Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Arvasi Hazretleri Ve Üstad

Recommended Posts

Orta iki veya üçteyim. Necip Fazıl adını ve Çile'yi ilk kez köyümüzün muhtarı Mehmet Cengiz merhumdan öğrendim. Bir kitap dostu olarak her bir şeyi okurdu Mehmet Cengiz merhum. Sebil'leri, Bugün'leri, Şule Yüksel'i ondan duydum ilk kez. Eşref Edip'in Kara Kitap'ını da. Merhum üstadımız Necip Fazıl'ın Çile'sini de ondan aldım ve başladım okumaya. Sonuna geldiğimde vasiyetini gördüm üstadın. 1000 Kelime-i tevhid, şu kadar fatiha diye vasiyet ediyordu. Yıl 78 veya 79. Bunları yapmaya başladım. Mehmet Cengiz ağabey, erken başlamışsın Necip Fazıl daha yaşıyor, dedi. Onları öldükten sonra yaparsın. Galiba yarıda kestim.

 

İçimde bir ukdedir hep. Üstat hayatta iken iki kez İstanbul'a gittim. Hem de MTTB için. Taşra teşkilatları toplantılarına katıldık, kongreler yaptık. Bir Allah'ın kulu, haydi üstada gidelim, demedi. Biz lise talebelerinin aklına da gelmedi. Ve biz üstadı dünya gözüyle göremeden o varacağı yere vardı.

 

Öldüğünde lise son sınıfta idim. Üniversiteye kayıt yaptırmak için Erzurum'a giderken otobüsümüz, Ankara'da mola vermişti. Gece 12 olmalı. İhtiyaç için indim. Baktım, gazete bayiinde Mavera dergisinin Necip Fazıl sayısı duruyor. Hemen aldım, yol boyunca onu okudum. Sonra Erzurum'a vardım baktım Türk Edebiyatı dergisi de özel sayı çıkarmış. Üstadı diyebilirim ki bu özel sayılarla tanıdım önce. Eserlerini sistemli okumam daha sonradır.

 

Üstadın hem fert hem cemiyet sahasında hedefini özetleyebilecek en iyi sözlerden birisinin YA OL YA ÖL olduğunu söyleyebilirim.

 

Aslında aynı şeydir ama üstat, bunu farklı kullanmıştır. Olmayacaksan yaşamanın yakasını bırak, demiştir. Mevlana hazretleri ile Şems'in arasında şöyle bir konuşma geçtiği rivayet edilir. Şems hazretleri bir gün Mevlana hz.lerine "sen mi benim şeyhimsin yoksa ben mi senin şeyhinim anlamadım."

 

Bu olay bana üstat ile Abdülhakim Arvasi hz.leri için de geçerli imiş gibi görünür. Neden? Şundan? İnsanıkamilden nasip almış bir mürşidikamil olarak Arvasi hz.leri insandan anladığını üstat Necip Fazıl'ı keşfederek göstermiştir. Arvasi hz.leri, bir kişi keşfetti ve yetiştirdi; o bir kişi de Türkiye'nin edebi ve siyasi tarihini değiştirdi. İşte mürşit budur. Sonra yetiştirdiği o kişi sayesinde kendi adını da tarihe yazdırdı. Bazen düşünüyorum, acaba Necip Fazıl olmasaydı üstat Arvasi hazretleri bu kadar tanınacak ve etki alanını çoğaltacak mıydı? Tersi zaten sonuna kadar doğru ve Arvasi hz.leri olmasaydı bugünkü anlamda Necip Fazıl olmayacaktı.

 

Arvasi hz.leri hâlâ kendini gizliyor. Bağlum'daki mezarına gidenler bilir. Halka türbeye gideceğim, dediniz mi önce size Türkistan'dan gelen Yakup Abdal'ın türbesini gösterirler. Çünkü onun türbesi daha yüksekte ve daha büyüktür. Bu türbe Arvasi hz.lerini gizlemek için yapılmış gibi gelir bana.

 

Ya ol ya öl.

 

Doğumu ile ölümü birleştiren üstat, "olma"nın yoluna girmişti. Her ölüş yarım kalmış bir oluştur. Bildiğimiz kadarıyla Nakşibendiyye bu oluşu ölümle tamamlıyor ve ölü seyri sülukunu mezarda tamamlamış olarak kalkıyor. Biz olmadık, olamadık; geriye sadece ölmek kalıyor. O da elimizden gelmiyor. Bunu oldurmadan öldürmeyecek Rabbimiz diye yorumluyoruz. İnanıyoruz ki üstat daha dünyada iken "olmuş"tu. Olduktan sonra da ölüm anlamını kaybetti. Ölüm, hamlar içindir; olmuşlar için değil.

 

Yazının sonunda tekrar vasiyete gelebiliriz. Zira artık bizden ona gidecek olan hediye fatiha ve ihlas'tır. 25 Mayıs 1983'te "göklerin çektiği o kartal"a rahmet borcumuzu öderken onu bize ve Türk milletine hediye eden üstat Abdülhakim Arvasi hz.lerini unutmayalım, vesselam.

 

*Kaynak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...