Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Kalemdar

Dil Devrimi Dersim'den Beter!

Recommended Posts

05_Aralik_2011_14_24_46_9387323260.jpg

 

Dil Devrimi Dersim'den beter!

 

Bir hafta boyunca gündemde kalacak olan Festival başladı

 

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğünün desteğiyle Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde düzenlenen "3. İstanbul Edebiyat Festivali" başladı. Açılışta Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Doğan önemli bir konuşma yaptı...

 

-"Asıl müdahale zihnimizeydi"-

 

Türkçe'nin eski dünyanın üç kıtasında yazılıp, konuşulduğunu ifade ederek, "Hiç bir dil bu kadar geniş bir coğrafyada yazılıp, konuşulmadı. Bugüne kadar Türkçe yazdıklarımızdan sayısız kütüphaneler doldu. Bugün geçmişte yazdıklarımızın ne yazık ki çoğunu okuyamıyoruz. Okuduklarımızın da çok azını anlayabiliyoruz. 20. yüzyılımız çok çetin geçti. 20. yüzyılda kırımlar gördük. Bedenlerimize yapılandan çok daha fazlası zihinlerimize yapıldı. Asıl müdahale zihnimizeydi. Eğer zihnimizi istedikleri şekilde dönüştürselerdi, bedenlerimizi de belki kurtaracaktır. Bu ülkede yapılan kültürel kırım, hiç bir ülkede yapılanla kıyaslanamayacak boyutta. Dersim, zihin kırımı yanında ne ki-" diye konuştu.

 

20. yüzyılda, köklü milletlerden sadece Türklerin alfabesinin değiştiğini belirten Doğan, sadece Türkçe'nin dil devrimine maruz kaldığını dile getirdi.

 

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Ali Ural da, İstanbul'da yaşamanın yalnız ekonomik değil, kültürel bir bedeli olduğunu belirterek, "Bu sorumluluğun yalnız sanatçıların değil, bütün İstanbulluların omuzlarında olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

 

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de, eğitim kurumlarında ders olarak okutulmaya başlanan "İstanbul" dersine ilişkin katılımcılara bilgi verdi.

 

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da, İstanbul'da yaşayan yazarların, okullarda öğrencilerle buluşması için hazırlanan projeyi desteklediklerini ifade etti.

 

Konuşmaların ardından, Mehmet Akif Ersoy ile Oğuz Atay'ın fotoğraflarının, şahsi eşyalarının, mektuplarının ve eserlerinin yer aldığı sergilerin açılışı gerçekleştirildi.

 

Altı gün sürecek olan festivalde, atölye çalışmalarından açık oturum ve panellere, film gösterimlerinden konsere, sergilerden ödül törenine 20 farklı etkinlik yer alıyor.

 

Tanınmış 44 edebiyatçı, akademisyen, uzman ve sanatçının yer alacağı festival, bir hafta boyunca İstanbullu edebiyat sevenleri ağırlayacak. Festival, 10 Aralık'ta şiir, roman, hikaye ve deneme alanlarında önemli katkılarda bulunan 4 edebiyatçının da ödüllendirileceği "2011 Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri" töreniyle son bulacak.

 

Kaynak

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dil devrimiyle ilgili söylediklerinde o kadar haklı ki.. Bir milleti asimile etmek için iyi bir başlangıç dili değiştirmek. Millet 300 yıl öncesinin metnini okur, biz 100 yıl öncesini okumakta zorlanırız. Hatta çoğu kişi Osmanlıcayı farklı bir dil sanır, ne yazık. Cumhuriyetin ve yeni düzenin yerleşmesi için bu şarttır onların zaviyesinden bakınca. Malesef dil devrimi bir hezimettir. Nice değerli eserlerimiz tren vagonlarıyla ülkeden müsvedde kağıt parçalarıymış gibi gönderildi. Bu davranışı ancak işgal kuvvetleri yapar. Bosna ' ya gittiğimde bir kütüphanenin kapısına asmışlar, 2 milyon eser yok edildi, diye. İşte bu da aynı zihniyettir. Kökenimizle bağı kesmekten başka bir amacı yoktur bu kıyımın.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sanırım Konfüçyüs'ün bir sözü olacaktı '' Bir milleti yok etmek istiyorsanız işe önce dil ile başlayın" diye ,işte bu söz yazının kanıtı.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Türkçe'nin Sırları diye Banarlı'nın bir kitabı var. Belki okumuşsunuzdur. Insan Türkçe'ye âşık oluyor gerçekten. Gelin görün ki dilimize sahip çıkmasını bilemedik. Kazakça, Kırgızca, Türkmence diye farklı bir dil gibi bahseder olduk. Oysa onlar da Türkçe konuşuyor, sadece farklı şiveler. (Kazak Lehçesi denir ama doğru terim şivedir. Laz şivesi deriz orada da doğrusu laz ağzı demektir, Trakya ağzı gibi. Ama Galat-ı meşhurdur bunlar, farkı sadece akademisyenleri ilgilendirsin.) Biz olmadı deriz bir Kırgız bolbodu der. Kelime başındaki B'yi korur, Eski Türkçe'deki gibi aynen. Mesela ev kelimesine eb denirdi. Yani Kazak, Kırgız'ın konuştuğu Türkçe daha arıdır. Ortak bir alfabe olsa çok rahat iletişim kurulur. Ama gâvurun oyunu bitmez tabi. Adamlar birlik ve beraberlik kurulmasın diye dilimizi tahrif etmişler. Çok basit değişikliklerle. Kril alfabesinde r, g diye p ise r diye telaffuz edilir. Biz yıl deriz, Azeri ıl der. Bunlar telafisi zor değişiklikler değil. Rus kominizmi sağolsun. Hakimiyetleri altında bulunan Yahudilerin, Ermenilerin, Gürcülerin alfabelerine kat’iyyen dokunmadılar ama Türklerinkine dokundular. Iki Türk bir araya gelirse devlet kurar korkusuyla. :)

Biz Latin alfabesine geçince hakimiyeti altındaki Türklere Kril'i dayattılar. Amaç, Türkiye ile iletişim sağlanamasın. İsmail Gaspıralı "Dilde, Fikirde, İşte Birlik" ülküsüyle bunlarla savaşmıştır. Milli duyguları harekete geçirici bir şiir yazanı bile anında alıp kurşuna dizer ve kurşun parasını ailesinden isterlermiş. Bu zulümleri gördü oradaki Türkler. Sürekli göçlere tabi tutuldular, insanlar telef oldu, cesetler trenden aşağıya atıldı. Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov ve Kırımlı edebiyatçı Cengiz Dağcı eserlerinde bu zulmü çok güzel işler.

 

Biraz ütopik olacak ama bir gün bunu görmeyi çok isterim:

Türk topluluklarının hepsi, İran'dakiler de dahil (Bugün Azerbaycan'da yaşayan Türk sayısından daha fazladır İran'da yaşayan Türkler.. Tayyip Erdoğan "Burası bizim 2. evimiz derken eleştirenler bu lafın altındaki mesajı alamadı.) evet İran'dakiler de dahil olmak üzere hepsi içişlerinde serbest dışişlerinde Türkiye'ye bağlı olsun. Buna Turancılık da diyebilirsiniz ama bunu gerçekten çok istiyorum.

Not: Dil hususunda dibine kadar ülkücüyüm. CcC :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...