Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Muvazene

Üstad Ve Şarlo

Recommended Posts

Üstadın konferanslarını okurken, anlattığı konuyla alakalı verdiği örneklerden bazıları özellikle dikkatimi çekmiştir. Birden fazla konferansında verdiği örnekler arasında Charlie Chaplin’in Modern Times filminde geçen bazı sahneler anlatılmaktadır. Bu sahneleri öyle güzel anlatmıştır ki, önce yüzümde bir gülümseme oluşmuş sonra da filmi izleme ihtiyacı içerisine girmişimdir. İşte o örneklemelerin geçtiği sahnelerin sizler tarafından da izlenmesini istiyorum :)

 

Sahte kahramanlar konferansında geçen, meccanen kahraman olanlara yönelik verdiği örnekte , Şarlo’nun filminde, yolda yürürken yerde bir bayrak bulan ve onu sahibine teslim etmek için eline alan, geride ise işçi hakları için eylem yapan bir grubun arkasından ona yetişmesi ve onun da o sırada elinde bayrakla onların önünde olması sonucu, bu insanın meccanen kahraman olması sahnesi vardır.

 

İndirip İzlemek için TIKLAYIN...

 

meccanennji9.jpg

 

 

 

Bir diğer örnek ise, makinenin putlaştırılması.. insan yapımı olması ve insana hizmet etme amacıyla üretilmesine rağmen, insanüstü bir konuma getirilmesi ve insanın makineye emanet edilmesi sonucu insanın rezil kepaze olmasını anlatan bir sahne. ( Zamandan tasarruf için en basit eylem olan yemek yemenin bile bir makineye yaptırılmak istenmesi …)

 

İndirip İzlemek için TIKLAYIN...

 

yemekmakinehq2.jpg

 

 

 

 

Bir diğeri, sadece tek bir hareketten oluşan ve işini gün boyu tekrarlaya tekrarlaya makineye dönen zavallı insanın örneği.

 

İndirip İzlemek için TIKLAYIN...

 

 

makinalamakda6.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gerçekten çok iyi bir çalışma olmuş, elinize sağlık. Üstadın pek çok konferansında pek çok açıdan ele aldığı, fikrimizde efsaneleşmiş sahneler. Sayenizde izlemek nasip oldu. Allah razı olsun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

üstadın yazılarında bahsedilen bu sanhneleri gözle görülür ve işitilir şekli ile bizlere, sayenizde sunulmuştur. Gerçekten güzel olmuş. Teşekkür ederim. Maddeci dünya anlayışını her işimizin içine sokmaya çalışmak ancak trajikomik bir hali gözler önüne seriyor. Madde!.. ( ötesi ile düşünülmeyince)hiçbirşey... Madde, manası ile O'na yol çıkarması ile anlam bulan,kazanan letafet haline dönen ötelerdeki gerçeğe ulaştırıcı vasıta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Artık insanlar; makinaların yedek parçasıdır, hicvine tamıtamına uyan ve maddeye mana ekleyemediği gibi maddenin, kendisine mana eklemesini bekleyen pörsümüş, ruhsuz canlının bu ibretlik sahneleri, sürekli olarak bütün dünyada kendini sergilemekte...

Teşekkür edenlere ben teşekkür ederim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:shiny: Çok güzel yahu çoook. Helal olsun abi Bizim Nasrettin Hoca'nın benzeri işte :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Modern cemiyetlerde üretim biçimi malumunuz Fordizm'dir.ABD'li ünlü otomobil üreticisi Henry Ford tarafından geliştirilen bir üretim biçimidir.Aslında Ford, Winslow Taylor'un 'bilimsel yönetim ilkeleri'ni pratiğe geçirmiştir.İşin özeti; aynı montaj hattı üzerinde giden mamulün her parçası bir kişi tarafından monte edilir.Parçaların yeri belli olduğundan montajcının işi aslında kolaydır.Fakat her işçi işin sadece çok küçük bir parçasını yaptığından işçilerin işin diğer parçaları ya da bütünü hakkında fikir sahibi olması mümkün değildir.İşte Charlie Chaplin'in sinema tarihinin kültleri arasında yer alan Modern Zamanlar filmi Fordizm'in bir eleştirisidir.Bu bakımdan Üstad'ın konferanslarında, Batı'nın ne idiğünü bizlere gösterirken Şarlo'dan yararlanması, hakikaten müthiş bir bakış açısı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...