Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
görünmez

İstanbul Sergisi

Recommended Posts

14 Ekim 1949

 

Bir sergi açtılar.İstanbul’a ait devre devre bazı hususiyetlerle birtakım Cumhuriyet eşya ve eserlerinin güya meşheri…Serginin yekpare mana ve hüviyet noktasında birde çırçıplak kadın heykeli!..Bu da nesi?Bir gazetenin nüktesine göre,bugünkü İstanbul’un bir sembolümü yoksa?

 

Yerinde nükte doğrusu! Şu kaydı ilave etmek lazım ki, tersinden bir ‘intak-ı hak’ sanatıyla İstanbul’un bugünkü halini hallendiren sergideki çıplak kadın, şehirdeki canlı örneklerine nispetle pek mahcuptur. Zira bu canlı örneklerin, çıplak vücutlarından daha canhıraş ve bütün haya perdelerini yırtmış iki cephesi daha vardır: Hareketleri ve lisanları…İstanbul’a Amerikan gemileri geldiği vakit oraya can atmak için birbirlerini çiğneyen muhterem kadınlık ve genç kızlık arasında yalnız bu heykel bulunmayacaktır.Ve yalnız bu heykeldir ki, Kadıköy vapurunun lüks kamarasında şöyle konuşmayacaktır:

“- Ay em veri hepi! Yakında Amerika’ya gidiyorum! Oh,darling!..”

 

Hadiselerin Muhasebesi 2

 

Üstad! Güldürürken hüzünlendiriyorsun yine! 60 yıl önce bu satırları kaleme aldığın an, gözyaşına karışmış bir tebessümle güldüğünü görür gibiyim..

 

Aslında ülke genelinde bir yardım derneği kurulmalı! Evet evet! Kesinlikle bunun zamanı geldi..Daha önce nasıl aklıma gelmedi diye şaşırıyorum şimdi..Bu kadar –muhterem kadınlık ve genç kızlığın- Afrika’nın haritada zor bulunan bilmem ne ovasında, ‘vücudumun yirmide birini yapraktan başka elbiseyle örtmem’ atasözünün varisleri, o muteber yamyamlar gibi giyinmesinin tek sebebi olmalı..Evet!Tek bir sebebi var o da fakirlik..Ne yapsınlar yani! Paraları yok diye eteği bu kadar kısa, bulüzü bu kadar ince giyiyorlar..Pardon, giyiyorlar mı dedim ben!

Bunun fakirlikten başka bir sebebi olamaz! Yoksa o kadar kız, bunca yamyamın gözleri önünde kendisini ilk icat edilen tren gibi merak uyandırmaya sevk eder mi?

‘Bozkırlardan topal bir tren geçer,

Çocuk, merkep, öküz bakar başıboş’

Hayır görünmez! Yine yanlış düşüncelerle örtmüşsün beynini!’En azından örtüyorum, çıplak değil’ gibi bir tesellinin ardına saklanma ayıptır.

Bunun sebebi fakirlik değil. Yardım derneğini falan rafa koy.Bunun tek bir sebebi var.(yine tek sebebe döndük hayırlısı olsun) Tek sebebi yamyamların sadece Afrika’nın haritada zor bulunan bilmem ne ovasında değil, haritanın kolayca bulunabilen o medeni! yerleşim bölgelerinde de yaşıyor olması… Bu benzetme için yamyamlardan özür mü dilesem acep? Hayır! Hangi yamyamlardan? Diye soran olabilir.Yerlisi de var medenisi de..

Sorası geliyor cümlelerin..(gerçi sormaya da gerek yok ama hayırlısı olsun) Edison’un girmediği evlerde yaşayan kabile insanları, vücutlarının yirmide birini yaprak, kap, kacakla örttüğü için medeni değil…Teknoloji fazla geldiği için evlerinde oturmaya yer bulamayan şehir madamları matmazelleri ve onları bu Fransız tabirlere boğan sörler, kontlar, vikontlar(bunlar ayrı bir tabaka) vücutlarının yirmide birini (ölçümler diğer kategoridekilerle tam olarak aynı olmayabilir) mini etekle örttükleri için medeni..Sorası geliyor cümlelerin.. Bunların ikisi de mi medeni..Yoksa ikisi de mi….. Medeniyetten! Anlamayan biri olduğum için bu tuhaf soruya cevap vermeyeceğim; fakat hangisi samimi diye sorulacak olursa, doğal olduğu için ilk şıkkı tercih ederim.. İkinci şık mı? Yapay, sahte, süfli…

Aslında ülke genelinde bir yardım derneği kurulmalı! Para, giysi, mal, mülk falan değil.. Kimliğini bulma, ne olduğunu anlama, insan (sorumlu) olduğunu hatırlama konularında yardım eden bir dernek..Üstad bunun adını 66 yıl önce koydu..Büyük Doğu..Saman yerine katırlara orkide yedirdi..Allah sana rahmet eylesin Üstad.. Alnını koyduğun seccadeden başka seni kimse anlamadı..

Ne diyorduk..

Siz, vücudunuzun neresini açarsanız, o noktayı kesip atmış gibi kaybediyorsunuz.

Örtüdeki sır’dan..

Daha ne denir ki…

Cuma’nız hayırlı olsun…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...