Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
tugra

Sevgililer Gününün(!) Hikâyesi

Recommended Posts

14 Şubat gününün ülkemizde sevgililer günü (!) olarak kutlandığını bilmeyen yoktur. Neden 14 Şubat? Nisan değil, Temmuz değil de 14 şubat dersiniz? Bu günün seçilmesinin özel bir anlamı mı var?

 

Roma halkının kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak kabul ettikleri Juno'ya saygılarını ifade etmek için 14 Şubat'ta tatil yaptıklarını biliyoruz. Zaten 15 Şubat da eski Roma'nın büyük bayramı(!) ''Lupercalia'' idi.

 

Bu bayram halkın genç nüfusu için çok önemliydi. 14 Şubat günü genç kızlar, isimlerinin yazılı olduğu küçük kağıt parçalarını bir kavanoza koyarlardı. Genç erkekler de bu kavanozdan çektikleri kağıtta kimin adı yazıyorsa o kızla bayram süresince birlikte olurdu.

 

Kadına nasıl değer verdikleri anlaşılıyor. Günümüzdeki karnaval ve faşinglerin eski Roma'dan farkı var mı bilmiyorum?

 

14 Şubat'ın sevgililer günü olmasının ikinci bir sebebi daha var:

Aziz Valentine, Claudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. İmparator Claudius ''savaşacak asker bulamam'' endişesiyle Romalı erkeklerin evlenmelerini yasak etmişti.Valentine kendisi gibi papaz olan Aziz Marius'la birlikte Claudius'un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendiriyordu. Ancak imparator bu durumu kısa bir süre sonra öğrendi. MS 270 yılının 14 Şubat günü Valentine sopa ile dövülerek öldürüldü. Roma halkı her yıl 14 Şubat'ta Aziz Valentine'yi anmak için törenler düzenliyordu. 496 yılında Papa Gelasisus 14 Şubat'ı sevgililer günü olarak ilan etti. 1800'lü yılların sonuna doğru 14 Şubat resmen sevgililer günü olarak ilan edildi. (Posta Gazetesi, 11 Şubat 2005)

 

Avrupalıların Valentine günü olarak da adlandırdıkları 14 Şubat'ta papazları memnun etmek ve onların özel günlerine sahip çıkmak istiyorsanız siz de sevgilinize, - dikkat buyurun eşinize, sevdiklerinize değil- (ne demekse sevgili?) hediye alabilir, kart gönderebilirsiniz...

 

YÜZAKI DERGİSİ

Share this post


Link to post
Share on other sites

EYVALLAH SEVGİLİ TUĞRA ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM.

BENİM NAZARIMDA YILBAŞI KUTLAMAK NEYSE, 14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜDE ODUR!

 

BUNUN DAHİ TEBLİĞİNİ YAPMALIYIZ. BİRÇOKLARIMIZ GAYRİMÜSLÜMLERİN CAHİL MÜSLÜMANLARIDA KULLANARAK ONLARCA YILDIR

TEZGAHLADIKLARI BU OYUNU AYIKAMIYOR MALESEF.ÇOK HASSAS Bİ MUVZU BU. DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİYOR. ARTI O GÜNEDE MUHALEFET EDİLMESİ GEREKİR.

BİLİNÇLİ BİR MÜSLÜMAN EVLADININ O GÜN İÇİN 'SEVDİĞİM' DEDİĞİ KİMSEYE İĞNE BİLE ALMAMASI GEREKİR TABİRİ CAİZSE!

 

KİMİN KALABALIĞINI ÇOĞALTIRSANIZ ONLARDANSINIZ DİYOR KAİNATIN EFENDİSİ!!!

 

BİTMİŞTİR.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şubat ayı gelince aklımıza gelen ilk şey Sevgililer Günü‘dür. .

 

Sevgililer günü bana batının para tuzağını çağrıştırıyor nedense. Özellikle evli olanları tek taş yüzük ya da bir pırlanta almaya sevkedecek bir para tuzağı. Müsriflik bir nevi Tabiî ki şakası bir yana gerçekten ben bu günün insanlara hazırlamış bir para tuzağı olduğunu düşünenlerdenim. Kapitalizmin silahı bir nevî. En fakirinden en zenginine kadar herkes sevgilisine bir hediye alıyor. En fakiri bir çiçek almakla yetiniyor belki ama en zengini helikopter turları düzenliyor, tek taşlardan oluşan onlarca yüzük alıyor vs. Kazanan ise sadece kapitalizm oluyor.

 

Ruhu, sevgiyi, aşkı, bağlılığı tamamen maddi ortama döken batı sevgililer gününde de kendisini gösteriyor. Oysa bizim sevgilerimiz böyle maddiyata dayanacak bir sevgi midir? Bizim sevgilerimizde maşuk aşığa yüz vermese de aşık sevmekten vazgeçer mi? Bu aşk ona acı verse de bu acıdan memnuniyetsizlik duyar mı hiç?

 

Bir de sevgililer günü için özel bir gün diyorlar. Tamamen bir safsata. Benim sevgilimle kutladığım günü herkes sevgilisi ile kutlayacaksa ne özelliği vardır ki o günün? Sizin için özel olan herkesle aynı olan gün müdür? Yoksa sizi herkesten farklı tutacak bir gün müdür? Ayrıca, tamamen tasarlanmış bir gün mü özeldir, yoksa tesadüfi bir şekilde iki kişinin heyecan duyduğu, diğer insanlar için sıradan olsa da, ikisi için özel olduğuna inandığı gün mü özeldir?

 

Hediye alma açısından bakmak gerekirse, insan sevgilisine hediye almak için özellikle bir günü mü beklemelidir? Senin aldığın hediyeyi sevgilin beklemektedir. Bu da tamamen bir danışıklı dövüş olduğu için işin sürpriz kısmı nerededir?

 

Bana göre asıl sevgililer günü, sevgililerin mutlu olduğu her gündür. Her günü sevgililer gününe çevirmek sevgililerin yapması gereken bir şeydir. Sevgilerimizi nesnelere dayandırmak yerine mânâya dayandırmak her zaman bizim çıkarımıza olacaktır

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...