Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
KURT

Başbağlar Katliamını Unutmayacağız...

Recommended Posts

Tarihinde suçlusu bulunmayan, asker kaçağı olmayan, 1985 yılına kadar ulaşımını hayvanlarla yapan, 1987 yılına kadar haberleşmesini yine hayvan sırtında yapan, senenin 6 ayı kış, ama bu şartlarda

 

1959 yılında kendi imkanlarıyla minaresini ve camisini,1962 yılında ilkokulunu ve öğretmen lojmanını, 1987 yılında imamevini, şadırvan, gasilhane, mahalle çeşmelerini, tuvaletlerini ve kanalizasyonunu, çevre düzenlemesini tamamlamış, tüm altyapısını kendi imkanlarıyla yapmış hatta caminin kubbe kurşunlanmasını tamamlamış bir köy..

 

1990 genel nüfus sayımında 542 nüfusu bulunan Kemaliyenin en kalabalık köyü dolayısıyla Kemaliye'nin en kalabalık öğrencisi bulunan Devletine Bayrağına ve inançlarına bağlılığı ile bilinen, hiç kimse ile sürtüşmesini bulunmayan kendi halinde bir köy.

 

Devletine hiç yük olmamış hep destek olmuş, hiçbir şey istememiş, evladın babaya saygısı gibi devletini tam bir baba bilmiş, bilmeye devam eden Osmanlı geleneği ve terbiyesi ile yetişmiş insanların yaşadığı bir köy.......

 

 

 

 

Gitmesem de, görmesem de o köy benim köyüm

 

Kemaliye İlçesine bağlı ilçe merkezine 72 km uzaklıkta Barasor vadisinin sonunda ilçenin en uzak ve son köyü, Tunceli ili sınır noktasında bir köy karayolunun bittiği dağ yolunun başladığı bir yerde,

 

720 yıllık tarihi olan Osmanlıya uç beyliği yapmış tarihsel süreç içerisinde devletine bağlılığın en güzel örneklerini vermiş vermeye devam eden Anadolu’nun isyan eden gruplarına karşı Devletin bekasını düşünmüş Ay yıldızlı Bayrağını her dönemde dalgalandırmış, Çanakkale'de de 30'un üzerinde şehit vermiş bir köy.

 

Gitmesem de, görmesem de, o köy benim köyüm: BAŞBAĞLAR.

 

Yıl 1993. Anlatması zor, anlatması çok güç. Tam on dört yıl önce 5 Temmuz akşamı saat 20.30. Başbağlar’da her zamanki gibi bir akşam. Köy sakinleri gündelik işlerini tamamlayıp evlerine çekilmişler..

 

Adil Hoca ise abdestini almış huşu içinde, elinde mikrofon Ezan okumaya henüz başlıyor. O sırada ardında beliren silahlı gölgelerden haberdar değil. Eşkiyalar yaka paça alıyorlar “bırakın ezanı bitireyim” yakarışlarına aldırış etmeden. Ve namaz için toplanan köylüleri de camiden dışarı çıkarıyorlar.

 

Bir tuhaflık var. Gelen eşkiyalar köyü çok iyi tanıyor. Planlı, programlı bir baskın bu. İsim isim çağırıyorlar köydekileri ve neden sonra dağılıp, ev ev gezerek köyde kim var, kim yok herkesi topluyorlar. Yaşlı, genç, çocuk, kadın…

 

KATLİAMI YAŞAYANLAR ANLATIYOR

 

Köyün kadınlarından F.P: "Militanlar, kapının önünden ismen çağırıyorlardı köyün insanlarını. Selim Pato, sen gel dediler. Görümcemin oğluna, Recep sen de gel, dediler. Doğru camiye dediler.Ben içeride pencerenin önünde oturmuş dinliyordum. Birkaç militan sokaklara dizildi. A.C'yi çağırdı. Bu adam yanımızdaki ilçenin köyünde oturuyordu .

 

Bizde tırpan yapıyordu. Onu görünce hayrete düştüm.Daha sonradan biz kadın ve çocukları da topladılar. Derenin yanında toplandık. Başımıza bir kız, bir erkek militan koydular. Erkekleri de öbür tarafa topladılar."

 

Köyün erkeklerinden yaralı olarak kurtulan S.A. : "Camide namaz kılıyorduk/İkisi kadın çok sayıda militan namaz ortasında ellerinde silahlarla camiye girip namazı bozdular.Daha sonra bizi silah zoruyla dışarı çıkardılar. Daha sonra militanların lideri olan kişi telsiz görüşmesi yaptı ve ateş serbest diye bağırdı.

 

Otomatik silahlarla üzerimize ateş açtılar. Aramızda sağ kalanları ayrıca yakından ateş ederek öldürdüler. Ben kenarda kalmıştım.Ölü numarası yaptım. Sırtımdan iki kurşun yedim."

 

Masum insanların üzerine, otomatik tüfeklerle ölüm kusan, insanlıktan nasipsiz kan içiciler, muzaffer bir ordu edasıyla, geldikleri gibi ayrılıyorlar Başbağlar’dan. Ama arkalarında korkunç bir iz bırakıyorlar: Beşi diri diri yakılmış, kalanı kurşunlanmış tam otuz üç şehit. Tam otuz üç can.

Ve bir de bildiri..

 

Diyorlar ki; “2 Temmuz günü 40'a yakın insanımızın ölümü 60'a yakınının da yaralanmasıyla sonuçlanan olay, devletin bilinçli bir provokasyonunun ürünüdür.Ve bunun sorumlusu devlettir. Sivas’taki halkımıza karşı girişilen bu katliama da gereken cevabı verecektir.

 

En ağır biçimde bunun hesabını soracaktır.Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.Sivas'ta şehit düşen onlarca masum insanımızın kanı yerde kalmayacaktır. Eğer bu yönelimlerini T.C. sürdürürse en ağır şekilde bunun karşılığı verilecektir.”

 

Yıl 2007.

 

Aradan tam 14 yıl geçmiş. Bir yanda failleri yakalanmış ve en ağır şekilde cezalandırılmış Sivas Madımak olayları. Diğer yanda, suçsuz günahsız otuz üç insanın kahpe bir misillime uğruna katledildiği ve tek bir mahkumu bile olmayan BAŞBAĞLAR katliamı.

 

Her yıl uğruna karalar bağlanan, medyada günlerce yer bulan, ağıtlar yakılan Sivas.. Ve unutulmuşluğun hüznüyle, dün olduğu gibi bugünde yaralarını sarıp, kendi yağıyla kavrulan “Hasbinallah Ve ni’mel Vekil” diyen BAŞBAĞLAR..

 

İnsan düşünmeden, sormadan, sorgulamadan edemiyor.

 

Sivas için ağıt yakanlar, devlet televizyonunda devlete küfredenler; SİVAS’ ta katledilenler “can”dı da, BAŞBAĞLAR’ da kurşuna dizilenler “can” değil miydi?

 

UNUTMAK TÜKENMEKTİR düsturuyla, insanlık dışı bu katliamın 14. Yıldönümünde bayrakta al olan şehitlerimizi rahmet, minnet ve duayla anarken, TÜRK VAKARI ile dün olduğu gibi, bugünde dimdik duran BAŞBAĞLAR köyü sakinlerinin –büyük, küçük ayırmadan- ellerinden öpüyorum.

 

Ölümü öldürenlere selam olsun..

 

“ÖLÜM BİZE NE UZAK, BİZE NE YAKIN ÖLÜM

ÖLÜMSÜZLÜĞÜ TATTIK BİZ, BİZE NE YAPSIN ÖLÜM…”

 

YamanTürk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Başbağlar sanıkları "yukardan" gelen talimatla salıverildiler ve bir daha izlerine rastlanmadı. Dine hakaret eden sapkın rafızilerin katliamıdır bu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

selam aleykum

 

TÜRKİYE Almanya’dan, Sivas olayları ile ilgisi olduğunu iddia ettiği vatandaşı Muhammed K.’nın iadesini istemiş. Karlsruhe Yüksek Eyalet Mahkemesi bu isteği reddetmiş. Gerekçeleri şunlar:

 

* Muhammed K. Sivas olayları esnasında yapılan gösterilere katılmıştır.

 

* Ancak, kendisinin bu esnada taş attığı veya şiddet olaylarına karıştığına dair iddialar isbatlanamamıştır.

 

* Bir gösteri, şiddet olaylarıyla sonuçlansa da, sadece bu gösteriye katılmış olmak bir suç teşkil etmez.

 

Bakınız Alman adaleti nasıl ince eliyor sık dokuyor…

 

Almanya’da:

 

(1) Hukukun üstünlüğü ilkesi vardır ve hayata uygulanmaktadır.

 

(2) Orada mahkemeler bağımsızdır; siyasî iktidar, çeşitli lobiler, gizli kuruluş ve dernekler, Derin’ler mahkemelere, hakim ve savcılara direktif veremez, asla baskı yapamaz. Böyle bir şeye yeltenenler toplumun, medyanın, aydınların, üniversitelerin sert tepkisi ve protestosuyla karşılaşır; adliyeye tesir etmek isteyen bir politikacının kariyeri sona erer.

 

(3) Orada Katolik, Protestan, dinsiz, Müslüman veya Budist mahkeme önünde, adalet karşısında eşittir. Almanya’da şu anda (sanırım) bir buçuk milyon Türk yaşamaktadır. Bunlardan biri mahkemeye düşerse, onun Sünnî veya Alevî olmasının neticeye ve verilecek hükme hiçbir tesiri olmaz. Orada adalet terazisi yanlış tartmaz.

 

(4) Almanya’da ceza hukuku uygulaması sahasında “Kanunsuz suç ve ceza olmaz” temel prensibi hâkimdir.

 

(5) Almanya’da din, inanç, inandığı gibi yaşamak, fikir, görüş, tenkit hürriyeti son derece geniştir.

 

(6) Almanya’da vatandaşların ve orada yaşayan Müslümanların dinî dernek kurma hakları vardır. İsteyen “Hilafet Derneği” bile kurabilir.

 

(7) Alman üniversitlerinde, isteyen kız öğrenciler başları örtülü olarak okuyabilirler. Başları örtülü, saçları görülmüyor diye kimse onlara baskı yapmaz, hakaret etmez, tahsil yapma hürriyetlerine engel olmaz.

 

Gelelim Sivas hadiselerine:

 

* Sivas hadisesinden bahs ederken mutlaka, ondan birkaç gün sonra cereyan eden Başbağlar katliamına da temas etmek gerekir.

 

* Başbağlar Katliamı Sivas hadisesinden daha feci, daha vahim bir cinayettir. Çünkü Başbağlar’da hiçbir provokasyon (tahrik, kışkırtma) yoktu. Camiden çıkan vatandaşlar çok hain, çok gaddar, çok acımasız, çok vahşi bir şekilde katl edilmişlerdir. Onların hiçbir suçu yoktu, onlar yüzde yüz mâsum idiler. Tek suçları Müslüman olmaktı.

 

* Sivas hadiselerinde çok planlı, çok kötü niyetli kışkırtmalar vardır. Bunlar Büyük Millet Meclisi araştırma dosyasında isbat edilmiştir.

 

* Sivas hadisesinde, Türk milletini bölmek, parçalamak, böylece hükmü altında tutmak isteyen gizli ve güçlü lobilerin, Derin’lerin tesiri vardır.

 

* Başbağlar katliamının mahkemeye intikal etmemesi, suçluların yakalanmaması, cezaya çarptırılmaması son derece vahim bir insan hakları ihlalidir.

 

İleride bu memlekette şu iki şeyin gerçekleşeceğine inanıyorum:

 

(1) Başbağlar katliamı dosyası, tozlu arşivlerden çıkartılacak, suçlular bulunacak ve âdil ve bağımsız mahkemeler önünde hesap verecektir. Sadece suçlular değil, onlara kanat gerenler de yargılanacaktır.

 

(2) Almanya’nın Karlsruhe eyaleti yüksek mahkemesinin Muhammed K. hakkında verdiği “Türkiye’ye iade edilemez” kararı da göstermektedir ki, Sivas davasının tekrar muhakeme edilmesi gerekmektedir.

 

Sivas’ta ölenler, doğrudan doğruya öldürülmemiş, dumandan boğularak can vermişlerdir. Halbuki Başbağlar köyünde camiden çıkan Müslüman vatandaşlar, katiller tarafından kurşuna dizilmiştir.

 

Sivas’ta Madımak Oteli’nde, kışkırtıcılardan biri şahsî tabancası ile iki mâsum vatandaşımızı şehit etmiştir. Bu katil cezasız kalmıştır.

 

Sivas’ta Alevî kökenli bir gazeteci vatandaşımız, feryat etmiş, hadiselerin içyüzünü anlatmış, lakin kimseye laf dinletememiştir.

 

Sivas olaylarının yeniden muhakeme edilmesi zamanı henüz gelmemiştir. Sanık avukatları, sanıkların bizzat kendileri, vatansever istihbaratçılar, vatansever aydınlar, hadisenin içyüzünü bilenler ellerindeki belgeleri, bilgileri, dosyaları titizlikle muhafaza etsinler. Gün gelecek, bu dosya yeniden açılacaktır.

 

Fransa’da 1924’te işlenen bir cinayet dolayısıyla muhakeme edilen, müebbet hapse çarptırılan ve ölüp giden birinin dosyasının bile yeniden muhakeme edilmesine karar verildi. Bizde Sivas mahkemesi niçin yeniden görülmesin?

 

Tekrar ediyorum:

 

* Sivas hadisesinde büyük bir kışkırtma vardır.

 

* Madımak Oteli’ni kim ateşe vermiştir?

 

* İslâm dinine hakaret edenlere karşı yürüyüş yapmak suçlu olmak için yeterli midir?

 

* Sivas hadisesinden birkaç gün sonra patlak veren Başbağlar Katliamının sanıkları niçin yakalanıp mahkemeye verilmemiştir?

 

* Bütün vatandaşlar, temel hak ve hürriyetlere sahip olmak konusunda ve adalet önünde eşit değil midir? Yoksa bazıları ötekilerden daha eşit midir?

 

* Sivas hadiseleri konusunda önce hafif cezalar verilmişken, sonra niçin çok ağır (idam) cezalar verilmiştir?

 

Şu hususu da belirtmek istiyorum:

 

Sivas davasında var güçleriyle çalışan, cansiperâne hizmet veren avukatlara teşekkür ediyorum, kendileri tebrike ve minnete layıktır. Var olsunlar.

 

Ancak, birinci celseye show yaparcasına katılıp da sonradan boşlayanlara teessüf ediyorum.

 

Mahkemeler show yeri değildir, kendini gösterme mekanı değildir.

 

Bir teklifim var: Sivas hadiseleri ve Başbağlar katliamı konusunda bir komite kurulsun. Komite üyeleri hiçbir maddî veya manevî ücret almasınlar. Onbeş günde veya ayda bir toplansınlar, hedef belirlesinler ve Sivas faciasının yeniden muhakeme edilmesi ve Başbağlar katliamı sanıklarının yakalanıp ceza görmesi için çalışsınlar. Lâyık isem ve uygun görülürse bendenizi de bu heyete üye yapsınlar.

 

Bir hakikat kalmasın Allahım âlemde nihan…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erzincan'dan haber geldi.

Dediler: "kanlı borasar!"

Gariplere oldu mezar,

Vay yiğidim, vay mazlumum vay!

 

Oy başbağlar oy başbağlar!

Garip anam başın bağlar.

Bana da diyemez belli.

Yağdı üstüne kurşunlar vay!

 

Yakılmıştı tüm evleri,

Kan doldurdu dereleri.

Söyle bana kanlı testi

Kim öldürdü bebeleri vay!

 

Olay idim olay idim

Delikanlı olay idim.

Elde mavzer, dağ başında

Zalimleri bulay idim vay!

 

Anadolu haber -başbağlar-

 

 

 

Ya muntakıym bizi intikamına memur et !..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu güzel şiir için, öncesinde hassasiyet gösterenler için şükranlarımı sunuyorum.

 

Allah razı olsun...

 

Saygılarımla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salihbey gönüldaşım; vermiş olduğun adreste Başbağlar Katliamı ile ilgili bir klip var, onu nasıl indirebiliriz? Bu sorum diğer arkadaşlar için de geçerli tabi.

 

Yardımcı olursanız sevinirim...

 

Saygılarımla...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salihbey gönüldaşım; vermiş olduğun adreste Başbağlar Katliamı ile ilgili bir klip var, onu nasıl indirebiliriz? Bu sorum diğer arkadaşlar için de geçerli tabi.

 

Yardımcı olursanız sevinirim...

 

Saygılarımla...

 

Youtube 'den indirelim : Bunun için önce youtube adresini kopyalayacağız.Daha sonra http://vixy.net adresindeki boşluğa yapıştırıp start düğmesine basacağız.Bir müdet bekleyeceğiz. Bu sitede download tuşu görününce o tuşa basacağız.O kadar...

 

Adresimiz şu :

 

http://www.youtube.com/watch?v=1HPKDtZyrnA

 

bunu kopyala,

 

http://vixy.net adresindeki boşluğa yapıştır.Starta bas ve bekle...Download yazısı çıkınca indir.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Youtube 'den indirelim : Bunun için önce youtube adresini kopyalayacağız.Daha sonra http://vixy.net adresindeki boşluğa yapıştırıp start düğmesine basacağız.Bir müdet bekleyeceğiz. Bu sitede download tuşu görününce o tuşa basacağız.O kadar...

 

Adresimiz şu :

 

http://www.youtube.com/watch?v=1HPKDtZyrnA

 

bunu kopyala,

 

http://vixy.net adresindeki boşluğa yapıştır.Starta bas ve bekle...Download yazısı çıkınca indir.

 

Allah razı olsun ya, youtube sitesinden programsız förüntü indirmeyi bilmiyorduk, öğrenmiş olduk.

 

Saygı ve şükranlarımla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...