Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Osman Kısakürek'le Tanıştım!

Recommended Posts

www.dunyabizim.com sitesinden Esra Türkan'ın hazırladığı Sultanahmet Fuarı'ndaki Büyük Doğu Yayınları standı ve Osman Kısakürek ile ilgili bir haber:

 

 

Osman Kısakürek'le Tanıştım!

Necip Fazıl Kısakürek'in oğlu Osman Kısakürek ile Sultanahmet Fuarı'nda tanıştım.

 

 

7406.jpg

Bu sene fuarların mı pek tadı yok, benim mi bilemedim. İlk açıldıkları günden beri yollarını düzlüyorum ama pek fuar heyecanı duyduğumu söyleyemeyeceğim. Kitap çok, insan yığınla. Ziyaretçilerinin belki geçtiğimiz senelerden bile fazlaca olduğunu söylemek mümkün. (Zaten kitaba haddinden fazla insanın, haddinden fazla ilgi göstermesi de hep korkutmuştur beni.) Ama fuarlarda bir şenlik havası hakim. Kimse geze geze bitiremiyor sanki standları. Bakıp geçen çok da yani, alan pek yok sanki. Tabii bunun kitap fiatlarıyla da alakalı olması kuvvetle muhtemel. Zira; eskiden daha çok indirim olurdu fuarlarda. Bütün sene fuar zamanının gelmesini beklerdik alınacak kitaplar için. Artık buna pek gerek yok gibi. (Korkularımda haksız değilim.)

 

"Üstad'ın nesi olursunuz?"

7402.jpg

Bu düşüncelerle (yok, aslında tam olarak ezana kaç dakika kaldığını düşünüyordum) dolaşırken Sultanahmet Fuarı'nda, Büyük Doğu yayınları ilişti gözüme. Gidip stanttaki beyaz saçlı, genç görünümlü amcaya selam verdim. Necip Fazıl'ın kitaplarının baskıları ne alemde diye sordum. Alan var mı hala, yeni baskılar gerekiyor mu? Mesela yeni derlemeler yapıldı mı hiç son zamanlarda? Meğer sürekli oluyormuş kitapların yeni baskıları. "Bunları okumadan olmaz," dedi tezgâhtaki ihtişamı göstererek. "İlk önce okumalısın hatta." Yani ne yalan söyleyeyim, tüccar kitap satıcısı görüntüsü oluştu zihnimde hemen. Yazarın bir kitabını tavsiye etmesini istesen, hemen kendine en yakın olana uzanır ve "ee bunu, evet bunu okuyun önce," filan der. Dayanamadım, "siz okudunuz mu peki bunları?" dedim. Tebessüm etti (acı mı yoksa bıyık altından mı tam seçemedim). "İşimiz bu, okumak zorundayız!" dedi. Ortalama bir cevap, üstelemedim. Üstad'ın 1925 yılından itibaren çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış, bir kısmı da kitaplaşmış Hikâyelerim'ini aldım. Tam stanttan ayrılacakken, birden;

 

-Sigara yasağını destekliyor musun sen? dedi. Biraz tereddütle,

 

-Yok vallaha, pek desteklemiyorum, dedim.

 

-Hah, dur o zaman, sana bir poster hediye edeyim ben, dedi ve alt raflardan Necip Fazıl'ın meşhur sigarayı tutuşturan posterini çıkardı. Gözlerim ışıl ışıl oldu hemen tabii.

 

-Eyvallah, dedim. Gülüyor.

 

-Adın ne abi senin? dedim. Posterle coştum ya, bir samimiyet kuracam hemen.

 

-Osman.

 

-Soyadın?

 

-Kısakürek! (Eyvah!)

 

-Abi nesi olursun ki üstadın? Gülüyor...

 

-Oğlu oluruz..

 

-Ciddi misin abi ya...

7403.jpg

"Ben şöyle biraz oturabilir miyim?" diyerek standın içine geçtim. Fena pot kırmışım. Durumu anlattım, anlayışla karşıladı: "Doğru düşünmüşsün. Çoğu okumadan tavsiye edip durur sattığı kitapları. Fakat biz okumak zorundayız, işimiz bu. Neden? Birincisi, Necip Fazıl Kısakürek büyük bir mütefekkir ve bizim meselelerimize eğilir, bu yüzden okumalıyız. İkincisi, onun kitaplarını satıyoruz, gelen okuyucular için okumak zorundayız. Üçüncüsü de, o bizim babamız. Bakalım ne yazmış, ne anlatmış değil mi?"

 

Sonra biraz Üstad'ı anlattı bana. Gelen ziyaretçilere birlikte kitap satmalarımız arasında kısacık şeylerdi anlattıkları. Necip Fazıl'ın şeker hastalığı dolayısıyla tatlı yiyemediğini, canı çektiği zaman da kendisine ya da abisi Mehmet Kısakürek'e özenle balla kaymak yedirdiğini, bal bulaşan bıçağı şöyle bir yalayarak nefsini körlettiğini anlattı mesela. Babasıyla ilgili birkaç anısını daha dinledim Osman Abi'nin. Söylediği sözleri onun sesiyle anlattı. Sesi Üstad'ın tok sesine benziyordu. Yüzü de... "Çok güzel anılarımız var babamla. Ama anlatsak da kim anlar ki, hepsi ailemiz içinde geçmiş, ancak bizim bilebileceğimiz dilden şeyler..."

7404.jpg

Duvarda asılı Necip Fazıl'ın büyük posterini gösterdi bir kadın küçük kızına: "Hani abin sana bir şiir okumuştu ya, işte onu yazan kişi." Osman abi, adını sordu kızın. "Nursena." "Hangi şiirini okumuştu abin sana?" Annesi cevap verdi, "Zindandan Mehmed'e Mektup" Şiirin yazılı olduğu posteri çıkarıp küçük kıza uzattı hemen; "al bakalım, sen de ezberler abine okursun..." Kız gülümseyerek gitti.

 

Beni de tekrar görüşmek üzere uğurladı. Ayrılırken keyifle, "eğer sigaraya karşı biri olsaydın, sana kim olduğumu söylemeyecektim," dedi. Güldük. Sigaranın faydalarına selam çaktım.

 

Büyük Doğu'da Necip Fazıl'ın Yeni Kitapları Var!

7405.jpg

Necip Fazıl'ın kendi kaleminden Bediüzaman Said Nursi'nin hayatını anlatan ve Nur Risalesi'nden parçalar alınmış bir kitap henüz yerini almış raflarda. Nasreddin Hoca isimli yeni çıkan kitabın içeriğindeki; "İzahlı Nasreddin Hoca Fıkraları" Tercüman gazetesinin 27 Ağustos - 22 Eylül 1976 tarihleri arasındaki "Ramazan Sayfası" içinde; "Gülebilsek" ve "Ağlatan Mizah" başlığı altındaki nükteler ise Büyük Doğu Dergisi'nde yayınlanmış metinlerin derlemeleri. Büyük Doğu Dergisinin kapatılışından sonra yayınlanan "Rapor"ların derlemeleri ve Vesikalar Konuşuyor, Büyük Doğu Cemiyeti kitapları da kısa zaman önce ilk baskıları yapılan eserlerden.

 

 

Esra Türkan konuştu

 

 

http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=1843

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dün okumuştum bunu dunyabizim'de. Güzel haber olmuş. Üstadın ve eserlerinin tekrar dile gelmesi gerçekten çok sevindirici. Şu an ''edebiyat'' dalında lisans yapmış ama ''diplomalı kazma'' olmaktan başka bir ''halt'' olamamış şahıslar ''eleştri'' başlığı adı altında üstadın fikir ve düşüncelerine ''eski'' hükmünü giydirmeleri beni çileden çıkarmaya yetiyor. Bir kısım ''entellektüel zübbe''nin anlayamadığı asıl anlam aslında Türk topraklarında yetişmiş, her aklı başında gencin, fikir mayasını çalanın Necip Fazıl olduğunu bilmemesi, ya da anlamak istememesidir. dunyabizim'deki yorumların bir kısmına şu yönde hak veriyorum, keşke Necip Fazıl okuyucuları olarak (Necip Fazıl okuyucusu çok kof ve som kaldı, farkındayım..) daha aktif olabilsek, daha çok tanıtım yapabilsek. Sanal âlemdeki bu aktivite takdire şâyân, bir de asıl hayatımızda bunu başarabilsek çok daha güzel olacak. Bizler yavaş yavaş başladık... 10-15 kardeşe Necip Fazıl kitapları dağıttık, onların okuyup kitaplar hakkında değerlendirmelerde bulunmaları bizleri çok sevindiriyor. Üstadın dediği dille ''tohum''larını görüyoruz giriştiğimiz bu güzel işin. Mevlâ herkese nasip ede. Selamlar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Madem Üstad'ın kendisini görmek nasip olmadı,bizde oğlunu ziyaret eder,ilk ağızdan Üstad'ı dinleriz.Ramazan girdi gireli Sultanahmed fuarına bir nasip olupta gidememiştim,tevekkeli bu haberi okumam gerekirmiş gitmem için.Zira fuar adına gezen yok Sultanahmed'i.Çoğu insan (lafım meclisten dışarı) gezmek adına gidiyor Sultanahmede,bu bir fırsat kitap ziyeretleri diye düşünen yok artık.

Aslen Nfk adına bir ekip ziyareti teklifi olsa reddedilmezdi Üstad standı için,öyle değil mi sevgili yöneticilerimiz :)

Bu habere çok sevindim,paylaşım için teşekkürler...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yazının başlığını okuyunca bir haber gibi değil de sitemizden bir üyenin yaşadığı bir deneyim olduğunu sandım ilk başta.

 

27 Ağustos 2009 Perşembe günü Sultanahmet fuarınnda kendisiyle ben de tanıştım.

Tanrı Kulundan Dinlediklerim kitabının sayfa sayısının neden son yıllarda 60 sf. düştüğünü danışıyordum standan birilerine. O sırada tam fuardan ayrılmak üzere olan yayın editörü Suat Ak devreye girdi ve tatmin edici açıklamayı yaptı.

 

Akabinde de posterleri görünce hemen birer tane aldım ve Osman Kısakürek ile de ayak üstü 1-15 dk sohbet etme fırsatı oldu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hiç hesapta yokken dün akşam, iftardan hemen sonra sultanahmetteydim. sora sora bağdat bulunur derlermişya birzamanlar, ben öyle sanıyorumki insan bildiği yeri sorsa orayı kaybetdebilir heran!

adama soruyosun.... felan yer felan adres.... ulan bitane adam bana bilmiyorum bilader dese fotoğrafını istiycem ondan numune olarak!

alayımız biliyo yanii kimse bilmiyorum demiyor . sallamaya okadar alıştıkki artık gönder gitsin modeli...... sultan ahmett cami avlusu içinden dahi dışarıya yönlendirildim 'büyükdoğu yayınları öteki tarafta diye' gerisini siz anlayın artık. dolanıp durdum yani yarım saat , hesapta iyilik yapmaya çalışan ahmaklar yüzünden.

 

çok şükürki buldum nihayetinde. elinde sigarasıyla :) üstadın oğlu osman kısakürek abi....

oldukça sıcak ve babacan bir tavır içersinde buldum kendilerini....

20 dakika kadar konuştuk. yakınmalar, kınamalar, dilekler dualar....

 

rahmetli üstadın kırmızı hırkasıyla o harika posteri karşımda. stant gayet düzenli. kitaplar kuyumcu vitrini gibi özenilerek dizilmiş. insanların hahikaten ilgisi diğer kitapçılara rağmen ilk tepkisi daha bir başka . özellikle üstadın resmini gören durup kalıyor. yirmi dakika içersinde aşagı yukarı birer ikişer yirmi yirmi beş kişi standaugrayıp kitapları inceledi. fiyat soranlar. kitabı kapaktan inceleyenler v.s . ki fiyatlarda normalden daha ucuzdu.

^^

:) standa yanasan hanım kardesimiz direkt olarak tezgahta bulunan cinnet mustatiline el uzatıyor.....

abi nekadar? o. kısakürek =8 ytl. kardeşim

tamam abi param çıkışmıyor. 3 gün sonra zaten tekrar geleceğim buraya. ozaman alırım kısmet olursa...

tamam mühim değil siz kitabı alın enazıdan üç gün boyunca okumus olursunuz . gelincede ugrar ödersiniz.

hanım kardeş şaşırdı :) ama abi olmazki öyle. gelince alırım .borçlu kalmak.......

hiç önemli değil. gelemezsende canın sağolsun. helal hoş olsun!

buşekilde çok kitap verdiğini hatta yıllar sonra dahi gelip borcunu ödeyenler oldugunu ekliyor. akabinde birkaç şey... şaşırıyorum . konuştuklarından samimi olduguna kanaat ederek ayrılıyorum ordan. ^^

 

kendi kendime Rabbimden rahmet ve mağfiret....o büyük dahi'nin hakedildiği gibi anılması , anlatılması, aktarılması.... adına ve davasına yakısır gibi. adaletle..... onun yaptığı gibi...

ondan cesurca konuşulması haykırılması!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...