Yıl 1877–1878
Osmanlı–Rus Savaşı
Yer Erzurum..
Nene Hatun..
Henüz 20 yaşında..
Rusların Erzurum’a kadar geldiğine dair vahim haber ulaşınca,küçük kızını ve oğlunu evde bırakıp, şehrin kadınlarını toplayarak ellerine geçirdikleri taş,sopa,kazmalar,baltalar,satırlar ve benzeri gereçlerle düşmana karşı hücum ederek,değme erkeğin bile gösteremeyeceği bir kahramanlıkla gırtlak gırtlağa yapılan mücadeleyle Aziziye Tabyalarından düşmanı püskürtürler.
Nene Hatun, olayı şöyle anlatır;
“Muhârebe gürültüleri ile uyandık.Kocam,baltasını kaptığı gibi dışarı fırladı.Biraz sonra dönerek:Hatun,Ruslar tabyalara girmiş,sen çocuğa bak,arkamdan gelme.Biz Rus’u durdururuz.Eğer düşman şehre girerse,siz kendinizi boğun!”diyerek gitti.Biz,daha on beş gün evvel Pasinler’in Çepelli Köyü’nden küçük bir çocuğumuzla birlikte köyümüzün Ruslar tarafından istilasına tahammül edemediğimizden dolayı Erzurum’a gelmiştik.Bütün memleketin boşaldığı,herkesin Rus’u karşılamaya,vatanı kurtarmaya gittiği bugün,ben nasıl evde kalabilirdim.Ufak yavrumu Allah’a emanet ederek,evde bulunan satırı aldım ve sel gibi akan kalabalığa karışarak tabyalara doğru koşmaya başladım.Mecidiye Tabyaları’nı aşıp,alçağa indiğimiz zaman düşmanın,kulaklarımızı sağır eden tüfek ateşleri altında,yaralananlara,ölenlere bakmadan ileri atıldık;bazen satırla,bazen taşla vuruyor,önümüze çıkan her Rus’u devirerek tabyalara doğru ilerliyorduk.Asker kardeşlerimiz bir taraftan,biz,bir taraftan tabyalara girdik.Bu arada tabyanın bir tarafında yaralı olarak kardeşim Hasan’ı gördüm.Ağlayarak üzerine atıldım.Kardeşim Hasan,“Abla ağlama!..Anamız bizi bugün için doğurmuştur,ben de dedem gibi şehitlik mertebesine yükselmeyi her zaman istemiştim.Rus’u kovduk ya,gayrisine gam yemem” dedi ve gözlerini yumdu.”
Ve tarih 2005
Yine Yer Erzurum.
Dün gırtlak gırtlağa düşmanı kovan Nene Hatun’un torunları ve kızları, kendi öz vatanlarında bir vatan haini şeref abidesi(!) provokatör tarafından başındaki örtüsünden dolayı anlaşılmaz bir kine kurban edilmek isteniyor.
Böyle bir olayın Nene Hatunlar yadigârı toprağımda yaşanmasından dolayı hicap duyuyorum.
Sığ düşüncelere sahip, kafayla kafayı bozup medeniyeti kendi egolarına göre yontanlara en güzel cevabı Üstat Necip Fazıl KISAKÜREK veriyor;
”Medeniyet söküp atmaksa baştaki ağı,
Sizden daha medeni afrika yamyamları
Eğer medeniyet açmaksa bedeni
Desenize, hayvanlar sizden daha medeni”
Kahramanmaraş’ ta Sütçü İmam’ın tutuşturduğu bağımsızlık ateşinin başlangıç noktası olan Fransız askerlerinin kadınların örtüsüne iğrenç saldırısına eşdeğer günümüzdeki bir bardak suda kopartılan fırtınaları İstiklal Marşımızın şairi Mehmed Akif ERSOY ne güzel özetliyor;
“Bacımın örtüsü batmakta rezilin gözüne,
Acırım tükürüğe Billah tükürsem yüzüne.”
window.___gcfg = {lang: 'tr'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();