''alo''nun Anlami

Başlatan: Duhâ Tarih: 14.09.2012 16:12 Cevap: 6

DU
14.09.2012 16:12
#1

Telefonda hemen hemen hergün kimbilir kaç kez kullandığımız "Alo" sözcüğü, gerçekte bir sevgilinin kısaltılmış adıdır. Sevgilinin tam adı Allessandra Lolita Oswaldo'dur. Bu sevimli genç kız, telefonu icat eden, A.Graham Bell'in sevgilisiydi.

Graham Bell telefonu icat edince ilk hattı sevgilisinin evine çekmişti. Atölyesinde telefon çalınca arayanın Allessandra Lolita Oswaldo'dan başkası olamayacağını bildiğinden Graham Bell, telefonu açar açmaz "Allessandra Lolita Oswaldo" diyordu. Bell, zamanla sevgilisine, adını kısaltarak hitap etmeye başladı ve telefonu her açışında onu "Ale Lolos" diye karşıladı.

Çalışmaları uzadıkça Graham Bell, sevgilisinin adını daha da kısalttı ve öne iki heceli bir ad buldu. Bu kısa ad "Alo" idi. Allessandra Lolita Oswaldo, geliştirip, tüm kente yaymaya çalıştığı telefondan başka birşey düşünmeyen sevgilisinin bitmek tükenmek bilmeyen deneylerinden rahatsız olmaya başlayınca Graham Bell'i telefonuyla başbaşa bırakıp onu terketti.

Yaşlı Bell, sevgilisinin birgün onu arayacağı umuduyla telefonun başından ayrılmadı. Kentte çekilen telefon hatlarının sayısı da giderek artmaya başlamıştı. Graham Bell'i artık başka kişiler de arıyordu. Fakat o, telefonun her çalışında kendisini sevgilisinin aradığını sanarak telefonunu "Alo" diyerek açıyor ve artık herkes "Alo" diyordu.

O günlerde hemen herkes telefonu açtıklarında Alexander Graham Bell'in anısına saygı olarak "Alo" demeye başladı. Bugün tümümüzün kullandığı "Alo" sözcüğü işte o günlerden günümüze uzanmaktadır.

DU
14.09.2012 16:14
#2

Zaten alo bir sekilde manasiz geliyordu kulagima, her daim telefonu acarken kullandigim ''efendim''den sasmayim en iyisi:)

NE
16.09.2012 14:27
#3

Bi de kontoryum hikayesi vardi. Benim favorim o (:

Yanlis anlasilmalara sebep olmamak icin hemen yazalim. Bu ecnebi zatlar telefonlarini "merhaba" diyerek, yani "Hello" diyerek acarmis. Bizdeki "Alo" da burdan gelir. Mevzubahis hanimin ismi eger uyduruk degilse bu Graham Bell amcayla herhangi bir ilgisi yoktur.

MU
16.09.2012 15:30
#4

Ben de ekseriya efendim derim ama, bundan gayrı "ale lolos" diyiciim çok hoş.

DU
16.09.2012 15:39
#5
Ben de ekseriya efendim derim ama, bundan gayrı "ale lolos" diyiciim çok hoş.

 

Orjinal bir selamlama kelimesi beklerdim senden mumin, elin sevdiceginin isminin kisaltmasi hic olmadi hic(:

MU
16.09.2012 15:40
#6

Orjinal bir selamlama kelimesi beklerdim senden mumin, elin sevdiceginin isminin kisaltmasi hic olmadi hic(:

 

 

Ne yapalım bizim sevdiceğimiz olduda mı adını kısaltmadık. Tövbe tövbe :)