Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
mumin

Necip Fazıl Heykeli

Recommended Posts


"Cafcaf çizeri Furkan Payas'tan Necip Fazıl heykeli.. Bakalım bu heykel meselesi nereye varacak... Furkan'ın niyeti iyi... Sühreverdi'nin Nur Heykelleri kitabı ile düşünürsek heykeli Müslüman işi yapabilir miyiz... "
9965_261380453999192_1066077771_n.jpg
483524_261332720670632_838473757_n.jpg
150400_261379357332635_501826225_n.jpg
483250_261380413999196_267968246_n.jpg
564533_261380150665889_934111318_n.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ağır konuşmayı hakedecek bi görüntü !

bunu yapan sünepe kendince sanatsal bi iş yaptığını zannediyordur bide!

Share this post


Link to post
Share on other sites

fff.png

 

Bu heykelde Eskişehir balmumu heykeller müzesinden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

görür görmez irkildim. şu balmumu korkunç bişey.... hep hayrete düşürmüştür beni. güzel yapmışla ama yapılan tek heceli bu işin adı PUT..

yani bize gelmez , bizi bozar... :)

 

ugraşmışlar ve başarıya ulaşmışlar....... bundan dolayı tebrik.....

kim dedide böle bişey yaptınız ulan! kabilinde ..... tenkit, azar, ve fırça....

 

bu nükte burda pekte sırıtmaz bence

 

 

adamın birisi padişaha hünerini göstermek için huzura kabulünü istemiş

Padişahta "yeteneklidir efendim kendisi" dedikleri için kabul etmiş.

 

--Adam sabit duran delikli iğneye, ipi uzaktan atarak iğnenin deliğinden geçirebiliyormuş.!!!--

 

 

Adam her defasında bunu başarıyormuş yani bir tesadüf söz konusu değilmiş. Padişah gösteriyi izler ve adama 1 kese altın verir

 

adam sevinçli.......

 

ve akabinden , padişah buyurur,

40 falaka :)

 

Herkes şaşkın bir vaziyette...

Adam sormuş padişahım hem hediye verdiniz hem de ceza. ödülü anladıkta ceza neiş

 

Padişahın cevabı ise çok manidar: "İpliği delikten geçirdiğin için ödül verdim. Gerçekten zor bir iş ve sen başarıyorsun.

 

ceza verdim çünkü onlarca yıl süre vaktini malayani'ye harcadın vaktini zayi ettin bunun için de sana ceza verdim.

 

ve bir iki güzel levha_

 

BEN ALLAH DİYENLERİN BOYUNLARINDA VEBAL

BEN BUGÜNKİNE MAZİ YARINKİNE İSTİKBAL

 

-------------NECİP FAZIL ÖLMEDİ, KAVGAMIZDA YAŞIYOR---------

Share this post


Link to post
Share on other sites

bu mevzuya konu olan heykel 2013 yılında Konya'da gerçekleştirilen vefatının 30. yılında Necip Fazıl etkinlikleri kapsamında verilmiştir. Ne acı, ne hüsran ama... Kelli felli adamlar, kelli felli kurumlar Üstadı anma, anlama ve anlatma iddiasındalar. Deveye sormuşlar boynun niye eğri diye, o da demişki "nerem doğruki".

 

anlamadan anlatmak zarar verir...

 

ya yapma, yapacaksan da necip fazılı bilen adamlarla bu işi yap ki rezil olma!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bir nazar nakledeyim. savunmuyorum ve aynı zamanda mantikli olduğunu söylemem de lazım. Putun islamın neşrinin başlangıcında nehyedildigi daha kalbi yeni yeni ısınan kişilerin tekrar dinden rücu etmesini mani kılmak ve tanrı-tapınak edindiği putlarin tesirinde kalinılmaması için o evreye has bir yasaklanma yahud kerih görülme olduğu şeklinde bir yorum var.

Bilginin Islamileştirilmesi diye bir kitap var. Muhakkak okuyun. Çağin getirdiği yahud klasik olarak süregelen bir takım esaslara ıslami normlar giydirilse fena mi olur? Burada bu heykelin önüne kim gitmiş kurban kesmiş ya da adak adamış? hiçkimse. artık puta tapınma diye bir kaygı, endişe söz konusu mu? hayır. En büyük putu kalbinde, fikrinde,zihniyetinde ama fiziksel şartlarda müslümanımız pek muttaki. Bence yapılan işte sanatin estetiği söz konusu. Beis olabilir yalnız günah yoktur,haram yoktur. Bir de hamurdan yapılan heykele, kaş göz çizilen portreye mahserde ruh üflenecegi ve çizerinden-yapanindan davaci olacağı denir ki anlamakta güçlük çekiyorum. var hadis yani okumuştum. araştırılmalı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aslında heykel o malum tehlikeyi her zaman bünyesinde saklar.

 

Yani şu çağda filan olur mu, diyorsun ama e etrafına biraz bakarsan görürsün. Var mümin, şu dönemde bile var.

 

E biliyorsun bizim ülkemiz heykeller ülkesi...

 

Hatta Necip Fazıl'ın bir önerisi de var mesela... Diyor ki üstat, heykellerin kafasını boynundan burmalı yapalım...

 

Tabi senin anlatmak istediğini ben anladım. E gel gör ki ülkemizin durumu da malum...

 

Yahu Alex'in bile heykelini yaptık...

 

Aslında bu heykel işleri boş... Yani Üstadın heykelini yapsan ne olur, yapmasan ne olur? Hiç... Kamera görüntüleri var, resimleri de var... Çocukluk resimleri bile var... Hem heykel çok ama çok masraflı...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:


“Herkim bir suret yaparsa şüphesiz Allah o kimseyi yaptığı surete can üfleyinceye kadar azab edecektir. Hâlbuki sureti yapan o kişi, yaptığı surete ebediyyen ruh üfleyip can veremeyecektir.”

Buhari: 5964-2060-61,


bu hadis-şerif satırı koymuştur !..... gerisi teferruat ve şeriata muhalefettten başka birşey değildir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burada paradoks var. İnanan daim azap çeken olamaz. Cehennem sadece kafirlere ebedi istirahatgahdir. Cennette olan da neden azap çeksin? Çünkü can üflemek insan kudretini aşan birşey. Ebediyen basaramaz öyleyse daim azap çeken olmalıdır. Bu makul mu?

Ben aynı zamanda Buhari mevzu hadis nakletti de demiyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hadis mevzu değilse, e o zaman ne yapacağız?..

 

Yani böyle bir hadis varsa, ''bu makul mu?'' sorusuna nasıl cevap verilmeli? Tabi bunun cevabı beni aşar... Ama buna rağmen şöyle bir tablo çıkıyor ortaya:

 

O zaman heykeli yapan kafir olarak kabul ediliyor ki, ebedi bir azaba işaret ediliyor. Demek ki, ortada nakil yolu ile gelen bir habere rağmen bir isyan var.

 

Hadise şu açıdan da ele alınabilir: Heykel gibi herhangi bir güzel sanat dalında, yapılan uğraş üzerinden en küçük bir putlaşma hareketi sezilirse, o zaman ebedi azap yerine gelir. Demek ki, böyle bir işte böylesine mühim bir tehlike var. Mesela Tasavvuf erbabı bu anlamda ruhsatlı sahalara temkinli yaklaşır ve hatta bazen hiç yaklaşmaz, o sahalardan uzak tutar kendisini...

 

Aslında Üstat, İman ve İslam Atlası kitabında bu mevzuyu anlatır.

 

Ama dediğim gibi, heykel boş iş... Yapılması ile insanlara hiç bir faydası yok... Üstelik heykelin masrafı da oldukça fazla... CHP'li bir belediye başkanı, ya Eskişehir yahut İzmir belediye başkanı olacak... İşte bu adam bu heykel işleri ile çok uğraştı, bütün ünlülerin heykelini yaptı neredeyse... Kamu hakkını aldı bu heykellere yatırdı... E zaten Cumhuriyet tarihi boyunca da bu heykellerden neler çektik, malumunuz. Heykeller yüzünden bir inek bile sürgün yedi yahu...

 

Düşünsenize yukarıdaki hadis üzerinden... Atatürk heykeli önünde kendini paralayan insanlar, işte yukarıdaki hitabın muhatapları oluyorlar... Putperestliğin dibine vurmuş Hristiyan dünyasında bile alay konusu olmuştu, bizim bu halimiz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

İbni Ömer'den, Resulullah sav in şöyle buyurduğu rivayet olunmuştur:"Bu suretleri yapanlar kıyamet gününde muhakkak azab olunurlar ve kendilerine.Tasvir ettiğiniz bu canlılara (haydi) hayat verin (bakalım)" denilir. (Buhari ve Müslim)

 

Hz. Aişe'den ra rivayet ediliyor:Resulullah bir seferden gelmişti. Sofaya al bir perde asmıştım. Üzerinde resimler vardı. Resulullah sav perdeyi görünce mübarek yüzü renkten renge girdi ve buyurdu ki:"Ey Aişe kıyamet gününde nasın en şiddetli azap görenleri Allah'ın yarattığına benzetenlerdir" (Buhari ve Müslim).

 

(İslam Şeriatında Büyük Günahlar/İmam Zehebi,Bedir Yayınevi, 48. büyük Günah:Resim(heykel) yapmak,yaptırmak ve bulundurmak, sayfa 161)

 

tartışılması bile abes bir konu...

 

"puta tapınma diye bir kaygı, endişe söz konusu mu?"

 

yahu bu insan var ya bu insan, nefs-i emarenin oyuncağı olduğunda yapamayacağı iş yoktur. Düşünün ki Samiri'yi Hz. Musa as ile birlikte yarılan Kızıldeniz'i geçmiş, ardında firavun ve ordusunun helak oluşuna şahit olmuş ve Hz. Musa as Tur Dağı'na çıktığında Hz. Harun as'ın tüm müdahalelerine rağmen altından bir buzağı yapmış ve İsrailoğulları'nın bir kısmını bu buzağıya taptırmaya başlamıştır. Bu akıl mantık alır bir hadise mi? Hadi başka bir başlık altında "düşünelim" diyordunuz. düşünün bakalım ne bulacaksınız. O kadar şeyi yaşa, gör, şahit ol ve put yap ona tapmaya başla. varsa akılla izah edilecek tarafı buyrun...

 

belki ilahiyat bünyesinde peygamberler tarihi dersi gösterilmiyordur ancak dinler tarihi, dinler felsefesi vb,... pek çok ders öğrencilere gösterilmektedir. Orada Budizm'i ve önünde tapındıkları Buda heykellerini görmüş olmalısınız. Yani puta tapınmak hala var, bunu "Bilginin İslamileştirilmesi" adlı kitabın yazarı bilmiyorsa o bizim problemimiz olmaktan uzaktır.

 

Ayrıca ecdadımız var, ecdadımızın eserleri var. fetvaları, yaptıkları var. Osmanlı deyip geçmeyin. İslamın tatbik edildiği son devletti. Asırlara damga vurmuş muazzam din alimleri, fıkıhçıları vardı Osmanlının. Bizim İslam adına ahkam kesen ilahiyatçılarına şaşarım. Yahu sen laik bir devlette yetişmişsin, aldığın eğitim ve alabileceğin eğitim belli, Neden Tepeden tırnağa bir İslam devleti, İslam beldesi olan Osmanlının, bu sisteminde yetişmiş, konuya hakim ulemasının hükümlerini göz ardı edersin.(ahmaklıktan başka bir şey değil). İlahiyatlarda İslam Sanatları Tarihi tarzından dersler de mevcut. Orada ebrudur, hattır, minyatürdür, ahşap ve taş işçiliği, vs,.. bir sürü sanat dalı bulunmaktayken neden resim ve heykel bulunmamaktadır. Neden minyatür gibi bir sanat dalı ortaya çıkmıştır, Levniler, Matrakçı Nasuhlar bu sanat dalında muhteşem eserler ortaya koymuşlardır. Osmanlı zamanı dediğimiz çağ 100 sene öncesiydi, bu sanatçılar ise 300 sene önce yaşamışlardır. O zaman "puta tapınma diye bir kaygı" varmış demekki Osmanlı bu şekilde hareket etmiş...

 

Netice:Heykel heykeldir, 1000 sene sonra da heykel olarak kalacaktır. İslamdaki hükmü de değişmeyecektir. estetik vs, geçelim efendim bunları. başka konularda estetik arayışına girelim ki İslam zaten kendi içinde pek çok estetiği inceliği barındırdığından, ithal malı estetiksel yaklaşımlara ihtiyacı yoktur.

 

Buhari de Müslim de geçen bir hadis forumlarda tartışılır hale geldiyse yazık bize! Bu ilahiyatlara şüpheli bakardım, artık iyice soğuyorum. Kesinlikle tez elden ilahiyatların müfredatı yenilenmelidir. İlahiyatlar ilim öğrenmeye aday insanlar yetiştireceği yerde çeyrek filozoflar yetiştiriyor. acı tablo...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Netice:Heykel heykeldir, 1000 sene sonra da heykel olarak kalacaktır. İslamdaki hükmü de değişmeyecektir. estetik vs, geçelim efendim bunları. başka konularda estetik arayışına girelim ki İslam zaten kendi içinde pek çok estetiği inceliği barındırdığından, ithal malı estetiksel yaklaşımlara ihtiyacı yoktur.

 

Buhari de Müslim de geçen bir hadis forumlarda tartışılır hale geldiyse yazık bize! Bu ilahiyatlara şüpheli bakardım, artık iyice soğuyorum. Kesinlikle tez elden ilahiyatların müfredatı yenilenmelidir. İlahiyatlar ilim öğrenmeye aday insanlar yetiştireceği yerde çeyrek filozoflar yetiştiriyor. acı tablo..

 

 

netice sözük kralı olmuş. adam laf salatası yapmamış benim gibi . eyvallah yüreğine sağlık..... derim ve bu levhayı alırım altın tozlarına batırılmış boyalarla etrafını güzelce süsler orta yerinden cuk diye öper ve bu form sayfasının en tepe noktasına diker-ek heykelleştiririm bende

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...