Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Muvazene

Üstadın Yüz Çizgileri

Recommended Posts

Rasim Özdenören'in Üstadın kişiliği üzerine yazdığı bir yazının Üstadın yüz çizgilerini ele alarak kişiliğine doğru inen, müşahhastan mücerrete, suretten sirete giden bir bölümü:

 

 

Necip Fazıl'ın kişiliğini anlamaya yaklaşırken önce onun yüzüne bakmalı. Bu yüzde, ilk göze çarpan şey muhteşem bir alındır. Denebilir ki yüzü, kaşlarıyla iki parçaya ayrılmıştır ve bu parçanın yarıdan çoğunu alnı, öbür parçayı da yüzünün geri kalanı oluşturmaktadır.

 

Bu genel dikkatten sonra bu yüzde görülen şey onun karmaşıklığıdır. Bu yüz, çizgilerle, çukurlarla alabora olmuştur. Burun deliklerinin üstünden yanaklarının altına doğru iki derin çizgi iner, yanakları sayısız çizgilerin kesiştiği bir alandır, alnı kaşlarından başlayarak kat kat derinlemesine çizgilerle yükselir. Ben, onun bir resminde, tabiî duruşu halinde alnında tam onbir çizgi saydım. Yüzündeki bu kadar çok çizgiye rağmen şaşılacak şey şudur: bu yüz, porsumuş ve buruşuk değildir. Tersine, cevval, enerjik fakat aynı zamanda mustarip ve aristokrat bir ifadeyi barındırmaktadır.

 

Yüzünün her çizgisi, özellikle de sol gözünün kenarı sürekli biçimde kıpırdar. İnce dudaklarını zaman zaman oradaki mevhum bir şeyi kovmak istercesine ve sanki güçlükle yapıyormuşçasına sağa veya sola doğru kaydırır. Bu tikler, ondaki ukdelerin habercisi mevkiindedir. Tiklerle sürekli kıpırdayan bu yüzde, yanaklarının pembeliğini, gözlerinin ışıklarını görebilmek için sanıyorum ayrıca dikkat etmek gerekecektir. Ortaya yakın boyunu ve ufak tefek vücudunu da onun büyük başı perdelemekte ve bu büyük baş o ufak tefek vücuda heybetli bir manzara vermektedir. Nihayet konuştuğu zaman gür, tok ve yüksek tonlu sesi bu heybet manzarasını tamamlar. Bu ses, kendine güvenen ve karşısındakine güven telkin eden bir insanın sesidir. İstanbul şivesiyle zarif ve tonuyla hükmedici..

 

Bu yüz, insanda bir yücelik duygusu uyandırır ve saygı telkin eder. Bu yüzle, bakışlarla gerçekleştirilen ilk temasınızda sizi malayanilikten uzaklaştıran bir vekar vardır.

 

(Rasim Özdenören - Kişiliği Üzerine Notlar, Mavera Dergisi Üstad Özel Sayısı, 1983)

 

cizgi.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Büyük Doğu kaçkınlığı yap.

 

Üstad'tan damgayı ye.

 

"Başyücelik Devleti" ne "ütopya" de.

 

Nefesin, şuurun, cesaretin -her neyse- yetmesin.

 

Sonra da edebiyat parçala...

 

Alkol kokulu çelenklerden daha adi pohpohlamalara yer yok derdi Üstad.

 

Bu da bir misali olsa gerek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Farkı yok, mantarlaşmış bir kayadan derimin;

Yüzümde çizgi çizgi, imzası kaderimin.

bu şiir üstada ait olmasaydı şayet ancak ve ancak yinede üstadı anlatırdı bu sözler .... ona yakışırdı! ... göz var nizam var! bu şiir üstad necip fazıldır. üstad necip fazıl bu şiirdir. kaldıki başka hiçbir şair ( şair diye geçinen kimse) kendisini iki mısra ile bu denli mükemmel anlatamazdı !

...

^^MÜSLÜMAN YÜZÜ^^

 

O YÜZKİ HER HATTI TEVHİD KALEMİNDEN BİR SATIR

O YÜZKİ GÖZ DEĞİNCE ALLAHI HATIRLATIR. n-f-k

 

 

(http://www.n-f-k.com/nfkforum/index.php?showtopic=772&pid=24684&mode=threaded&show=&st=0 BU LİNKTE vakıf ahmetin eklediği üstadın son dönemlerine ait linkteki ,beşinci fotoğrafı yönetici arkadaşlarımdan birisi lütfen ama lütfen ALLAH RIZASI İÇİN bu yazdığım şiirin altına eklesin. ben bu becerimi yitirmişim . o fotonun altında üstadın sigaralı bir fotoğrafı değil. onun üzerindeki . yukarıdan aşagıya beşinci !! peşin peşin teşekkür ederim)

 

 

 

nfk91gm3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...