Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
BDG

Oruç

Recommended Posts

Oruç

 

-Bir Ay İştahlara Paydos-

 

 

• Ramazanda, güneşin doğmaya hazırlanmasiyle başı arasında, en uzun günlerde ortalama 18, en kısa günlerde 10 saat, sırf Allah için, vücuda ağızdan veya herhangi bir yerinden hiçbir madde almamak, cinsî temasta bulunmamak ve bütün maddî iştihalardan kaçınmak rejimi...

 

• İster gıda, ister deva, dışarıdan giriş kapıları kapanacak ve yalnız iki mevzuda içeriden çıkış yolu da engellenecektir. İşte muayyen bir ayın muayyen müddetli günlerinde riayet edilecek bu rejimin adı şeriat dilinde «Savtn» veya «Siyam», Türkçede de oruç...

 

• Şartları da her ibadet şeklinde olduğu üzere İslâm, buluğ ve akıl...

 

• Oruç bozmayan çeşitlerine kadar bütün iştihalara bir ay paydos... • Bayram günü eğlence yerinde kaynaşan, hora tepen kalabalıkları yanındakine gösterip «gel seninle bir köşeye çekilip orucun hıncını çıkarmak istercesine eğlenen bu insanların haline ağlayalım; bak, içlerinde ibadetim kabul edildi mi diye kaygılanan tek kişi var mı?» diyen velinin anladığı mânada iştihalara paydos!..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şekil

 

• Orucun asıl mümtazlığı şu noktadadır ki, bütün ibadetler, yapıldığı zaman, yapılışıyle meydana çıkar da, oruç, bozuluşiyle belli olur. Oruçlular arasında onlar gibi hiçbir şey yemeyen ve içmeyen birinin, oruçlu olup olmadığını anlayamazsınız. Fakat alenen paketini açıp sigarasını tellendirince oruçsuz olduğunu görürsünüz. Bu bakımdan oruç, fiiliyle değil, ancak fiiline ihanetle ve Allah ile kul arasında kalır. Ne manalı bir haya ve hicap imtihanı ! Ve cezası, ne müthiş!..

 

• Şartları içinde, niyet başta... Özürleri içinde de hayz ve nifas hali, hastalık ve yolculuk... Hastalıkta ve yolculukta takati olan ve dileyen tutabilir de, malûm vaziyetteki kadın tutamaz.

 

• Orucun farz, vacip ve sünnet, üç şekli var... Haram ve kerahet belirtici şekilleri de... Haramlığı senede 5 gün.... Ramazan bayramında ilk ve kurbanda 4 gün. «Namaz» faslında gösterdik... Şimdi farz, vacip, nafile ve mekruh üzerinde duracağız.

 

• Ramazan orucu, eda ve kazada farz... (...) Nezir orucu vacip... Nezredilen itikal orucu da... Gerisi sünnet ve nafile...

 

• Sünnet: Muharrem ayının 9, 10 ve 11'inci günleri tutulur.

 

• Mendup: Her kamerî ayın 13, 14 ve 15'inci günleri tutulanlar (beyaz günler orucu)... Ve gün aşırı, bir gün yiyip bir gün yememek şeklinde yerine getirilenler (Davud orucu)... Arefe ve Şevval (6 gün) oruçları...

 

• Mekruh: Aşûrâ orucu... Bayramın serbest günleri orucu... Muharremin 9 ve 11'inci günü açıkta bırakılıp yalnız 10'unda tutulan, Nevruz ve Mihrican (ilk ve son baharın başlangıç günleri) tutulan... Devamlı olarak her gün tutulan... Gurupta iftar etmeyerek ertesi günü akşamına kadar çift gün halinde tutulan (Visal orucu)... Bütün gün konuşmamak ve etrafla alakayı kesmek suretiyle tutulan (sükût orucu)... Bir kısmı tenzihi (mubaha yakın) ve bir kısmı tahrimî (harama yakın) mekruh... Bu oruçlara asla yanaşmamak ve kaş yapayım derken göz çıkarmaya gitmemek... Bu ölçü, mübalâğa felaketini ve itidal vecîbesini anlayanlarca takdir olunabilir.

 

• Oruçlarda niyetin ehemmiyeti öbür ibadetlere nispetle daha belirli ve şekillidir. Oruçların bir kısmında niyet peşin, bir kısmındaysa başladıktan sonra... Kendisine güveni olmayan, oruca girdikten ve halini muayene ettikten sonra da niyet edebilir. Bu müsaadenin başında, İlâhî rahmet olarak yalnız temel oruç mevkiindeki Ramazan orucu vardır. Ramazan orucunda bir şey yemeden gündüze çıkan kimse, kuşluk vaktine kadar niyetini erteleyebilir. Tutabilecekse niyet eder ve tutar, yapamayacaksa niyete rağmen tutamamanın ceremesinden kurtulur.

 

• Niyeti önceden tayine muhtaç oruçlar şunlardır: Ramazan orucunun kazaları... Edâ edilemeyen fesada uğratılmış bütün oruçların kazaları... Ramazanın edâ orucunda tayin şart değilken bunlarda hem niyet, hem de tayin şart... Bunlardan başka nezir ve keffaret oruçları... Hacc içinde bazı oruçlar... Hepsi niyet ve ne orucu olduğunun tayinine dayalı...

 

• Ramazan içinde başka bir oruç tutulamaz, tutulursa Ramazana sayılır. Aslında güneşin doğmaya başlamasından batışını tamamlamasına kadar olan oruç süresi, ihtiyaten ilk fecrin biraz evvelinde başlatılır ve bu vakte «imsak» denir.

 

• İmsakte oruçlu, dişlerini yıkamış ve ağzını çalkalamış olarak hazırdır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paylaşım için teşekkürler. Üstad'ın bu kitabı sanırım diğer kitapları gibi çok okunan eserleri arasında değil. Üstad'ın İslami konularda güncel olaylara açıklık getiren bu kitabından bölümler bizi ziyadesiyle memnun etti.

 

Oruç İmam Gazali'nin de dediği gibi iki şartla diğer ibadetlerden ayrılır. Birisi de Üstad'ın dediği gibi oruçlu insanın oruç tutup tutmadığını sadece Allah blir. Zira başkası bilemez ve anlayamaz da. Ayrıca oruç tutarak biz Allah'ın dininin genişlemesine yardımcı oluyoruz ve O da bizden yardımını İnşallah esirgemeyecektir. Ayrıca Ramazan orucu senede ancak bir ay yapılabilecek bir ibadet. Yani başka hiçbir şekilde Ramazan orucu tutma şansımız yok.

 

Oruç bütün bu yönleriyle çok büyük ve sevabı yalnız Yaradana kalmış bir ibadet. Ne mutlu o veliyi anlayanlar ve aç kalmaktan çok nefs muhasebesiyle terbiye olabilene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...