sözü alır, kitabın muhtevasından, tab’ eden yayınevlerine kadar ayrıntılı bilgiler verirdi.

 

Bayram Hoca iyi bir vaiz olmasının yanı sıra tahkik ehli bir ilim adamıydı. Seçiciydi; her bulduğu kitabı okutmaz, her gördüğü meseleyi anlatmazdı. Bu yüzden muhatapları sözlerini senet gibi güvenilir kabul ederdi. Söylenmesi gereken hakikatleri anlatmaktan da çekinmezdi. Bu yüzden son yılları hayli sıkıntılı geçmişti. Takdir belgeleriyle onurlandırılması gerekirken cami cami sürüldü.

 

Bir gün Fatih’te ikibinden fazla kişinin hazır bulunduğu bir camide teravih öncesinde vaaz ediyordu. O geceki konuşmasında Osmanlı Devleti’nden bahsediyor, Çanakkale başta olmak üzere diğer cephelerde tahakkuk eden Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve selem)in manevi yardımlarını anlatıyordu. Konuşurken ifadeler boğazında düğümleniyor, belli bir süre sonra kendini toparlayıp gür sesiyle “Cemaat! Bu topraklara sahip çıkın!” ifadesini tekrar ediyordu.

 

Ulemanın kıt olduğu nasibsiz bir asırda yaşadığından omuzlarında büyük sorumluluk taşımaktaydı. Eşine az rastlanır bir ilim ve gönül eriydi. Büyük adamdı. Dünyaya “elveda” derken de büyük adamlar gibi gitti.

 

Kitapseverler, müşkili olan öğrenciler, vaazlarını takip eden cemaat Bayram Hoca’yı unutamayacak. Daha şimdiden özlediklerini söylüyorlar. “Sultan buyuruyor ki” deyişini, kürsüdeki celalli sesini, müeddep duruşunu, en zor metinleri rahat bir şekilde çözüşünü, siyonizme kafa tutuşunu ve istikametini özleyecekler…

 

Bayram Hoca etraflı bir literatür bilgisine de sahipti. O, neyi, nerede bulabileceklerini araştıran hoca ve öğrencilerin müracaat kaynağıydı. Ömrünü kitaplara vakfeden muasır bir İsmail Saib Sencer’di. Devlet kütüphanelerinin bir çoğundan daha büyük bir kütüphaneye sahipti. Buna rağmen durmaz, sık sık Sultanahmet’teki İrşad Kitapevi’ni ziyaret ederdi.

İlim Hayinesiydi,son derece mütevazi bir kişiliği vardı.

 

Onun yokluğu bizler için büyük kayıp, zira onun gibi korkusuzca, göğsünü gere gere şeriat, hakikat diye haykıran osmanlı aşığı nadir bulunur.

 

 

 

Ona,Sohbetlerine, bize verdiği öğütlere sahip çıkalım...

Allah(c.c ) bizi onun Şefaatine nail eylesin.(amin )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bayram Hocama bu fakirden(Aşık Kuloğlan) acizane:

 

Ah onun sesinde duydum Yûnusu

Ah onun sesinde duydum öz-hâsı

Vardı o sesinde Mısrî havası

Gönlüme dert oldun Şâh Bayram Hocam

 

Keşke göreydim ben seni bir kez Pîr!

Gönlüme üşüştü Şeytân her yer kir!

Kazınmıyor elle aynadaki sir

Gönlüme Dert oldun Şâh Bayram Hocam

 

Anahtarıymışsın Erler yolunun

Habercisiymişsin irfân yelinin

Benzeriymiş dilin Râsul(Aleyhisselâm) elinin

Gönlüme Dert oldun Şâh Bayram Hocam

 

Görmeden sevdâna düştüm ey Sultan!

Senin için kurban olaydı bu cân

Gönlünü kan etti Aşık Kuloğlan

Gönlüme Dert oldun Şâh Bayram Hocam

 

:) :) :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Derman arardım derdıme;

derdim bana derman imiş...diye kürsülerde gürleyen canım hocam...

 

o bir ALLAH CC dostu,o bir peygamber aşığı, o bir mihrap şehidi,o yeri doldurulamaz bir insan,o bir ayaklı kütüphane,o bir....

 

bıtmez onun bir lerı bıtmez kardeş..mevlaya aşkı görmek ısteyen,peygamber sevdasını içinde hıssetmek isteyen,hakka hızmeti en büyük gaye edınenı görmek ısteyen ona baksın...

 

ümmeti manevi değerleriyle buluşturmak ve bırlık sağlamak görevını kendıne hızmet bılenlerı istemez bazı derin güçler...hocamda onlardan bı tanesıydı...onu şehit ettırenler cehennem çukurunda yerını mühürlerken o mevlasının ikramıyla ikramlanmakla meşguldu zaten...hz ömer misali mıhrap şehıdı....

 

Allah rahmet eylesın derecesını a'la eylesın...

 

EYVALLAH kardeşim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...