Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
nameless

Üstad Fevkalâde Müstesna Bir İnsandı

Recommended Posts

Üstad hakkında üç ayrı açıdan değerlendirme yapmak istiyorum. Birincisi, 35 seneyi aşan beraberlik ve dostluğun mânâsı. İkincisi yakın bir hekimi olmanın değerlendirmesi. Üçüncüsü de bir Türk aydını olarak gözümdeki Necip Fazıl...

 

Üstad'ın bir yakın dostu olarak, dünyamdan en değerli saydığım bir varlığın kopup gitmesinin acısı ile karşı karşıya ve başbaşayım.

 

Hekimi olarak fevkalade müstesna bir insan yapısının karşısında olduğumu zannediyorum. Gerçekten de öyle. Asırlar içinde nadir görülen bir dehanın fizik bünyesini yakından tanıyorum. Öyle ki, entellektüel yapısı yanında bedeninin anatomik ve fizyolojik çalışması ile fevkalade müstesna bir insan karşısında olduğumu her zaman olduğu gibi şimdi bile hissediyorum. 35 seneye yaklaşan şeker hastalığına rağmen daha üç-dört sene öncesine kadar gözlüksüz okuyup-yazabilen en ince teferruatı dahi net ve vazıh olarak hatırlayabilen bir hafıza ve bitip-tükenmeyen bir çalışma ile eserler verme kabiliyeti, bir hekim olarak beni her zaman şaşırtmıştır.

 

Bir Türk aydını olarak milletimin Necip Fazıl gibi bir dehaya sahip olmasıyla iftihar ediyorum. Göğsüm kabarıyor. Türk'ün tarih akışı içinde onun gerçek ruh kökünü tesbit eden ve nesiller boyu bu gerçeği çok güzel ifadelerle, erişilmez eserlerle dile getiren bir Necip Fazıl zannederim, tarih içindeki bir Shakespeare, bir Goethe veya doğru tabiriyle bir İmamı Gazali gibi kayıp giden ama, ismi ve tesiri asırlar boyu devam eden müstesna şahsiyeti önünde hürmetle ve rahmetle eğilinecek kişiliğin sahibidir.

(Tercüman, 29 Mayıs 1983)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...