Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
mumin

Mehmed Niyazi/plevne

Recommended Posts

Mehmed Niyazi Yeni Kitabı Plevne, Mehmed Niyazinin Yeni Romanı Plevne

plevne.jpg

 

Mehmed Niyazi, ‘Çanakkale Mahşeri’ ve ‘Yemen Ah Yemen’ adlı tarihi romanlarından sonra, ‘Plevne’ (Ötüken Neşriyat) adlı üçüncü tarihi romanını yayımladı.

Yazar, dün romanın tanıtımı için Caferağa Medresesi’nde düzenlenen basın toplantısında Plevne’yi niçin yazdığını anlattı. Mehmet Niyazi, öncelikle, Plevne hakkında Türkiye’de yazılmış eserlerin azlığına değindi. Bizdeki kaynakların sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, Rusya’da 1980′e kadar 481 eser kaleme alınmış. Mehmed Niyazi’nin cümleleri ile söyleyecek olursak, “Biz emperyalizmin sillesini savaş meydanlarında değil, kütüphanelerde yemişiz. Rusların kumandanını tüm Rusya tanırken, Osman Nuri ve Yunus Paşaları bizde kimseler tanımaz. İşte bu kitabı bunun için yazdım.”

Romanda, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Osman Nuri Paşa ve Yunus Paşa komutasındaki Osmanlı ordularının Plevne’yi savunması anlatılıyor. Toplantıda, roman üzerinden tarihi bilgiler de veren yazar, Plevne’nin Osmanlı Devleti’nin omurgasının kırıldığı bir savaş olduğunu söyledi. Son romanında, -yayımlanmadan önce okuyan dostlarından- kurgu olmadığı yönünde eleştiriler aldığını ifade eden Mehmed Niyazi şöyle devam etti: “Ben tarihi romanlarımın hiç birinde kurgu yapmadım. Tarihi romancının görevi tarihten kopmadan gelecek nesillere tarih şuurunu vermek ve o acıları bilmesini sağlamaktır. Cemiyetleri en çok motive eden acılardır.”

 

Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu hususta camianın gerçekten emektar ismi. Çıkardığı Yemen Ah Yemen de Çanakkale Mahşeri de başarılıydı. Okuerken ciddi manada o dönemi yaşatıyor insana. Öğretirken romansı uslübu ile sıkmıyor da. Bu eseri de inşallah kısa zamanda temin etmeyi düşünüyorum.

 

Geçen kitapçıdan Dahiler ve Deliler eserine eserini satın aldım. İçinde Üstad ve de Hilmi Oflaz'ın adını görünce arka kapağı okumama gerek kalmadı.

 

Neyse burada bahis, tarih, burada mesele Plevne. Tarihe yabancı kalmamak adına için sen de oku.

 

İyi bir reklam senaristi olabilirim sanırım.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...