Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
bozkurt

Esenler, Abdulhakim Arvasi'yi Andı

Recommended Posts

Esenler Belediyesi, Ramazan ayı çerçevesinde düzenlediği

alimlerin hayatını konu alan "Anadolu'yu Mayalayanlar" konferansında dönemin büyük alimlerinden Abdulhakim Arvasi'nin hayatını ele aldı.

 

Esenler Dörtyol Meydanı'nda Prof. Dr. Ramazan Ayvallı tarafından verilen konferansa çok sayıda vatandaş katıldı. Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, konferansta, Abdulhakim Arvasi'nin hayatından kesitleri Esenler halkıyla paylaştı.

 

Eğitimin her dönem önemli olduğunu ve Abdulhakim Arvasi'nin yaygın bir eğitimci olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, "Örnek insan, ideal eğitimci bundan 14 asır evvel tek başına tebligata başlayarak 23 sene gibi çok kısa bir zaman zarfında tarihin bir benzerini görmediği ve kıyamete kadar da göremeyeceği 150 bin insanın meydana gelmesine vesile olan, asrı saadetin baş mimarı olan sevgili Peygamberimizdir. Eğitimin örgün olanının bulunduğu gibi yaygın olanı da vardır. Peygamberimizin torunlarından ve varislerinden Seyyid Abdulhakim Arvasi gibi zevat, yaygın eğitimcilerdir" dedi.

 

Arvasi'nin büyük bir alim olduğunu vurgulayan Prof. Ayvallı,şöyle konuştu:

"Doğu'da yetişmiş alimler arasında özel bir yeri olan bu zat hakkında sadece yüksek lisans tezleri değil, doktora tezlerinin hazırlanması gerekir.

 

Abdulhakim Efendi son asırda yetişen, zahir ve batın ilimlerinde kamil, 4 mezhebin fıkıh bilgilerinde mahir, büyük bir alim ve ruh bilgilerinin mütehassısı büyük bir velidir diyebiliriz.

 

Van vilayetinin Başkale kazasında 1865 yılında doğup, 1943 senesinde Ankara'da vefat eden Abdulhakim Efendi'nin babası Halife Mustafa Efendi, Hakkari'nin Yüksekova kazasının Sakitan köyündendir. Mustafa Efendi, gördüğü kimsenin hangi namazı kılmadığını gözünden anlardı. Dinin emir ve yasaklarına fevkalade titiz, din bilgilerini yaymada gayretli ve çok cömertti."

 

Abdulhakim isminin hikmet sahibi olan Allah'ın Kulu anlamına geldiğini belirten Ayvallı,

şunları söyledi: "İlk tahsilini babası Mustafa Efendi'nin huzurunda yaptı. Sonra Başkale'de iptidai ve rüştiye mekteplerini bitirdi. O zaman ilim ve irfan merkezi olan Irak'ın çeşitli şehirlerinde yüksek alimlerden Arap ve Fars edebiyatı, mantık, münazara, fen, matematik, hadis, fıkıh ve tasavvuf dersleri aldı. Daha sonra Arvas'a giderek, yüksek tahsilini zamanın en büyük alim ve velisi Seyyid

Fehim Arvasi hazretlerinin huzurunda tamamladı.

 

Ailesinin zamanın en büyük alimleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Babası Seyyid Mustafa Efendi ve dedeleri zamanın alimleri ve faziletli insanlarıydılar.

 

Arvasi ailesi 600 seneden beri ilim yaymakla ve en üstün insanlık meziyetlerinde numune olmakla tanınmış ve halk arasındaki ayrılıkları gidermekle, milli birliği sağlamakla vazifeleri üstlenmiş bir ailedir. Her hali ve hareketiyle İslamiyet'e uyardılar."

 

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, Necip Fazıl Kısakürek gibi isimlerin de Abdulhakim Arvasi'nin öğrencileri arasında olduğunu sözlerine ekledi.

 

Esenler Belediyesine teşekkürler.Diğer Belediyelere de örnek olur temennisi ile...

 

esenler-abdulhakim-arvasi-yi-andi-3810818_5524_o.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah'ın dostları ne büyük insanlar. Allah cümlesinin sırlarını arttırsın.

 

Onlara uyabilsek ne mutlu bize.

 

Saygılarımla.

 

Vesselam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...