Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

� Üstad, Resmi Tarih Tezlerinden Uzak Durdu �

Recommended Posts

Elazığ'da bu yıl 17.'si düzenlenen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları etkinliği kapsamında Necip Fazıl Kısakürek konulu panel düzenlendi.

 

ustad-resmi-tarih-tezlerinden-uzak-durdu-medium-0.jpg

 

Panel yöneticiliğini Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran'ın yaptığı panelde konuşan edebiyatçı Mustafa Miyasoğlu, Necip Fazıl'ın çoğu zaman hakettiği ilgiyi görmediğini söyledi. ''Üstad'' denilince her kesimin Necip Fazıl'dan başka ikinci bir isim söylemeye gerek görmediğini ifade eden Miyasoğlu, ''Necip Fazıl, hayatını sanata adayan, şiir ile felsefe yapan nadir sanatkarlardan biridir. İnsanlık içinde başlangıçtan beri varolan fikir, felsefe, sanat ve şiiri birbirine çok yaklaştırmıştır'' dedi. Miyasoğlu, şöyle konuştu: ''Üstad, resmi tarihin tezlerinden de uzak kalmıştır. En temel mesleği, meşrebine en uzak görünen tarih alanında bile resmi görüşün çarpıtmalar yaptığını görmüş, bir anda kendisine en uzak noktaya bile el uzatıp orada çerçeveyi doğru koyma çabası ve başarısı olmuştur.''

 

Miyasoğlu, her alanda birçok eserler ortaya koyan Necip Fazıl'ın şiir alanında yalnızca ''Çile'' adlı kitabının olduğunu, bu kitabın mutlaka dünya literatürüne girmesi gerektiğini kaydetti.

 

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Menmet Törenek de Necip Fazıl'ın şiirinde hiciv sanatı üzerine konuştu. Hicvin her zaman varolan bir kavram olduğunu belirten Törenek, şunları kaydetti: ''Sanatçıların toplumla ilişkisi her zaman sancılıdır. Yüzünü topluma döndüğü andan itibaren bir eleştirmen olarak ortaya çıkar. Olumsuzlukları dile getirir, onlarla ilgili yol gösterme faaliyeti içinde olur. Necip Fazıl'ın şiirine hiciv noktasında baktığımızda, daha çok bu anlamda sosyal hayatta varolan aksaklıkları, yanlışlıkları ele almış, kendi düşünce yapısı ile yanlışları göstermiş, alay ve karikatürize etmeyi kullanmıştır. Sosyal sorumluluk duygusundan beslenmektedir ama ayrıca hicvini öfkeden de ayrı düşünmektedir. ''

 

Panelde konuşan Azeri bilim kadını Doç. Dr. Galibe Hacıyeva, edebiyatçı Eşqana Babayeva ile Pakistanlı edebiyatçı yazar Mesud Akhtar Shaikh ise Necip Fazıl'ın Azerbaycan ve Pakistan edebiyatları içindeki yeri hakkında görüşlerini sundular.

 

Hazar'dan Necip Fazıl şiiri yükseldi

17. Hazar Şiir Akşamları Elazığ Sivrice'de düzenlenen organizasyonla sona erdi. Elazığ İl Özel İdaresi'ne bağlı tesislerde, yurt içi ve yurt dışından gelen 40'a yakın şair şiirlerini seslendirdi. Kırgızistan'dan Azerbaycan'a, Yakutistan'dan Türkmenistan'a kadar dünya Türklerinden Elazığ'a şiirlerini okumak için gelen şairler izleyenlere şiir ziyafeti sundu. Gecede 2008 Türkçe olimpiyatlarında üçüncülük elde eden Dolgorma Sainbayar isimli Moğolistanlı genç kız, Necip Fazıl Kısakürek'in 'Sakarya' isimli şiirini seslendirdi. Duygusal anların yaşanmasına neden olan Sainbayar, izleyicilerden büyük alkış aldı. Cemal Safi, Nurettin Genç ve İskender Pala isimli usta kalemlerin de katıldığı 17 Hazar Şiir Akşamları şairlerin hatıra fotoğrafı çektirmeleriyle son buldu. Geceye, Elazığ Valisi Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Fevzi Bingöl ve Türk Dünyası Hizmet Ödülü sahibi Prof. Dr Turan Yazgan da katıldı.

 

*Kaynak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...