Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Nazardan Önce Ve Nazardan Sonra...

Recommended Posts

Hayatının son yıllarında ona "Sultanü'ş-Şuara" unvanı verilmişti. Ama buna kat'iyyen ihtiyacı yoktu. Onun sultanlığı başka sultanlıktı.

"Sultan olmak dilersen tacı sorgucu unut!

Zafer araban senin, gıcırtılı bir tabut!"

Üstad'ın hayatı genel tarihteki milad hadisesi gibi ikiye ayrılır: Nazardan önce ve nazardan sonraki devri. Nazar -ehlince malum olduğu üzere- ikidir: Bed nazar, nîk (iyi) nazar. Üstad bu ikincisine uğrayan bahtiyar kullardandı. 1930'larda bir gün zamanın ulularından Kutbu'l-arifin ve gavsü'l-vâsılın Abdülhakim Arvâsi hazretlerini ziyarete gitmiş ve orada hayatını değiştiren, onu hakiki Necip Fazıl yapan büyük nazarın feyyaz şualarıyla sarsılıp titremişti. Bu nazardır ki, onu kurtarmış ve birçok insanın kurtuluşuna vesile olan Büyük Doğu çığırının açılmasına vesile olmuştu.

"Allah dostunu gördüm, bundan altı yıl evvel,

Bir akşamdı ki, zaman donacak kadar güzel."

(1940)

 

Allah dostunun, Peygamber vârisinin nazarına uğrayan Necip Fazıl'a büyük fütuhat nasip oldu. Türkiye'deki son elli yıllık islâmi hizmet, hareket ve aksiyon çağında onun çok büyük emeği vardır. Küfür şeddinde ilk entellektüel rahneyi onun savleti açmıştır.

"Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes

Ey kahbe rüzgar artık ne yandan esersen es!.."

 

Bazı ölenlerimiz için "kuş gibi gitti, rüzgar gibi geçiverdi..." deriz. Üstad fırtına gibi esip gidenlerdendir. O sanki dünyanın bütün ulvi çilelerini, bütün asil ıstıraplarını, bütün fikir öfkelerini omuzlanna yüklenmiş bir düşünce ve duygu deviydi. Çakan, gürleyen, şahlanan bir tabiat sahibiydi. Fırtına gibi yaşadı, fırtına gibi göçtü. Şimdi Eyüp sırtlarında dışı sâkit ve sâmit bir mezar kaldı.

Üstad'ın ömrü mahkemelerle, mahkumiyetlerle, hapishane çileleriyle geçmişti. Mahbusluklannın yekunu bir üniversite tahsili süresine eşti. En son yine hapse mahkum olmuştu. Hapisten kendisini sıhhi bir raporla kurtarabilmişti. "Ed-dünya sicnü'l-mü'min... Dünya mü'minin zindanıdır" hadisi sırrınca mahkum gitti. Büyük tecelli değil mi?

 

Büyük nazara uğradığı günden beri hep büyük gerçeği haykırdı; fert olsun, kalabalık olsun insanları iyiye, güzele, doğruya çağırdı.

"Haykırsam geçenlere kavşağında her yolun,

Aman müslüman olun, aman müslüman olun!"

Gerçekten büyük şair, büyük yazar, büyük düşünürdü. Türkçenin büyük ustalarındandı. Kabiliyetsiz ve rekaketli kalemlerin kitaplar dolusu eveleme-gevelemelerine karşılık, o en girift ve muazzam gerçekleri tek bir beyitte, on ciltlik eser derinliğiyle ifade edebilen bir hak vergisine sahipti. Şu beyit onlardan rastgele bir örnektir:

"Her fikir, her inanış tek mevsimlik vesselam, Zaman ve mekan üstü biricik rejim islam." Hadis-i şerifte: "Allah'ın Arşı altında hazineler gizlidir. Onların anahtarları şairlerin dillerindedir" buyuruluyor. Merhum Üstad bu sırra, bu tecelliye nail olan müstesna kimselerdendi.

 

Necip Fazıl büyük adamdı; her büyük gibi yalnızdı. Ama etrafında da kalabalıklar olmasından hoşlanırdı. Ziyaretine giden gençlerin çokluğu onu bahtiyar ederdi. Ama gerçekte gur-betzede idi. Hem de kendi öz vatanında.

"Garip geldik gideriz, rafa koy evi barkı,

Tek dudaktan dudağa geçsin ölümsüz şarkı"

Üstad'ı ölümlü dünyadan ölümsüzlük âlemine sırlamış bulunuyoruz. Her beşer gibi onun da birtakım kusurları vardı belki. Onlar artık unutuldu. Unutulmaz Necip Fazıl İslâmın, müslü-manlann büyük şairi, büyük mütefekkiri, büyük aksiyon adamı Necip Fazıl'dır. Hasenat defterinin kapanmadığına inanıyorum. Çünki imanlı nesiller yetiştirdi. Faydalı eserler bıraktı, hayırlı bir çığır açtı. Dünya durdukça namı iyiler zümresi içinde zikr olunacaktır.

 

Mehmet Şevket Eygi

 

(Mustafa Miyasoğlu - Necip fazıl Armağanı - Sh. 139-141)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...