Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Muvazene

Fatih Şöyle Dese...

Recommended Posts

FATİH ŞÖYLE DESE...

 

Kendi iddianız ve tâbirinizle, İstanbul fethinin 500 üncü yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyorsunuz.

Ne yüzle buna hazırlandığınızı, ne bakımdan bu fethin topraklarında irfan ve zevk varisliği hakkına liyakat iddia edebildiğinizi sormak isterdim!

Fethin 500 üncü yıl dönümüne kadar ya şu üç suale cevap hazırlayın; yahut aynı sualleri ışıklı ilânlar halinde göklere nakşetmek cesaretini gösterin! Buyurun:

 

1 —Fethi hemen tâkib eden ilk asır içinde Türk medeniyetinin kurduğu Süleymaniye kubbesine bitişik olarak, 400 sene, teneke evlerde nasıl oturabilirsiniz? Sonra da aynı teneke evlerin kenarında (kübik) mimarî paçavralarından pöhpöhleme merkezleri kurmaktan nasıl utanmadınız?

 

2 —Fethin, bir hilâl ilâvesiyle, garb dünyasına karşı şark muzafferiyetinin remzi diye yükselttiği Ayasofya camiini, nasıl, nasıl, nasıl (müze) yapabildiniz? Bu, bizzat beni, başımdaki sorgucu çıkarıp "ecnebi malıdır!" diye bir yafta takıp (müze)ye koymaktan farklı mı oldu?

 

3 — Ve 500 üncü fetih yıldönümü gelince, bir köşeye 50 paralık bir (büst) ümü diktikten sonra, karşısında (söylev) ve (demeç) vermekten başka elinizden ne gelebilecek?..

 

13 Eylül 1946

Share this post


Link to post
Share on other sites

üstadım her zamanki gibi gerçekleri büyük bir cesaretle konuşmuş

bu devirde insanlara en haklı sorumuz olan soruyu bile soramaz olduk;

ayasofyayı kapatan adam nasıl böyle bi küfre girdi, nasıl sultan fatih hazretlerinin bedduasını aldı ve siz bu adamı hala nasıl savunuyosunuz görmüyo musunuz ortada yatan küfür dolu ihaneti

yazık size yazık

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bir söz biliriz, imkansızda mümkünü görmek mehmetlerden birisini fatih yapar. Akla gelen her türlü zafer nidalarını, yürekler hoplatan zeka örneklerini, devir kapatıp devir açmak gibi beşerin tarihine yön veren bir olayı bir tarafa bırakıp; büyüklüğünü, efendiler efendisinin hadisinin muhatabı olmasına bağlayarak,diğer tüm noktaları da buraya tutturarak, böylece başka bir övücü, göklere çıkarıcı çabaya girmeye bile gerek duymadan Fatih han'ın büyüklüğünü başlarımızı göğe kaldırıp göğün en üstünden seyredebiliriz, anlayabiliriz.

Fethin artık 500. yıldönümünü başımızı göklere kaldırıp da fatihin yüceliğini tescilleyen hadisin ruhuna haiz olamadan geçirmişiz. Zaman anlamında ise Fethin 600. Yılı için çok birşey kalmış değildir. Bir zamanlar çan eğrisine dönen felaket şeklimizin, çanın en üstüne değip de tekrardan aşağıya yani düzelmeye yol alan seyrimiz için bir "anlayış,vizyon veya hedef" getirebiliriz. Yeni zafer asıra girerken beklenileni verebilmek gayesi ve gayretinde olarak ilk başta Fatihi Fatih yapan sebebleri "ebedi yeniye irca için" ilk başta kendimiz olmak üzere tüm neslimize kevser suyu gibi sunmalıyız. Sonra Fatih'in o hadise mazhar olmasındaki ince sırrı kavrayıp meselenin bir tarafının da Hz. Peygamber'e dayandığını fark etmeliyiz, sırf bunun için gayrete girmeliyiz. Fetih kutlanması için hazırladığımız ve hazırlayacağımız herşeyin aslında Fatih'den de evvel Fatih'e şeref payesini veren o hadise intikal ve hadisin maneviyatına intisap gayesi için(dir, olmalıdır)...

 

Fatih'in yüceliğini kavramak için birçok beşeri değerlendirme noktası vardır. Lakin bizler, yukarıda da dediğimiz gibi tüm noktaları tek cihete indirgeyip o hadisin bulunduğu noktaya bağlanarak her şeyi tek kutubda değerlendirmemiz hem gerekir hem de yeterlidir...

 

Buradaki meseleyi çözmek, Fethin yıldönümüne hazırlanmak, 600. yıldönümünü asrın yeni bir dönüm noktası yapmak ise artık asrın yeni nesline görev olarak tayin edilmeli; tüm yeni nesil bunu kavramalı ve anlamalıdır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...