Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
tugra

Kitaplığımızda Bulunması Gereken Kitaplar

Recommended Posts

Allah razı olsun... Özellikle bu son liste çok faydalı oldu.... Ama ne yazık ki bazılarını elde edemeyeceğim; Allah ömür verirse hobi olarak sahaf açıp paha biçilmez eserleri satın alırım herhalde, her fırsatta da İstanbul vd sahaflarına gidip araştırmayı düşünüyorum... Çünkü artık popülerlik ön planda, pekçok eserin yeni baskısı yapılmıyor maalesef!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bir de ibret-i alem kitaplar var!!....... Selman Rüşdi, Necip Mahfuz, Aziz Nesin, Erdoğan Aydın, Turan Dursun gibi şahıslara ait eserler aklıma gelen birkaçı!:................. Bunlara benzer bilen varsa yeni bir başlık da açılabilir, bilinçlenme adına işlevsel olur. teşekkürler....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pek ala efendim araştıralım inşallah. Dediğim gibi Gazali'nin yapacağı bir hata değildir bu. Bir hikmeti yahut bir bit yeniği vardır...

 

Bu arada bendeki versiyon eksikmiş, onu da ekleyeyim.

 

Esselamu Aleykum guzel abim, herseyden onca saygilar...

 

Abi, Ihya'nin en fazla elestirilen tarafi icerdigi hadislerin sened durumlaridir. Hakikaten de Ihya'da cok cok cok olmasa da uydurma oldugunda bircok alimin ittifak ettigi hadisler mevcud. Zaten Imam Gazzali Hazretleri hayatinin son iki senesini cok ciddi bir hadis tahsiliyle geciriyor ve bunu kendisi de soyluyor. Hatta espri yapmis zamaninin alimler. Demisler ki iyi ki oldu yoksa dunyanin ve fitratin dengesini bozardi. (Girdigi her sahada en ust seviyeye cikmasindan kinaye...) :) Peki Gazzali Hazretleri neden uydurma hadis koysun ki sifat bulamadim Ihya'ya? Cunku Hocasi Ebu Talib el-Mekki'den yapiyor o nakilleri ve hic kontrol etmiyor. Bu daha once de yasanmis. Kizilacak herhangi bir nokta yahutta Hazrete assagilik addedecek bir mevzu degil. Elhamdulillah ki Hazretin olumundan son bircok alim serh ve ihtisar yazdilar ve tartismali meseleleri ayikladilar. (Ben safii oldugum icin biliyorum, Birinci Cildinin Namazin Sirlari kisminda Sabah namazini anlatirken diyor ki ikinci rekatta rukudan kalkinca kunut duasi edilir ve dua bitince eler yuze surulur. Elimdeki basiki Ali Fikri Yavuz hocanin serhini iceriyor. Fikri Yavuz Hoca ellerin yuze surulecegine dair herhangi bir hadise rastlanmadi diyor.)

 

Bence boyle durumlarda en iyisi o alimin tartismali meselesini bi kenara itip cumhur-u ulemaya gore davranmakdir. Hele ki Muellifin kiymetini dusurucu herhangi bir soz veya davranis -bence- hem bisey getirmez hem de o allamelerin haklarina tecavuz olur.

 

Serh yahut ihtisar olarak onerebilecegim muhtesem bir calisma:

-------------------------------------------------------------------------------------

Said el-Havva - Nefs Tezkiyesi (Ihya Muhtasari)

Said Havva merhum hakikaten haddini bile bile klasini da gostere gostere muhtesem bir calisma yapmis. Onsozunde kendisinin de dedigi gibi Israiliyattan olan haberleri cikarmis, zayif ve uydur hadisleri almamis. Yine onsozunde diyor ki O gunun nefs problemiyle bu gunun nefs problemi birdir ve madem Gazzali kimsenin asamadigi bir kitap yazmistir onu taktim etmekten baska birsey yapmiyorum. Sadece onsozunu okuya okuya bitiremedigim harika bir kitap.

 

Esselamu Aleykum...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

dinde yenilikçilerin buluşma noktaları- ali nar

büyük kavga- ali nar

imam gazali-ubeydullah küçük

Share this post


Link to post
Share on other sites

bizi iyi yönlendiren manevi huzura yönlendiren kitaplar okumak güzel ama bence bize ters düşen yani zıt fikirli kitaplarıda okumak lazım çünkü insan karşısındakini ne kadar iyi tanırsa o ölçüde fikrini savunabilir tedbirler alabilir mesela amın maaloufun kitaplarının önemli yerlerinde türklere karşıtlığı çok titizlikle işlenmiş gibi geliyor bu tür şeyleride okumak gerekir (okurken sinir krizi geçirtse dişlerini sıktırtsa bile...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

bizi iyi yönlendiren manevi huzura yönlendiren kitaplar okumak güzel ama bence bize ters düşen yani zıt fikirli kitaplarıda okumak lazım çünkü insan karşısındakini ne kadar iyi tanırsa o ölçüde fikrini savunabilir tedbirler alabilir mesela amın maaloufun kitaplarının önemli yerlerinde türklere karşıtlığı çok titizlikle işlenmiş gibi geliyor bu tür şeyleride okumak gerekir (okurken sinir krizi geçirtse dişlerini sıktırtsa bile...)

 

bence zıt fikirleri, bize göre sağlam kaynaklardan okumak gereklidir.

örnek: avrupa düşünce sisteminin ve felsefenin gelişimi / Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu / Necip Fazıl Kısakürek.

sosyalizm, komünizm ve insanlık / necip fazıl kısakürek

doğru yolun sapık kolları / necip fazıl kısakürek

 

üstad zaten komünizmin analizini çok güzel bir şekilde yapmışken niye elime das kapitali alıyım ki. araştırma yapmak için alınırsa ayrı ama durduk yere şunu da iyi bir öğreneyim mantığı bana göre zaman kaybıdır...

 

Yandı kitap dağlarım , ne garip bir hal oldu

Sonunda bana kalan , yalnız ilmihal oldu ! nfk

 

olayın özü ve kılavuzu bu şiirden ibarettir...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ali Nar'ın Dinde Yenilikçiler ve Buluşma Noktalar'ı ile Said Ramazan el-buti'nin Mezhepsizlik Bidattir eserlerini buradan tavsiye üzerine satın aldım. Tazir ağabeyimdi galiba. ALLAH razı olsun Sayın Nar'ın eserine göz attım da harika bizim Merhum Davudoğlu hocanin eseri minvalınde. Hele Karaman'in Üstad Necip Fazıl'a yazdığı mektup daha doğrusu emanı okuyunca gülmeden edemedim. ÜSTAD bu ve türevi adamları Büyük Doğu'da Yılanlı Çerçeve adı altında sunuyormuş halka. Gitmiş konuşmuş mektup yazmış falan. Üstad'in vefatı sonrası da Büyük Doğucularin bize karşı bir cephe almasından korktuk falan lafı kalayliyor. Sersem herif. Velhasıli çok istifade edeceğe benziyorum tekrar vesile olanlara,haberdar olanlara teşekkür ederim.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

dinler arası diyalog fitnesi- derleyen:ali nar- doğru yorum gazetesi yayınları

son asır ehli sünnet alimleri-derleyen: ali nar- doğru yorum gazetesi yayınları

 

mezhepler meselesi ve fıkhi ihtilaflar- ebul feth el beyanuni- mütercim: ebubekir sifil- rıhle kitap

kuranı nasıl anlamalıyız- talha hakan alp- rıhle kitap

 

rahmet Peygamberinden (sallallahu aleyhi ve sellem) rahmet esintileri ve kuran mucizesi- Osman Nuri Topbaş (k.s.) hocaefendi

Share this post


Link to post
Share on other sites

mülâkatlar-burhan bozgeyik\ bedir yayınları

Share this post


Link to post
Share on other sites

Müslüman olan papaz\ esrar-ı iseviye Allah bir midir üç müdür?- abdulehad davud- bedir yayınları

Hakk'a adanmış gençlik\ osman Nuri Topbaş hocaefendi- erkam yayınları

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kimse Gogol yazmamış sanırım. O adamın ince zekasına, zamanındaki sorunlara keskin bir ironiyle yaklaşmasına bayılıyorum. Rus edebiyatı denilince aklıma ilk gelen kişi olma özelliğini de taşıyor kendileri. Kelime oyunları, tasvir gücü, ve üslubu bir Rus'tan beklenmeyecek kadar fevkalade.

 

Madem aykırı başladım, kimsenin sevmediği iki tane de kişisel gelişim kitabı koyayım kitaplığımıza. Birisini geçen sene dedemlerin evinde bulmuştum, babamın öğrencilik yıllarından kalmaymış. Kaplı, yazarı ve adı belli olmayan bir kitaptı. Bir merakla kaplığı yırttığımda Dale Carnegie-Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı yazılı bir kapakla karşılaştım. Kitap klasik bir kişisel gelişimden ne kadar öteye gidiyor, büyük bir iddiada bulunamam fakat, kolay kolay böyle yazar ve eserleri sallamayan birisi olarak beni etkilemeyi başardı. Uzun bir süre etrafımdaki insanlara karşı melek gibiydim. :) Genel olarak mottolarına göz attığımızda zaten bunun İslam Ahlakıyla birebir örtüştüğünü görmemek mümkün değil. Bu da tavsiyemdir kısaca. İsminden zaten anlaşılıyor konusu.

 

Diğer kişisel gelişim kitabım Muhammet Bozdağ-Ruhsal Zeka olacak. Ki okuduktan sonra çevreme anlatmaya kalktığımda birçok kişinin bir vesileyle ya okumuş ya da duymuş olduğunu farkettim. Tamamıyla beni gaza getirmeyi başaramasa da, ihtiyacım olduğu bir anda karşıma çıkarak kötü bir dönemi atlatmama yardımcı oldu diyebilirim. O kadar da değil belki kalitesi. Ama bana tam olarak o kadar yardımcı oldu işte. Belki de belleğimdeki kişisel gelişim olayı çok az olduğu için, çabuk etkileniyorumdur. Bilmiyorum.

 

Ah bir de, siyaset azıcık dahi ilginiz varsa Gürkan Zengin- Hoca ve Hüseyin Besli&Ömer Özbay-Bir Liderin Doğuşu kitaplarını tavsiye edebilirim. Muhakkak okumuştur eminim burdaki arkadaşlar da. Okumayanlar varsa kitaplıklarına eklesinler. Bir Liderin Doğuşu biraz hatta belki baya taraf olarak yazılmış bir kitap. Tamamen objektif diyemem, aksini düşünmediğim için beni rahatsız etmedi fakat rahatsız olanlar da muhakkak Takunyalı Führer'i okumuştur zaten. Dengeler bence fikir olarak birazcık dahi olsun.

 

Şimdilik bunca yazılmış sayfadaki listedekilerden farklı olarak bunlar geldi aklıma...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Öncelikle itikadı düzeltmek gerektiğinden''ehli sünnet vel cemaat'' akaidini ihtiva eden eserleri okumalıyız.Daha sonra ''temel ilmihal bilgilerini'' edinmeliyiz, hatta malumunuz resimli namaz hocası kitapları vardır onları okurken bile eksiklerimin olduğunu gördüm ben bilirim diyerek geçmemek lazım, en basit anlatımlı kitaplardan başlamak gerek .Ve Allah dostlarının hayatını konu edinen kitapları ve Allah dostlarının yazdığı kitapları okumalıyız.Tasavvufu içeren kitaplar okumak(okumakla kalmayıp bir mürşid-i kamilin önüne diz çökerek girmek lazım) ve kitap alırken; kitabın, hangi yazara ve yayınevine ait olduğuna dikkat etmek lazım.Nacizane fikrim budur Semerkand yayınevi ve kitapları vazgeçilmezimdir.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mümkünse Nurettin Toçu'nun bütün serisi.

 

Şu an "Yarınki Türkiye" eseri elimde. Çarpıldım resmen.

 

Nasipse çocuğuma hepsini okutacağım. Çekeceği var elimden :)

 

Kitap aşkı derler buna güzelim, ne derin bir histir bu. Edebiyatın yeri değil diyor ve gidiyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarık Tufan - bir adam girdi şehre koşarak

Mustafa Armağan - Abdülhamid'in kurtlarla dansı .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metin Karabaşoğlu / Kuran okumaları serisi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selçuklu tarihçisi rahmetli Prof. Dr. Osman Turan hocanın eserleri tarihe ve ilme merak duyanlar için kitaplıkta bulundurulması gereken kitaplardır diye düşünüyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Sezai Karakoç'un şiirleri. Toplulaştırılıp "Gündoğmadan" ismi verilen şiir kitabı. Kimi inşirah, kimisi tefsir, kimisi de er kişi niyetine şiirler.

 

2. Cemil Meriç'in özellikle Bu Ülkesi,

 

3. Nurettin Topçu'nun muhtelif eserleri,

 

4. Erol Güngör'ün kültür, millet, milliyetçilik muhtevalı kitapları,

 

5. Belki dili biraz ağır ve ağır gidiyor ama Kemal Tahir'in kitapları,

 

6. İbrahim Tenekeci'nin şiir kitapları,

 

7. İsmet Özel. Bütün gel-gitlerine rağmen İsmet Özel nacizane tavsiyemdir.

 

Gençlerin, özellikle de üniversite okuyan gençlerin başucu kitapları olmalı bunlar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...