Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Muvazene

Aşağılık Derecesi

Recommended Posts

AŞAĞILIK DERECESİ

 

Birkaç gün önce, Televizyonda, din ve ahlâk derslerine dair bir beyan:

 

- Din ve ahlâk dersleri, Danıştay hükmiyle, çağ dışı bulunduğu için kaldırıyor.

 

Kast, bir kötünün, iyisi getirilmek için kaldırılması değil, esastan yok edilmeye davranılması... Eldeki kitaplara değil de esasından din ve ahlâka ve onlara giden öbür kitaplara tahammül kalmamıştır.

 

Asıl böyle bir anlayışı, çağ dışı şöyle dursun, insanın maymundan geldiği hayal edilse, o devrenin bile çağ dışı kabul edebilirsiniz. Meçhulü fethetmeye ve mutlak hakikati avlamaya memur insanın maveradan gelen seslerle yöneldiği istikamet olan dine ve bütün beşeri münasebetlerin mîzanı ahlâka çağ dışı diyebilmek için, cemadın bile mahrum olmadığı şekilde topyekûn idrak ve irfan dışı kalmak gerekir.

 

Din ve ahlâka bağlı olmak veya olmamak ayrı, bunlara "çağ dışı" diyebilmek ayrı... Sanki varlık ve yokluk, bütüniyle ölçülmüş, hesaba çekilmiş de gaî sebebin nihaî sebebi bulunmuş ve raporu Danıştaydan geçirilmiş gibi bir eda ve bu edadaki duygusuzluk, meçhule karşı haşyetsizlik ve bir milletin inancına hürmetsizlik, ancak Allah'ın Kur'ânda "Belhüm adal - Hayvandan aşağı" tavsifiyle tesbit olunabilir.

 

Din ve ahlâk derslerini kaldırabilirler; bu fiilen mümkündür; fakat çağ dışı diyemezler; bu mücerret mânada ilmen mümkün değildir.

 

Allaha, dine ve ahlâka inanmayıp da meçhule inanan bir nasipsizin bile takınamayacağı bu tavır, düşünün din ihtiyacını malûmların en ulvisi bilen bir kalbe nasıl tesir eder!

 

Şöyle:

 

Hayali mümkün en aşağıdan daha aşağı...

 

"Kâfir ağlar bizim ahval-i perişanımıza" dedikleri budur!

 

7 Haziran 1978

Share this post


Link to post
Share on other sites

manzara aynı. demekki memlekette sözümona aydın geçinen geri kafalılar hala tepelerde dolaşıyor . hemde ilerici ve çağdaşlık çatısı altında.

30 yıl geriye gidiyoruz işte.

 

DÜNYA BİR İNKİLAP BEKLİYOR.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bir kalpte olmazsa allah korkusu orayı istila eder seytanların ordusu....

allahtan korkmayanlar bireyler ve seytanlarn ordusu....!!!

RABBİM iyi etsin sonumuzu hayra cewirsin hakikate ulaştrsn bizi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osmanlı geri gelmedikçe; kafirler dize gelmeyecektir. (Eş-Şeyh Nazım El Hakkani-Kıbrısî- hazretleri)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bizler millet olarak Batının geçmiş olduğu akabelerden yeni geçiyoruz. Asırlar önce kilisenin yobazlığı, aklın mahkumluğu karşısında çıt çıkarmakta bile yetersiz kalan batı milleti özgürlüğünü rönesans haykırışıyla yakalamıştır. Biz ise bu kez tersten, cumhuriyet kafasının kiliseye dönderilmiş versiyonuyla uğraşıyoruz. Fakat bu uğraş yolunda, uğraş verenlerin de geriliği yüzünden daha çok mesafe katetmemiz gerektiğini düşünüyorum. Üstadın İdeolocyasında da bahsedildiği gibi, insana bildiğini sandığı şeyi bilmediğini göstermeye çalışmak bilmediği birşeyi öğretmekten daha kolaydır. O yüzden, saf tutuculuğu yapıp da kendini sağ kefeye veya İslam cemiyetine ait görenler veya aklında bu benzeri bir sınıflandırma kuranlar karşıyı da küfrün müslüman temsilcisi olarak gördüklerine karşı inanılmaz hiddet ve şiddet ile karşı çıkmaktalar. Bizler en aşağıdan en yukarımızdakine kadar herkesin seviyesini merdiven basamaklarının üst kısımlarına çıkarak yukarılara getirmeliyiz. Böylece doğruyu da yanlışı da en nihayi haliyle anlayıp karar verebilelim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...