Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Menâkıb-I Emir Sultan

Recommended Posts

27685.jpg

 

EMİR SULTAN HAZRETLERİ!

Emir Sultan'ın menkıbeleri kitaplaştı! Emir Buhari'nin menkıbeleri Uludağ Yayınları'nca yayımlandı.

 

Her şehrin siyasi kurucusunun yanında bir de manevi kurucu vardır. Bursa için siyasi kurucu Orhan bey ise şehrin manevi kurucusu Emir Sultan Hazretleri'dir. "Emir Sultan" adıyla meşhur Emir Buhari Hazretleri için halk muhayyilesi ve tasavvuf geleneği pek çok kerametini izhar eden eserler kaleme almıştır. Türkçede Menakıbnamelerin varlığı, menakıb sahibine duyulan muhabbetin bir neticesidir. Şüphesiz menakıb sahibi şahsiyet-i mukimlerden biri de Emir Buhari'dir.

 

Bursa'nın tasavvuf sahasında velud yazarlarında Mustafa Utku hoca, eserlerine bir yenisini daha ekledi. Emir Buhari hakkındaki dört menakıbnameyi bir araya getirdi: Emir Sultan Hazretlerinin Menkıbeleri (Uludağ Y., 2011). Mustafa Utku hoca menakınnameleri bir araya getirmekle kalmamış, eserinin başına ihtilaflı meselelerden olan"Kabirleri Ziyaret", "Evliya'nın Kerametleri", "Tevessül Meselesi" üzerine delilli bir giriş yazısı kaleme almış. Kitap dört menkıbeden müteşekkil.

 

27686.jpg

 

Nimetullah Efendi'nin Menakıb-ı Emir Buhari'si

 

İlk menkıbe, Nimetullah Efendi'nin menakıbı bir serzenişle başlıyor. Zaten bir eser kaleme alınırken dert o eserin mebde-i sebebidir. Nimetullah Efendi Bursalı mürşidlerdendir. Hem talebelerinin ısrarı hem de Bursa halkının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak "Menakıb-ı Emir Buhari"yi kaleme alır. Nimetullah Efendi Rumeli Yenişehiri'nden Hacı Muhyiddin Efendi'nin torunudur. Uzun yıllar tefsir tahsili yapmıştır.

 

İkinci menkıbe olan "Menakıb-ı Emir Sultan"ın telifini de Hüsameddin Bursevi bir isteğe bağlar. Bursevi'nin eseri nazım parçaları içerir.

 

Hoca Hasan Efendi'nin Müzilü'ş-Şükük'ü

 

Yedi kısımdan oluşan üçüncü menakıb, "Müzilü'ş-Şükük", Hoca Hasan Efendi'nin uzun münacatıyla başlar. Şüphelerin ortadan kaldırılması için kaleme alından bu eser, saliklerin manevi eğitimini temel alır.

 

Dördüncü Emir Buhari'nin halifelerinden Mahmud Bedreddin Efendi'nin irşad-ı manevisinde tahsil gören bir şahsiyet-i mukim olan Şeyh Lütfullah Karamani tarafından yazılan "Cenahu's-Salikin"dir. Menakıbını itikadı zayıflatmaya çalışanlara karşı kaleme aldığı söyler. Keramet bahsine dikkatleri çeker ve bunları izhar etmenin maddi- manevi zararları üzerinde durur.

 

Müelliflerin gözünden Emir Buhari!

 

Bütün bu menakıblardan maksat Emir Buhari Hazretleri'ne biraz daha yakîn gelmek ve dervişlerinin eğitimine yardımcı olmaktır. Bizler için de Emir Buhari'yi daha da yakında tanımak için bir fırsattır. Ayrıca bu menkıbeler, Emir Buhari'nin gerek insanlar gerekse müellifler tarafından nasıl anlaşılmaya ve anlatılmaya çalışıldığının göstergeleridir.

 

Arda Şeker Emirsultan diyarından haberdar etti

 

Dünyabizim.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...