Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Tanıyanların Kaleminden Hezarfen Necmeddin Hoca

Recommended Posts

Hattat, ebruzen, klasik cilt ustası, okçu, gül yetiştiricisi, hafız... Kısacası 'hezar (bin) fende mahir' Necmeddin Okyay hakkında usta kalemlerden çıkan yazılar, vefatından 35 yıl sonra bir kitapta toplandı. Dr. Süleyman Berk, tarafından hazırlanan 'Hattat Necmeddin Okyay' adlı kitapta Hoca'nın çeşitli koleksiyonlardaki eserlerinden bir derleme de yer alıyor.

 

Necmeddin Okyay kimdir? Hattat, ebrucu, âhârcı, mürekkepçi, gül yetiştiricisi, klasik cilt ustası, geleneksel okçuluğun son sporcularından biri, hafız, derviş... Osmanlı irfânını ve zevkini Cumhuriyet döneminde de yaşatmış, pek çok alanda mahir bir sanatkâr olan Necmeddin Hoca'yı (1883-1976) tanıtabilmek için listeyi daha da uzatabilirsiniz. Hocası Edhem Efendi gibi bir 'hezârfen' olan Necmeddin Okyay, vefatından 35 yıl sonra, 93 yıllık ömrünün ve sanatlarının ele alındığı bir kitapla karşımızda: "Hattat Necmeddin Okyay."

 

Hattat Dr. Süleyman Berk tarafından hazırlanan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nce yayımlanan kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde Necmeddin Efendi'nin vefatından sonra hakkında yazılan yazılar, onunla ilgili hatıralar yer alıyor. Beşir Ayvazoğlu, Mehmet Necmeddin Bardakçı, Nezih Uzel, Buran Felek, Abdülbâki Gölpınarlı, Uğur Derman, Sadi Borak ve Emin Barın'ın da aralarında bulunduğu pek çok yazar ve sanatçının imzasını taşıyan yazılar, çok renkli bir Necmeddin Okyay portresi ortaya koyuyor. "Bu gibi kimseler Cenab-ı Hakk'ın rahmetine hayatlarında abone olmuş fânilerdendir. Bunları tanıyanların ara sıra anmaları ve bizler gibi bir sütuna dört kelime yazmak fırsatına sahip kimselerin de bunu bir yüksek vazife bilmeleri gerekir." diyor Burhan Felek, 'Hattat Necmeddin Efendi' başlıklı yazısında.

 

Kitabın ikinci bölümünde ise Necmeddin Okyay'ın çeşitli koleksiyonlarda bulunan eserleri, bir albüm halinde sunuluyor. Bu eserlerin çoğu ilk defa gün yüzüne çıkıyor. Süleyman Berk, kitabı hazırlama sebebini "Hayatım boyunca hayatından istifade ettiğim sanatçımıza olan vefa borcunu bir kitapla ödemek istedim." cümlesiyle ifade ediyor. 29 Ocak 1883'te Üsküdar'da doğan Necmeddin Okyay, Yenivalide Camii başimamı Nebih Efendi'nin oğlu. İlköğrenim yıllarında Üsküdarlı Talat Bey'den rik'a, divânî, celî divânî öğrenir. Ardından, Filipeli Bakkal Hacı Arif Efendi'den sülüs ve nesih meşk eder. Özbekler Dergâhı Şeyhi Edhem Efendi'den ebru ve aher yapmayı öğrenir. Klasik tarzda kitap ciltler. Güzel Sanatlar Akademisi'nde ders verir. Bahçesinde 400 çeşit gül yetiştirir. Asıl mesleği imamlıktır. Üsküdar Yenivalide Camii'nde tam 40 yıl görev yapar. Abdüllbâki Gölpınarlı'nın Necmeddin Okyay'ın 93 yıl güzellikler içinde geçen ömrü için kullandığı ifadeler kayda değer: "Yaşayış, gerçekten de bir imtihandır. Bu imtihanı başarıyla bitirenler, bu başarıyı idrak edenlerce anılırlar; unutulmazlar, gönüllerde yaşarlar; şimdilik bununla avunuyoruz hani."

 

Sevim Şentürk / Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...