Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
ToKSiN

Yeni Başlayanlar İçin...

Recommended Posts

S.A.

 

Üstadı tanımaya, onu okumaya yeni başladım. Saolsun NFK-Fan kardeşim bana elinden gelen yardımı yaptı ve yapmaya devam ediyor.

 

Şimdi Üstad'ın kitabını almayı düşünüyorum. Sizce hangi eserinden başlamalıyım? Şiir olursa daha güzel olur bu arada :)

 

Selametle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A.S

 

kardeşim ben ilk olarak Çile'yi okumanı tavsiye ederim..zaten daha sonra Üstadın diğer kitaplarını alma ihtiyacı duyacaksın kendinde..

 

selam ve dua ile.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Yeni başlayanlar için ilginç olabilecek kitaplar bence şunlar:

 

Başta Çile... Yeniçeri... Ulu Hakan II. Abdülhamid Han... Felsefe ve tasavvufa ilgi duyuyorsanız Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu... Siyaset ve dünya görüşüyle ilgileniyorsanız İdeolocya Örgüsü.... Üstad'ın hayatını merak ediyorsanız Bab-ı Ali, O ve Ben, Kafa kağıdı... Tiyatroya ilginiz varsa Bir adam Yaratmak veya Reis Bey isimli kitap... Listeyi uzatmak mümkün. Fakat ilk defa Üstad'la haşır-neşir olmaya başlayanlar için en uygun kitapların, bunlar olduğunu düşünüyorum.

 

Saygı ve selamlarımla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

S.A

 

Gardaşım önce Üstad`ın hayatını okumanı sonra da Çile yi okumanı tavsiye ederim. Sonra zaten ne okuyacağına kendin karar verirsin :)

 

Selametle

Share this post


Link to post
Share on other sites

S.A

 

Üstada bağlaması açısından Kafa Kağıdı ilk önerimdir. Üstad kendini anlatır bu kitabında. Üstadın edebi ve dava yönü olmadan bile ilginç bir hayatı varmış. Bazen yüzünüzde ister istemez bir gülümseme oluşacaktır, bazense hüzünlü bir bakış bu kitabı okurken...

 

Selametle

Share this post


Link to post
Share on other sites

A.S.

 

Bugün tavsiyeleri değerlendirmek için kitapçıya gittim. Çileye göz attım. Büyük bir ihtimalle onu alacağım. Tam yanında da Nazım Hikmet'in kitabı :) Hatta bir kitap gördüm. Nazım'ın çilesi diye... Elime aldım. Üstad neler çekmiş bir göz atayım dedim. Dalgınlık işte Çile'yi görünce aklım Necip Fazıl Üstada gitti. Acemilik işte :P Allah bizi doğru yoldan saptırtmasın ;)

 

Tüm tavsiyelerinizi değerlendirmeye çalışacağım inşallah...

 

Selametle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

S.a

Yeni Başlıyosan bence Üstad'ın Konferansları kitap haline getirilmiş (gençlik konferansları) ilk önce Hesaplaşmadan başlayabilirsin

 

Allah'a İtaat Etmeyene İtaat Edilmez (ÜSTAD)

Share this post


Link to post
Share on other sites
S.a

Yeni Başlıyosan bence Üstad'ın Konferansları kitap haline getirilmiş (gençlik konferansları) ilk önce Hesaplaşmadan  başlayabilirsin

 

Allah'a İtaat Etmeyene İtaat Edilmez (ÜSTAD)

 

Selamlar,

 

Evet konferanslardan da başlanabilir. Fakat yeterli alt yapınızın olmadığını düşünüyorsanız meselâ Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufunu okumak ağır gelebilir ama Toksin'i tanıdığım kadarıyla bir sorun olmaz. Fakat bu soruyu soranın sadece ToKSiN olmadığını düşünerek cevap vermek zorundayım...

 

Bu arada Luchesse, alıntıladığınız söz Üstad'a ait değil, Üstad'ın bir büyük Doğu kapağında yayınladığı Hadis meali... Onu bu hadisten dolayı baya bir uğraştırmışlardır..

 

Saygı ve selamlarımla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

arkadaşların tavsiye ettiği kitabları okuduysan sana bir tavsiye de ben vereyim nacizane;)ÇÖLE İNEN NUR......kesinlikle okumalısın bence......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çöle İnen Nur

Aynadaki Yalan

Başbuğ Velilerden 33

Veliler Ordusundan 33

Ben şiirle pek haşır-neşir olmadığım için tercihim ve tavsiyem bunlar olur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamün aleyküm,

Tavsiye edilenler mutlaka çok faydalı kitaplar,fakat ben 'HİKAYELERİM'i şiddetle tavsiye ederim,son sayfasında üstadın vasiyeti yazıyodu ve çok etkilenmiştim,o günden sonra üstat sevgisi iyice aşılanmıştı,!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeni başlayanların öncelikle O Ve Ben kitabını okumasını tavsiye ederim. Üstadı Üstad yapan o büyük kapıya ulaşma safhasınının öncesini-sonrasını, Üstadın ruh ikliminin hangi merhalelerden geçtiğini öğrenmek için mutlaka okunmalı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Öncelikle hayırlı olsun, inşallah aynı çizgide devam edersin kardeşim. Üstad'ı hiç tanımayan, ya da yeni yeni tanıyan birisinin okuyacağı ilk eser ''Çile'' olmalıdır. Çünkü Üstad herşeyden önce şair ve edebiyat adamıdır. Bu, onun edebi anlamdaki baş/temel eseridir.

 

Daha sonra ise, "Mazlum, her dinde, her inanış tarzında bulunabilir. Hatta hiçbir şeye inanmayan insanda, insan şöyle dursun, hayvanda bile… Mazlum, kendi haline göre değil, zulmediciye nisbetle sıfatlanandır" diye muhteşem bir giriş yaptığı ''Tarih Boyunca Büyük Mazlumlar'' adlı kitabını tavsiye ederim.

 

Çünkü bu kitabın muhtevasında Sokrates'ten Hz.Hüseyin'e, Hz.Hüseyin'den Jan Dark'a kadar geniş bir mazlum kitlesi vardır. İşte bu yüzden ilk okunacak eserlerinden birisidir derim.

 

Üçüncü olaraksa "Son Devrin Din Mazlumları". Muhabbetle..

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Bir Adam Yaratmak" iyi bir başlangıç olabilir. Şu açıdan : Toplum olarak, insanı çepeçevre saran büyük edebi eserlerin altında hep yabancı yazarların imzasını gördük. Hamlet'i okurken "müthiş", Faust'la gezintiye çıkarken "vay be", romanlara dönelim; Raskolnikov, Nehludov, Prens Andrey, Mişkin, Martin Eden, Golyadkin, Dorian Gray vs vs vs... Tüm bunlar ve daha fazlası için, "harika, muhteşem, büyük" tarzı şeyler söyledik. Bu isimleri tarihe kazandıran yazarlara, tarihi hayranlıklar besleyip, tarihi iltifatlar yağdırdık.

 

Fakat burada bizden birinin, bizim dünyamızdan bir yazarın, bu saydığımız büyük eserleri kıskandıracak nitelikteki bir eseri olduğunu idrak ediyoruz. Düşünüyorum da; gururla başını kaldırıp batıya doğru bakar insan... "Bizim tarihimizde yok" cümlesinin üstünü kırmızı kalemle çizer... Saydığımız isimlerle beraber Hüsrev'i de zikreder ve Üstadın diğer eserlerini ve hayatını daha yakından tanımaya başlayınca, Hüsrev'i listenin ilk sırasına ekler. Bu noktadan iyi bir başlangıç olacağını düşünüyorum. (Üstadın diğer büyük piyeslerine de yöneliş vesilesi olabilir.)

 

"O ve Ben" yada "Kafa Kağıdı" da keza... Bizzat kendi kaleminden, hayatını okuyarak başlamak...

 

"Çöle İnen Nur", "Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu", "Mümin-Kafir", "Tarih Boyunca Büyük Mazlumlar", "Müdaafalarım" da faydalı ve doyurucu başlangıçlar olabilir. (Hızımı alamıyorum, bütün eserlerini sayacağım galiba) :D Burada bir gerçeğe temas etmeden geçemeyiz. Üstadın eserleri; yüz daireli bir apartmanda, hepsi birbirini tanıyan, aşina olan, girip-çıkan aileler gibi... Yada şöyle mi desek : Bir dalganın, kumsalla temas eden en uç damlasından itibaren; görebildiğimiz son noktaya kadar uzanan bir deniz... İlk adımlarda dize gelen su, açıklarda, daha da açıklarda; artık metre hesabıyla ölçülemeyecek bir derinliğe ulaşıyor. Bu, ifadesi güç durumu bir misalle açıklayabiliriz : Selma... Birkaç eserinde ondan bahseder Üstad. İlk defa okuyunca öğrenir, tanır, hüzünlenir; ikincisinde duygulanır, kirpikleriniz dolar; üçüncüsünde ağlarsınız. Eserlerinde hayatını, hayatında eserlerini gördüğümüz Üstadı ne kadar fazla okursak, sıradaki eserinin mahiyeti de o derece büyük oluyor. Aşinalığımız arttıkça, artan hayranlığımızı hangi cümle ifade edebilir?

 

Başlangıç için en iyi hangisi olur?.. Buna net bir cevap verebilmek zor; fakat bir yerden başlamalı işte... Hedefinde (İstanbul) olan; Kıbrıs'tan da, Yunanistan'dan da, İran'dan da bu ülkeye giriş yapsa onu bulur.

 

"Çile"mi desek yoksa? "Ahşap Konak" mı? Hangisini söylesek diğerine ayıp ediyormuşuz gibi geliyor. Kura mı çekmeli? Kim bilir?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çile ve O ve Ben ile başlayabilirsin.

 

Ben "Çile" ile başladım.

Bana göre Çile, Üstad'ın tüm eserlerinin minyatürü niteliğinde...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evet bende çile ile başladım ve bu başlangıçta faydalı oldu çok şükür.

 

Bütün ruh iklimini,

 

Diz çök ey zorlu nefs, önümde diz çök!

Heybem hayat dolu, deste ve yumak.

Sen, bütün dalların birleştiği kök;

Biricik meselem, Sonsuza varmak…

 

Hadiselere bakışını,

 

Niçin küçülüyor eşya uzakta?

Gözsüz görüyorum rüyada, nasıl?

Zamanın raksı ne, bir yuvarlakta?

Sonum varmış, onu öğrensem asıl?

 

İnancını,

 

Ey akıl, nasıl da delinmez küfen?

Ebedî oluşun urbası kefen!

Kursa da boşluğa asma köprü, fen,

Allah derim, başka hiçbir şey demem!

 

Sadakatini,

 

Sende insan ve toplum, sende temel ve bina;

Ne getirdin, götürdün, bildirdinse âmennâ!..

 

 

Mukavemetini,

 

Uyku, katillerin bile çeşmesi;

Yorgan, Allahsıza kadar sığınak.

Teselli pınarı, sabır memesi;

Size şerbet, bana kum dolu çanak.

 

İstikametini,

 

Ey genç adam, bu düstur sana emanet olsun:

Ötelerden habersiz nizama lânet olsun!..

 

Hassasiyetini,

 

Göz kaptırdığım renkten, kulak verdiğim sesten,

Affet senden habersiz aldığım her nefesten...

 

Rikkatini,

 

Yaram var, havanlar dövemez merhem;

Yüküm var, bulamaz pazarlar dirhem.

Ne çıkar, bu yola düşmemiş gölgem;

Yollar ki, Allaha çıkar, bendedir.

 

Muhabbetini,

 

Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar;

Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar.

İçimde tüten bir şey; hava, renk, edâ, iklim;

O benim, zaman mekân aşıp geçmiş sevgilim.

Çiçeği altın yaldız, suyu telli pulludur;

Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur.

Denizle toprak, yalnız onda ermiş visale;

Ve kavuşmuş rüyalar, onda, onda misâle.

 

İstanbul benim canım;

Vatanımda vatanım...

İstanbul,

İstanbul...

 

Davasını,

 

Ey düşmanım, sen benim ifâdem ve hızımsın;

Gündüz geceye muhtaç, bana da sen lâzımsın!..

 

Kemalatını,

 

Bende sıklet, sende letafet...

Allahım, affet!

Lâtiften af bekler kesafet...

Allahım, affet!

Etten ve kemikten kıyafet...

Allahım, affet!

Şanındır fakire ziyafet...

Allahım, affet!

Âcize imdadın şerafet...

Allahım, affet!

Sen mutlaksın, bense izafet!

Allahım, affet!

Ey kudret, ey rahmet, ey re'fet!

Allahım, affet!

 

Benliğini ve gayesini,

 

Kaçır beni ahenk, al beni birlik;

Artık barınamam gölge varlıkta.

Ver cüceye, onun olsun şairlik,

Şimdi gözüm, büyük sanatkârlıkta.

 

 

Allahın seçtiği kurtulmuş millet!

Güneşten başını göklere yükselt!

 

 

Şiirlerinde kristalize etmiş, eritmiş ve harkulade bir hitabet ile abideleştirmiş, resmetmiş ve bizlere aksettirmiştir.

Fevkalede bir edebi ziyafet sunarken de derinlikli bir tefekkür halini karilerine sirayet ettirmiştir.

Zaman zaman okuyucuyu kendine getirme namına fiskelemiş sarsmış, zaman zaman heyecana sevk etmiş ve duygulandırmıştır. Saf gönüllere manevi tohum ekme derdine düşmüş, ekili olanları ise filizlendirme derdini şiar edinmiştir.

 

Zaman bendedir mekan bana emanettir şuurunda olan bir gençlik” ve “'Hakimiyet Hakkındır!' düsturuna hasret çeken,, gerçek adâleti bu inanışta ve hâlis hürriyeti, hakka kölelikte bulan bir gençliğin!..." neşv-ü nema bulması için mücadele etmiştir ve bunlarıda Hakkın rızası için kul ve ümmet olma şuurunda yapmıştır ÜSTAD!..

 

Çile, Üstadın eserlerinin çekirdeği neviindendir. Adeta fikir dünyasının krokisi mesabesindedir.

Hoş bir başlangıç olacağı kanaatindeyim!..

 

Dua ve muhabbetle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ben de yenilerden sayılırım.. Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine O ve BEN le başladım ve bir daha bırakamadım... o kitap beni çok etkiledi. sürekli üstadın kitaplarını okumak istiyorum.. 7-8 kitabını okudum... başka kitaplar açmıyo artık beni... o ve beni şiddetle tavsiye ederim!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

son devrin din mazlumları :shake2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diğer gönüldaşların tavsiyeleri haricinde, "Aynadaki Yalan" ve "Bab-ı Ali" ilk sıralarda olması gereken eserlerdendir diye düşünmekteyim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben de ilk olarak O ve Ben'i okuyarak başladım...hepimizin de bildiği o tarifsiz büyüye kapıldım ve Çöle inen Nur ile devam ettim...Nasıl bir lezzettir bu tarifi mümkün olmayan...Cinnet Mustatili'ni okurken de onunla birlikte acı çekiyorsunuz...şu anda Benim Gözümde Menderes'i okuyorum ve inşaallah bütün eserlerini tek tek Allah ömür verdiği müddetçe okumaya devam edeceğim..bulunduğum yerde maalesef üstadın eserlerine çok az rastlıyor ve istediğim kitapları bulmakta zorlanıyorum..Şimdilik tek sıkıntım bu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...