Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Osmanlı'nın Mirası!

Recommended Posts

27724.jpg

 

OSMANLI'NIN MİRASI!

 

Tefsir külliyatımız eksik!Osmanlıca tefsir eserlerinin birçoğu hâlâ bilinmezliğe mahkûm ediliyor.

 

İslam toplumlarında yaşanılan en büyük sorun alanlarından biri de ana metin/Kutsal kitap anlaşılması sorunudur. İslam fetihleriyle İslam'ın hakim olduğu coğrafyanın genişlemesi, beraberinde bir dil/bir anlama problemini de doğurmuştur. Bu kaçınılmaz bir süreçtir çünkü genişleyen coğrafyalarda yaşayan yeni Müslüman toplulukların dilleri, ana metnin dili olan Arapçadan farklıdır. Ulema bu sorunu aşarken yeni Müslüman toplumun diline bir çeviri/meal (Türkçede meal çalışmaları Cumhuriyetle başlar mesela) çalışması gayretinde olmamışlar, anlamaya dayalı tefsir anlayışını benimsemişlerdir. Kelamullah'ı anlama cehdi tefsir metodunu ortaya çıkarır. Şerh, haşiye, tevil ya da talikat türünden tefsirler sadece ana metnin aktarılması olarak kendini göstermiyor, böyle olmakla birlikte şerhin de şerhi yapılıyor. Başı başına anlama cehdine dönük bir yöntembilim ortaya çıkıyor. Tecrübe Kelamullah'ın aktarılmasında ya da şerhinde şarihin ya da müfessirsin özellikleri arasında manevi bir irtibatı da gerekli görüyor.

 

Bu sahadan haberdar olmak Kelamullah'ın Türkçedeki karşılığından da bizleri haberdar kılar.

 

27723.jpg

 

Durmak anlamaktır

 

Osmanlıdaki tefsir çalışmalarına anlamak için Osmanlı kültür dilinin anlaşılması gerekir. Bu konuda kültür tarihçisi Ekrem Işın şöyle der: "Osmanlı kültürü sembollerin diliyle konuşur. Bu dili çözüp layıklıyla anlayanlar için medeniyetin insan ruhuna nakşettiği hazine tam bir cennet; kulakları sağır, gözleri kör ve dilleri kekeme olanlar için ise tam bir cehennemdir." Ekrem Işın'ın münekkitlere yaklaşım tarzında yine bir manevi irtibat gerekliliği vurgusu var. Çünkü bugün durağan gelen her durum anlamak içindi.

 

Şerhi haşiye, talikat, tafsil, tevil, izah, zeyl

 

Osmanlı medreselerinde Zemahşeri'nin "Keşşaf"ı, Kadı Beydavi'nin "Beydavi Tefsiri" okutulurdu. Osmanlı müellifleri Beydavi üzerine 300 kadar haşiye yazmışlar. Klasik tefsir kitaplarına yapılana şerhler yanında Osmanlı uleması da tefsir sahasında eseler vermişlerdir. Ebu's-Suud'un "İrşadu'l-Akli's-Selim ila Mezayaha'l-Kur'an-ı Kerim"i, Yahya Semerkandi'nin "Bahru'l-Ulum"u, Baba Nimetullah'ın "Mefatihu'l-Gaybiyye"si, Afvi'nin "Neticetü't-Tefsir"i, Bursevi'nin "Ruhu'l-Beyan"ı, Ahmed Karamani'nin "Takşiru't-Tefsir"i, Bedrettin el-Münşi'nin "Nezilu't-Tenzil"i, Ahmet Sivasi'nin "Uyunu't-Tefasir" adlı eserleri Türkçenin sayılamayacak tefsir çalışmalarından.

 

Tefsir çalışmaları ile İshak Doğan Osmanlı dönemine ait 336 tefsir çalışması tespit ettiğini söylemektedir. Böyle olmakla birlikte hâlâ kütüphanelerde vaktini/zuhurunu bekleyen nice eserin varlığı da bilinmektedir. Ne yazık ki Osmanlı Türkçesi hayatımızdan çıkalı beri bu kitaplara da ilgi azaldı.

 

Her sahada olduğu gibi tefsir sahasında da Osmanlı tecrübesinden haberdar olmak bizler için bir mecburiyet, geleceğe dönük elzem bir eylemdir.

 

Ahmet Topçu nice eser kütüphaneler bekler der

 

Dünyabizim.com

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu haber var ya bu haber muhteva bakımından 1000 veya 10000 veya 100000 habere denktir. Öyle bir nokta ki kabuk bağlayan yarayı kanatır, aaah aaah. Bunlar işte eser hakiki manada eser. Hakiki manada ilim sahibi insanların ehli sünnet camiasında kabul görmüş muteber tefsirleri. Bir bu kıymetli eserlere bak bir de prof. etiketi alıp veya alması da mühim değil ilahiyatın veya müftülüğün kapısı önünden geçenlerin tefsirimsilerine bak. Tefsir demiyorum çünkü tefsir yazmak her babayiğidin harcı değildir.

 

http://www.n-f-k.com/nfkforum/index.php?/topic/13204-tefsir-icin-gerekli-ilimler/page__p__66238__fromsearch__1#entry66238

 

bu kadar kıymetli eserler varken neden bunlar okuyucu ile buluşturulmuyor daseyyid kutuplar mevdudiler saf müslümanların dimağlarını zehirliyorlar.(bazıları türkçeye kazandırılmıştır ama tanıtım eksikliği var)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah razı olsun demeyi unutmuşum kalemdar kardeş, kıymetli bir haber...

 

Amin teşekkür ederim. Allah Teala sizden ve cümlemizden ebeden razı olsun inşallah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...